Sarılıkta bu yanlışları yapmayın

Sarılıkta bu yanlışları yapmayın
Sarılıkta bu yanlışları yapmayın
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Heyecanla beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya gözlerini açtı ama yenidoğan sarılığı sizin de mi kapınızı çaldı? Üzüntü etmeyin lakin hemen sağlık durumu kuruluşuna başvurun zira bu dönemin hekim gözetiminde geçirilmesi fazla kayda değer. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabilen sarılıkla ilgili toplumumuzda “şekerli su devretmek” gibi en sık yapılan yanlışları, hastalığın belirtilerini ve çare yöntemlerini anlattı; kayda değer uyarılar ve önerilerde bulundu.

sarılık

Günümüzde en sık görülen yenidoğan hastalıklarından biri yenidoğan sarılığı. Vaktinde doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde görülebiliyor. Çiçeği burnunda anne ve babaları endişeye sevk eden bu hastalıkta, toplumda yaygın olan ‘şekerli su verin iyileşir’, ‘üzerine sarı tülbent örtün geçer’ şeklindeki hurafeler kimi vakit tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

Sarılık kendini nasıl belli eder

Dr. Öğr. Ü. Tarkan İkizoğlu yenidoğan sarılığını “yeni doğmuş bebeklerin kanlarındaki bilirubin miktarının artması neticesinde görülen bir değişiklik sarılık” olarak tanımlarken, hastalığın başlangıçta gözlerde kendini belirli ettiğini söylüyor.

– Hastalığın şiddeti arttıkça sarılık sırasıyla yüz, karoser, kol ve bacaklar ile en son olarak el içi ve ayak tabanında görülüyor.

– Sarılık yukardan aşağıda dürüst artarken, iyileşme de ayaktan kafaya içten oluyor. En son gözün beyaz kısmı düzeliyor.

– Hangi bebeğin tedavi edilmeyi gerektirecek düzeyde hasta olduğuna karar vermenin fazla önemli olduğunu belirten Dr. Öğr. Ü. Tarkan İkizoğlu, teşhisi koyabilmek için takibin mutlaka bir sıhhat profesyoneli göre yapılması görektiğini vurguluyor.