Suriyeli çocuklar okula gidemiyor

Suriyeli çocuklar okula gidemiyor
Suriyeli çocuklar okula gidemiyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suriyeli yetkililere tarafından 4 milyon Suriyeli çocuk bu yıl okula başladı. Oysa ülkede yedi yıldır yaşanan savaş ve afet sebebiyle normale dönüş gerçekleşemiyor ve Suriye’de halen 2 milyon çocuk okula gidemiyor.

Suriye Ulusal Eğitim Bakanı Hazzan El Vaz son iki ayda 400 okulun tadilatını yaparak eğitime açtıklarını söylüyor ve öğrencileri okula davet ediyor.

SAVAŞIN EĞİTİME YIKICI ETKİSİ

Ama Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) alan sorumlusu Geert Cappelaere savaşın devam ettiğini ve bunun çocuklarda iz bıraktığını söylüyor.

Savaşın yarattığı travmalar ve kayıplar değin yardımlardaki kesintiler de Suriyeli çocukları etkiliyor.

Suriye’de halen 2 milyon çocuk okula gidemiyor ve yaklaşık olarak her üç okuldan biri hizmet veremiyor. Takriben 180 bin hoca de eğitim sistemini terk etmiş durumda.

BAĞIŞÇI ÜLKELER KARARSIZLIK EDİYOR

Suriye savaşının hemen şimdi ne süre sona ereceği ve siyasi çözüm konusundaki belirsizlikler devam ederken, bağış yapan ülkeler yardımların nasıl en etkili şekilde kullanılacağını tartışıyor ve daha artı destek konusunda kararsizlik ediyor.

“ÇOCUKLAR ADINA KIZGINIZ”

Geert Cappelaere, “Reel şu ancak, çocuklar bir kez daha bir siyasi oyunun topu haline geldi, bir tarafta hükümet ve öteki tarafta bağış yapanlar var. Nihayetinde biz ortada duruyoruz ve Suriyeli çocuklar namına kızgınlığımızı gösteriyoruz.” dedi

Suriyeli çocuklar okula gidemiyor

FONLAR AZALDI

Eğitim Bakanı Hazzan El Vaz, UNICEF’in milletlerarası fonlar azaldığı için öğrencilere yardımı kestiğini söylüyor. UNICEF Suriye için fonunun ihtiyacı olandan 40 milyon dolar daha eksik olduğunu söyledi.

Suriye hükümeti mültecilerin artık evlerine dönebileceğini söyleyen El Vaz, oysa BM ve diğer kurumlar az önce bunun için erken olduğunu ifade etti. üstelik BM ve öteki kurumlar bütçe kısıtlamaları sebebiyle mültecilere verdikleri hizmetlerde terslik olmasından üzüntü ediyor.

LÜBNAN VE ÜRDÜN’DE FON AÇIĞI

UNICEF’in Lübnan ve Ürdün’de de az daha benzeri yarıya fon açığı bulunuyor. UNICEF ülke direktörü Rob Jenkins kurumun Ürdün’de geçen sene 55 bin çocuğa yaptığı mektep yardımını bu yıl 10 bine düşürdüğünü söylüyor.

Ülkede kayıtlı 670 bin mültecinin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. Dünyada birey başına en yoğun Suriyeli mülteci barındıran ülke olan Lübnan’da ise fonlardaki azalma sonrası 20 bin çocuk eğitim alamıyor. Lübnan’da belirli 1 milyon Suriyelinin yüzde 55 ‘ini çocuklar oluşturuyor.

Suriyeli çocuklar okula gidemiyor