Tokyo ’nun garsonsuz restoranları ilgi görüyor

Tokyo ’nun garsonsuz restoranları ilgi görüyor
Tokyo ’nun garsonsuz restoranları ilgi görüyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya ’nın garsonsuz popüler sushi restoranlarında sunulan her ürünün otomatik bant sistemi ile müşteriye ulaştırıldığı sistemde, müşteriler garsona gereksinim duymaksızın sipariş verip, servis alabiliyor.

DOKUNMATİK EKRANDAN SİPARİŞ VERİYORLAR

Masalarda bulunan dokunmatik ekranlarla sipariş veren müşteriler, siparişlerini her masanın başında bulunan bant sistemi üzerinden alıyor. Ayrı dil seçeneklerinin de bulunduğu dokunmatik ekran, Japon davet kültürünün örneklerini de sergiliyor.

ÖNCE OYUN, SONRA HESAP

Ödenecek hesap miktarının öğrenilebilmesi için ise tekrar masadaki bant sistemi kullanılıyor. Boş tabakları masanın başında yer alan kapalı bant sisteminden aşağıya atan müşterileri ise atılan her 5 tabak sonrası sürpriz bekliyor. Her 5 manâsız tabak için oyun hakkı şampiyon müşteriler, ekranda bambaşka karakterlerin mücadelesi üzerine kurulu oyunu kazanmaları halinde küçük hediyeler kazanıyor.

Atılan tabak sayısını belirleyen sistem, her şeyin 100 yen olduğu restoranda ödenecek hesap miktarını da anlamsız tabaklar üzerinden belirliyor.

Tokyo ’nun garsonsuz restoranları ilgi görüyor

JAPONYA ’DA EPEYCE ALAKA GÖRÜYOR

Japonya ’da epeyce revaçta olan ve “Conveyor Belt Sushi” olarak aşina sistem, basit kullanılabilir ve ucuz olması nedeniyle yoğun istek görüyor. İnternet üzerinden rezervasyon yapılabilmesinin bu restoranları fazla elverişli ülkü getirdiğini ifade eden Yukari Okazaki, “1957 yılından bu yandan Japonya ’da var olan bir sistem. Kullanımı çok basit olduğundan Japonya ’da fazla popüler.” diyor.

Lokanta deneyiminin eğlenceli hale getirilmesinin de müşterileri cezbettiğini gösteren Haruka Okazaki ise, “Bu restoranda sunulan oyun gibi aktiviteler cümbür cemaat için restoranı eğlenceli hale getiriyor. Örneğin çocuğu olanlar sıcacık vakit geçirebiliyor. Sunulan sushi de çok lezzetli.” biçiminde konuştu.

Tokyo ’nun garsonsuz restoranları ilgi görüyor

YÜZLERCE LOKANTA BU SİSTEMİ KULLANIYOR

Bant sistemi ile sushi servis etme fikrinin sahibi olan Yoshiaki Shiraishi (1914-2001), işlettiği minik sushi restoranını kendi başına yöneticilik etmekte güçlük çekince, daha önce bir içecek fabrikasında gördüğü bant sistemini kendi restoranına uygunluk kararı aldı. Sistemin kullanıldığı ilk restoranını 1958 yılında açan Shiraishi ’nin fikri bugün Japonya genelinde yüzlerce restoranda kullanılıyor.

MINIK İŞLETMELER HASAR FARK ETTI

ÖTE YANDAN, düşük işletme maliyetleri ve “ne yersen 100 Yen” fiyat politikasıyla küçük işletmelerin rekabet imkanını kısıtlayan bant sistemi restoranlar, ara sıra eleştirilerin hedefi oluyor.

Lokanta zinciri haline gelen ve tekelleşen restoranlarla rekabet edemeyen yüzlerce küçük işletmenin kapısına kilit vurmak zorunda kaldığı ifade ediliyor.