Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’in Kosova’da Sırp Köyünü Ziyaretine Barikatlı Engel

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'in Kosova'da Sırp Köyünü Ziyaretine Barikatlı Engel
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'in Kosova'da Sırp Köyünü Ziyaretine Barikatlı Engel
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Kosova ziyaretinin ikinci gününde yollara kurulan barikatlar nedeniyle Skenderay Belediyesine yan Sırp köyü Bajnska’yı ziyaret edemedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in Kosova’daki bir köye ziyareti barikatlarla engellendi. Eski Kosova Kuruluş Ordusu (UÇK) gazileri ve vatandaşlar köye giden yollarda kamyonlarla barikatlar oluşturarak, Sırp lider Vuçiç’in Banjska köyüne gitmesini engelledi. Kosova hükümetinin de “güvenlik” nedeniyle köye ziyareti iptal etmesi nedeniyle ziyaret sırasında gerginlik yaşandı. Yaklaşık 200 Kosovalı gazi, “Önce işlediğin suçlar için özür dile”, “Günahsız insanlara soykırım yapanlar geçemez”, “Vuçiç geçemez” yazılı pankartlar açtı.

Kosova’nın kuzeybatısında Sırpların yoğun olarak yaşadığı Banjska köyünün yollarını kapatan protestocular, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’ten Kosova’da Sırp güçlerinin 1998-1999 yıllarındaki savaş esnasında 15 bin Arnavut’u katletmesi nedeniyle Kosova halkından özür dilemesini istedi. Banjska köyündeki Sırplarla planlanan görüşmeyi gerçekleştiremeyen Vuçiç, Kuzey Mitroviça’ya hareket etti. Burada toplanan binlerce Kosovalı Sırp’a hitap eden Vuçiç, Sırbistan’ın hiçbir vakit Kosova’yı tanımayacağını belirterek, Kosova ile de savaş yapmayacağını söyledi.

Sırp bayrakları ve Vuçiç’in fotoğraflarıyla süslenen şehirde halka seslenen Vuçiç, Sırbistan’ın yılın ardına kadar Kosova’yı tanıması gerektiğini belirtenlerin yalan söylediklerini belirterek, gösterdikleri çabanın yalnızca anlaşma sağlanması ve dostça çözüm bulunması amacını güttüğünü vurguladı. Kosova ile Sırbistan arasındaki sınırların değişmesinden yandan olmadığını da açıklayan Vuçiç, “Vizyonum, Arnavutlarsız ya da Sırplarsız bir Kosova yok. Vizyonum efsanelere yok gerçekçiliğe dayalıdır” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksabdar Vuçiç, Kosova ziyaretini bugün tamamlayacak. – PRİŞTİNE