Buram buram tarih kokan şehir: Aspendos

Buram buram tarih kokan şehir: Aspendos
Buram buram tarih kokan şehir: Aspendos
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’da günümüze değin ayakta kalmış ender antik tiyatrolardan birine ve su kemerlerine sahip Aspendos Antik Kenti, asırlara meydan okuyor.

Serik ilçesindeki Aspendos, turizmin başkenti Antalya’da yerli ve tanıdık olmayan turistlerin maksimum ziyaret ettiği ören yerlerinin başında geliyor.

KENTİN TİCARİ VE SİYASİ ÖNEMİ

Antik kent, oturma sıraları ile sahne binası bir tamamiyle yapılan antik tiyatro, bir kilometre uzunluğundaki su kemerleri ile dikkati çekiyor.

Keza sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan 2 bin takvim iki katlı dükkanlar ve stoa (sütunlu galeri) kompleksi, kentin ticari ve siyasi açıdan önemini gözler önüne seriyor.

Buram buram tarih kokan kent: Aspendos

LİMAN KENTİ

Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Köse, şehrin her ne değin kıyıdan kuş uçuşu 12 kilometre içeride yer alsa da bir liman kenti olduğunu belirterek, bu durumun önceden kente siyasi ve ticari avantajlar sağladığına sinyâl etti.

“KAZILARA DEVAM EDİYORUZ”

Veli Köse, “Bu sene dükkanlar-stoa kompleksinin olduğu bölgede kazılara devam ediyoruz. Bilhassa iki katlı dükkanlar ve stoa kompleksinin etrafını dolaştığını düşündüğümüz caddenin kazısını gerçekleştiriyoruz. Dükkanlar bir şablondan çıkarılmış gibi üretilmiş iki katlı odalardan oluşuyor. Dükkanların peşinde bir oda sırası daha yer alıyor. Odaların büro olarak kullanıldığını ve bazı önemli malzemelerin satmak yerleri olarak kullanıldığını düşünebiliriz. Kazıların gösterdiği, dükkanların 300-350 yıl dek kullanıldığı. İleride kompleksteki kazılarımız ilerlediğinde dükkanların ilk kullanımı hakkında daha öbür şeyler söyleyebileceğiz.” dedi.

Buram buram tarih kokan kent: Aspendos

SU KEMERLERİ

Arkeologlar için Aspendos Antik Kenti’ndeki su kemerlerinin belki de antik tiyatrodan fazla daha önemli olduğunu dile getiren Veli Köse, hemen hemen bir kilometre boyunca uzanan günümüze kalmış su kemerlerinden çok artı olmadığını açıklama etti.

“MÜHENDİSLİK HARİKASI”

Su kemerinin 2 sifonunun ayakta kalmış olmasının da hem önemini vurgulayan Köse, “Su kemerlerindeki sifonlar yaklaşık 25 kilometre uzak gelen suyu kente basmak için yavaşlatıyor, orantılı ülkü getiriyor. Hakikaten bir mühendislik harikası.” dedi.

Buram buram tarih kokan kent: Aspendos