Otomobil Devi Volkswagen Türkiye’de Yapınak Kuracak! 5 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak

Araba Devi Volkswagen Türkiye'de Fabrika Kuracak! 5 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak
Araba Devi Volkswagen Türkiye'de Fabrika Kuracak! 5 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortalama 10 yıldan fazladır Türkiye’ye yatırım için ikna edilmeye çalışılan Alman otomobil devi Volkswagen (VW) mevzusunda sona gelindi. Türkiye’de yapınak açmaya kabul eden Alman marka, ilk etapta Skoda ve Seat modellerini üretecek. Tesiste takriben 5 bin kişinin istihdam edilmesi umut ediliyor.

VW mevcut fabrikalarında elektrikli modellerine yer başlatmak için bir süredir yeni bir üretim tesisine gereksinim duyuyor. Alman otomobil gazetesi Automobilwoche’nin haberine bakılırsa , bu kapsamda yatırım için Bulgaristan ve Türkiye’yi radarına bölge Alman üretici, otomobil üretimindeki tecrübesi ve haiz olduğu data birikimi sebebiyle tercihini Türkiye’den yana kullandı.

İYİ İLİŞKİLER YATIRIMLARA HIZ KAZANDIRDI

Volkswagen’in Türkiye’ye yatırım sonucu, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin ardında geldi. Öyle oysa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayındaki Almanya ziyareti sonrası yumuşayan ilişkiler, yatırımlara hız kazandırdı. ilk olarak Ekim ayında, Alman Siemens’in liderliğindeki konsorsiyumun, Türkiye’nin demir yolu ağını modernleştirmesi ve yüksek süratli tren hattı sayısını da çoğaltması hedeflenen 35 milyar dolarlık yatırımı gündeme geldi. Takriben 2 ay sonrasında gelen Volkswagen’in yatırım kararının da, ilişkilerin normalleşmesinin etkisiyle alındığı söylenebilir.

2022’DE ÜRETİME BAŞLAYACAK

Habertürk’te yer edinen habere bakılırsa, 2022 senesinde faaliyete geçmesi beklenen VW’nin Türkiye fabrikasına ortalama 5 bin kişiye istihdam sağlanması umut ediliyor. Grubun bünyesindeki ansızın artı markanın modellerini üretecek fabrikada, birincil etapta bantlardan Skoda Karoq ve Seat Ateca’nın inmesi planlanıyor.

Söz mevzusu iki model VW grubu markalarından Skoda’nın Çekya’daki Kvasiny tesisinde üretiliyor. Kvasiny’deki üretimin Türkiye’ye kaydırılmasının arkasından ise, Alman markanın Almanya’daki Emden ve Hannover fabrikalarını elektrikli modellere ayırarak Passat’ın üretimini Kvasiny’e çekeceği belirtiliyor.

TİCARİ İÇİN OTOSAN’I DÜŞÜNÜYOR

Elektrikli modellere geçiş planlarını hızlandıran VW, bir süre ilkin Ford ile işbirliğine gidebileceğini duyurmuştu. Bu kapsamda Alman markanın ticari modeli Transporter’in üretimini Ford’un Transit modelinin üretildiği Gölcük’teki Otosan fabrikasına kaydırarak, keza maliyetleri düşürmeyi hem de mevcut fabrikalarında elektrikli modellere yer açmayı düşündüğü bildirilmişti.