Atatürk’ün başkomutanlığı esnasında yapıldığı için ”Başkomutanlık Meydan Muharebesi” adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasının arkasında Yunan Orduları İzmir’e kadar peşine düşüp takip edildi ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtarıldı. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi sonradan gerçekleşti oysa 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsilcilik eder. başta 1924 yılında Afyon’da ”Başkomutan Zaferi” adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren ”Başarı Bayramı”adıyla kutlanmaya başlandı.
TAARRUZ AFYON’DAN BAŞLADI
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci kuvvetlere belli ve son hamleyi gerçekleştirmek ve düşman birlikleri Anadolu’dan atmak için planlanmış rahat bir harekâttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi bahşedilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında aldı ve hazırlıkları kuytu olarak yürüttü. Büyük Taarruz, Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başladı, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin, Mustafa Kemal Paşa’nın yöneticilik ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde tahrip edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.
ILK KEZ ”BAŞKUMANDAN ZAFERİ” OLARAK KUTLANDI
30 Ağustos Zafer Bayramı, ilk olarak 1924’te Dumlupınar’ın Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in katıldığı bir törenle ”Başkumandan Zaferi” adıyla kutlandı. Zaferi anmak için iki sene beklemenin nedeni ise, 1923 yılının yeni Türkiye için hem milli hem de milletlerarası alanda yoğunluğun fazla olmasındandı. Dumlupınar’ın Çal Köyü’nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, milli ruhun canlı tutulmasının önemini vurguladı ve ”Meçhul Asker Abidesi”nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber attı.
30 AĞUSTOS ”TAYYARE BAYRAMI”
1926 yılından itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanan Başkumandan Zaferi’nin, 1 Nisan 1926’da kabul edilen Başarı Bayramı Kanunu’yla, 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Galibiyet Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri göre kutlanacağı belirtildi. Dönemin Savunma Bakanı Recep Peker yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağını detaylı bir şekilde belirtti. Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasında kayda değer bir yeri olması sebebiyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini “Tayyare Bayramı” olarak adlandırdı.
BAŞARI BAYRAMI ABDULLAH GÜL İLE BİRLİKTE DEĞİŞTİ
1930 yılının ardından, Galibiyet Bayramı için özellikle 1960’lardan itibaren daha ayrıntılı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlandı. 30 Ağustos, Türkiye’de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün oldu ve ayrıca bütün subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur. Galibiyet Bayramı uzun yıllar Genelkurmaybaşkanı’nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlandı ama bu durum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başkumandan sıfatıyla kutlamalara ev sahipliği yaptığı 2011 yılından itibaren değişti.
30 Ağustos Devlete Ait Tatil Mi? 30 Ağustos Zafer Bayramı’na Içten Resimli 30 Ağustos Başarı Bayramı Mesajları