Türkiye’nin Birincil Petrol Kuyusundan 70 Yılda 1 Milyon Ton Petrol Çıkarıldı

Türkiye'nin Birincil Petrol Kuyusundan 70 Yılda 1 Milyon Ton Petrol Çıkarıldı
Türkiye'nin Birincil Petrol Kuyusundan 70 Yılda 1 Milyon Ton Petrol Çıkarıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de petrolün bulunmuş olduğu Batman’daki Raman Dağı’nda 1948’de üretime başlamış olan birincil petrol kuyusu Raman-8’den, 70 yılda 1 milyon ton petrol çıkarıldı.

Üretime başladığında 200 varil petrol üreten ve son yıllarda 50 varile dek üretimin düşmüş olduğu Raman-8 kuyusu, bununla beraber ara verilmeden petrol çıkarılan tek kuyu unvanını da elinde bulunduruyor. Bölge halkı bugüne dek bir çok meşhur siyasetçinin de ziyaret etmiş olduğu kuyuya büyük kıymet veriyor.

70 YILDIR PETROL ÇIKARILIYOR

Türkiye’de ‘petrol’ denince akla ilk Batman gelir. Batman’daki Raman Dağı’ndan 70 senedir petrol çıkarılıyor. Biriki olarak zengin olmasa da Raman’dan devamlı olarak çıkarılan petrolün miktarı Türkiye Petrolleri Diyarbakır Alan Müdürlüğü yetkililerinin verdiği rakama kadar 70 yılda 1 milyon tonu buldu. Türkiye Petrolleri günümüzden 64 yıl ilkin kurulmuşken, Raman Dağı’nda üretim 1948 Mart ayında başladı.

TARİHİ KUYU RAMAN-8

Raman Dağı’ndaki kuyular arasındaki Raman-8’i, devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de ziyaret etmişti. Etrafı tel örgülerle çevrilen Raman-8’de petrol çıkınca İnönü, alın teri döken işçileri dağıtılmış hediyelerle ödüllendirmişti.

Raman Dağı’nın sembolü olan Raman-8 petrol kuyusunu günümüze değin yüzlerce devlet yetkilisinin ziyaret ettiğini belirten Yakıtlı Köyü Muhtarı Abdulsamet Gezici, “Emektar kuyuya gözümüz benzer biçimde bakıyoruz. Bu kuyunun ulusal ekonomiye katkısı oldukça büyük. Yakıtlı köyümüzün etrafının dört bir yanında kuyular var fakat 70 senedir üretimde olan zamanı kuyu, bizim gönlümüzde yeri ayrıdır. Türkiye’deki ilk petrol kuyusu Raman-8’i bugüne dek sayısız üst düzey davetli ziyaret etmiştir. Çünkü bu emektar kuyunun petrolcülük tarihinde yeni büyüktür” dedi.