Sıfır Atık Projesi Eylül’de Başlıyor! 20 Milyon Hane Kendi Atığını Dönüştürecek

Sıfır Atık Projesi Eylül'de Başlıyor! 20 Milyon Hane Kendi Atığını Dönüştürecek
Sıfır Atık Projesi Eylül'de Başlıyor! 20 Milyon Hane Kendi Atığını Dönüştürecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği ev tipi “kompost” makineler projesiyle her hane kendi atığını arıtacak. Projeyle 5 milyar dolar tasarruf öngörülüyor

12 MİLYAR TL KAZANIM SAĞLAYACAK PROJE EKİM AYINDA BAŞLAYACAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan, birincil yılında ekonomiye 12 milyar TL kazanım sağlayan ‘Sıfır Atık Projesi’nde sona yaklaşıldı. Her evi geri değişim üssü haleni getirecek ‘konut tipi kompost makinelerin’ üretimi tamamlandı. Ekim ayında dağıtımına başlanacağı belirtilmiş ev tipi atık geri mutasyon makineleri ile atık haneden çıkmadan dönüştürülecek.

HER EVE VERİLECEK

5 milyar dolar olarak tasarruf sağlanması öngörülen proje ile üretilen temizleme cihazları halk kurumlarına ücretsiz olarak dağıtılacak. Birincil etapta pilot olarak çok sayıda haneye de bedava olarak dağıtılacak olan proje, ilerleyen aşamalarda bütün hanelere yaygınlaştırılacak. Dilekçe yaygınlaştırıldıktan sonradan makinelerin bir kereye bile bile olarak cüzi bir ücretle verilmesi düşünülüyor.

ATIK EVDEN ÇIKMADAN DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Ekim ayında pilot bölgelerde dağıtımına başlanması planlanan cihazların dağıtımı bakanlığın takibi ile belediyeler üzerinden gerçekleştirilecek. 81 ilde pilot noktaların belirleneceği cihazların, yeterli verimi göstermesi halinde 81 ilde 20 milyon haneye ulaşması hedefleniyor.

Tamamen yerli imal olan makineler, evler için minik, taşınabilir ve pratik bir şekilde tasarlanırken, iş yeri ve büyük kuruluşlar için daha büyük ve yoğun kapasiteli olarak üretildi.

ÇÖPTEN MAL VARLIĞI ÜRETİLECEK

Cihaz, evde tüketilen atıkların yüzde 52’sini geri kazanımını sağlayacak. Buna göre meyve ve sebze atıkları, nehir atığı, hayvan gübreleri, buğday samanı, arpa samanı, çavdar samanı, ziraat atıkları, çimen, dökülmüş ağaç yaprakları vs. fazla sayıda atık cihazın öğütme bölümünün olduğu bir karoser ve pedal sistemi ile dönüştürülecek. Makinenin içine bırakılan atık, pedal çevirerek öğütülecek. 5 dakikadan eksik bir sürede atıklar gübre olarak çıkıyor. Kimyasal gübre kullanımını da azaltması beklenen ev tipi üretim ile yıllık 5 milyar dolar tasarruf sağlanacak.