450 takvim mescidin restorasyonunda sona dürüst

450 takvim mescidin restorasyonunda sona dürüst
450 takvim mescidin restorasyonunda sona dürüst
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Harput ’un tarihi mirasını yeniden can vermek için Elazığ Belediyesi Koruma Kullanım ve Teftiş Bürosu (KUDEB) kadar projelendirilen Osmanlı döneminden kalan 17. yüzyıla ait Dabakhane Mescidinin restorasyon projelerine yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Harput kalesinin Kuzeydoğusunda yer alan ve dönemin Ipek Yolu güzergahında bulunan 450 takvim tarihi mescidin, çevre düzenlemesi de hızlı bir şekilde ilerliyor. Eski tescil ve fotoğraflardan yola çıkılarak aslına uygun olarak restore edilen mescidin, 1,5 ay içinde bitirilip ibadete açılacağı belirtildi.

“CAZIBE MERKEZİ HALİNE GELECEK”

Belediye Başkanı Mücahit Muhakkak ’ın öncülüğünde Harput ’ta toplam 17 proje çalışması olduğunu bildiren KUDEP Bölüm Sorumlusu Kadir Atıcı, “Bu projelerle birlikte Harput, turizm cazibe merkezi haline gelmiş olacak. Dabakhane Mescidi 1500-1600 yıllar içerisinde bulunmaktadır. Biz bunu Osmanlı hurufat ve tahrir defterlerinde kayıtlarına ulaştık. Öncelikle amaçlarımızdan biri bu mescidin yıkılmadan anında projesini çizerek ayakta tutulmasını sağlamaktı. 2016-2017 yılları içerisinde Diyarbakır Koruma Bölge Kurulundan ilgili izinleri altıktan sonradan Dabakhane Mescidi ’nde öncelikli çalışmamız kazı, hafriyat ve sondaj oldu. Bu çalışmaları tamamladıktan sonradan proje dahilinde ilgili yere gönderdik. Projemiz onaylandıktan sonra Elazığ Belediyesi olarak 2017 yılının Aralık ayında bu yapının ihalesine çıktık.” dedi.

“1,5 AY DAHA SONRA İBADETE AÇILMIŞ OLACAK”

Restorasyon çalışmasının arkasından 450 yıllık mescidin ibadete açılacağını dile getiren Atıcı, “O dönemlerde Harput da, Ipek Yolunun bir bağlantı yolundan geçmekteydi. Damar yolunda bulunan mescit, o dönem için kervan yolu güzergahındaydı. Gelen misafirle burada ibadetlerini yaparak baştan yollarına devam ediyorlardı. Bu kervan yolunun öncelikli alanlarının içerisinde bulunan mescitte belediye olarak rekreasyon çalışmasıyla birlikte burayı alimlilik merkezi getirmiş olacağız. Yerli ve tanıdık olmayan turistlerin ibadetlerini yağacağı bir bölge oluşturmuş olacağız.” diye konuştu.

Restorasyon çalışmasında yörenin taşını kullandıklarını aktaran Atıcı, “Restorasyonda yerinde malzemeler tercih edildi. Bittikten daha sonra 20 ’ye yakın cemaati olacak . Önceden de üzeri kubbe ile örtülüydü. Bizde kubbe ile kapattık ve kurşunlandı. İç kısmında orijinal sıvalar ve taşlar kesin bir koda değin korunuyor. Dışındakiler ise baştan sıvanarak o dönemi yansıtan mimarı ögeleri de gelen misafirlere ve ziyaretçilere göstermiş olacağız. Şuan içerisinde zemin taşları döşenmektedir. Daha sonraki evrede ise bir merdiven basamak oluşturulacak. Çevre düzenlemesinden daha sonra 1,5 ay sonradan işlenmiş olacak. 450 yıllık mescit ibadete gevşemiş olacaktır.” diye bilgi verdi.