Türkiye’ye açılan ekonomik savaşa karşı Sıhhat Bakanlığı da harekete geçti. İthal ürünlerin alımını eksilmek için çalışma başlatıldı. Yerli firmalara ilaç ve tıbbi aygıt konularında bahşedilen AR-GE desteği arttırılacak. Takvim 125 milyar dolar yurt içinde kalacak.
125 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE MASRAF YAPILIYOR
Türkiye’de en çok para harcanan alanların başında sıhhat sektörü geliyor. Dünyada en çok hap kullanan ve afiyet hizmetine en sık başvuran ülkelerden olan Türkiye’nin kullandığı ürünlerin çoğu ithal olup yılda 125 milyar doların üzerinde harcama yapılıyor. Sağlık Bakanlığı da harekete geçerek, bu harcamaların yurt içinde kalması için bir dizi çalışma başlattı.
YERLİ FİRMALARA BAHŞEDILEN YARDIM ARTACAK
Konuyla ilgili Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre tıbbi aygıt ve ilaç AR-GE’si yapan yerli firmalara verilen takviye arttırılacak. Bilimsel katkı, laboratuvar hizmeti ve somut destek de bunlar aralarında yer alacak.Bunun yanı sıra yerli hap ve aygıt konusunda da Türk firmalarının bürokratik işlemlerini kolaylaştıracak bir takım araştırmalar hayata geçirilecek.
CARİ AÇIĞI DÜŞÜRECEK
Bakanlık yerli firmalar haricinde yatırımını Türkiye’ye yapan tanıdık olmayan ilaç ve tıbbi cihaz üreticilerine de büyük yardim sağlayacak. Bu kapsamda sağlığa harcanan milyar dolarlar yurt içinde tutularak cari açığın önemli oranda düşürülmesi planlanıyor. Keza Bakanlık, sağlık turizminden büyük pay almak için de çalışmalarına sürat verdi.
KRİZ FIRSATA ÇEVRİLECEK
Kuru fırsata çevirmeye hazırlanan Bakanlık, dövizin yüksek olması sebebiyle tanıdık olmayan turistlere karşın fiyatları daha çekici ayla getirecek. Böylece yabancı turistlere sıhhat turizmi zarfında verilecek olan hizmeti ‘cazip ve nitelikli hizmet’ sloganıyla Türkiye’ye çekecek. Bakanlık bu kapsamda önümüzdeki yıllarda değeri milyarlarca dolara ulaşan döviz getirisi sağlayacak.