Rusya ile Çin’den heybetli askeri tatbikat

Rusya ile Çin'den heybetli askeri tatbikat
Rusya ile Çin'den heybetli askeri tatbikat
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Federasyonu’nun doğusu ve orta bölgesine yayılan tatbikata 300 bin askeri personel 36 bin tank ve zırhlı araç taşıyıcısı ile 1000’den fazla savaş uçağı katılacak. Çin silahlı kuvvetleri de tatbikatlarda yer alacak.

“RUSYA’YA KARŞI DÜŞMANCA TAVIRLARA MESAJ”

BBC’de yer alan habere göre; Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’ya karşı ‘dostane olmayan ve saldırgan tutumların bu çapta bir tatbikata yasal zemin hazırladığını’ söyledi.

Savunma Bakanı Sergei Şoygu ise 11-15 Eylül tarihleri arasındaki tatbikata 36 bin tank ve zırhlı araç taşıyıcısı ile 1000’den artı savaş uçağının katılacağını aktardı.

Sibirya’dan Rusya’nın uzaktan doğusuna uzanan tatbikat alanında tüm hava kuvvetleri ile deniz filosu filolarından ikisi de eşlik edecek.

Rusya ile Çin'den devasa askeri tatbikat

2. DÜNYA SAVAŞI GÜÇLERİNE DENK

Şoygu 2018 tatbikatını 1981’de, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin gerçekleştirdiği Zapad-81 ile kıyaslarken, “Bir Takım açılardan Zapad-81’i tekrarlayacaklar, fakat diğer açılardan bakıldığında çapı ondan daha büyük olacak” dedi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Çin’in de tatbikatta yer almasını ‘Moskova ve Pekin’in tüm alanlarda işbirliği yaptığının işareti’ olarak yorumladı.

Şoygu’nun verdiği bilgilere göre Vostok 2018 tatbikatına katılacak güçlerin büyüklüğü 2. Dünya Savaşı’nda konuşlandırılan en büyük askeri güçlerden birine eşit. Rusya ve Belarus geçen sene Rusya’nın batısında daha minik çaplı bir ortak tatbikat yapmışlardı. Devlet Başkanı Vlademir Putin, ordunun modernizasyonunu politik olarak öncelik haline getirmişti. Rus ordusunda halihazırda 1 milyon personel ödev yapıyor.

Rusya ile Çin'den devasa askeri tatbikat

TATBİKATA ÇİN DE KATILIYOR

Çin Savunma Bakanlığı da bir açıklamayla Vostok-2018’e katılacağını duyurdu. Açıklamada, tatbikatın üçüncü bir tarafı hedef almadığı, Rusya ve Çin ordularının dağıtılmış emniyet tehditlerine karşı ortak kapasitelerini arttırıcı bir tatbikat olacağı vurgulandı. Pekin, Vostok-2018’te 3 bin 200 Çin askeriyle birlikte 30’u savaş uçağı ve helikopteri elde etmek üzere 900 askeri teçhizatın yer alacağı bilgisini verdi.

Rusya ile Çin'den devasa askeri tatbikat

NATO ATEŞE GÖNDERMEK İSTİYOR

NATO ise tatbika ile ilgili bilgilendirildiğini, Moskova’nın müsade vermesi halinde Vostok-2018’I takip etmek üzere askeri ataşe görevlendirebileceğini açıkladı.

Tüm ülkelerin tatbikat yapma hakkı olduğunu bildiren NATO Sözcüsü Dylan White “Lakin önemli olan bunu transparan ve öngörülebilir bir tarzda yapmak. Vostok Rusya’nın fazla geniş çaplı çatışmalara hazırlık yaptığını gösteriyor. nadiren karşılaştığımız tavra uyuyor: Savunma bütçesini artıran daha iddialı bir Rusya” dedi.

Rusya ile Çin'den devasa askeri tatbikat

NATO İLE RUSYA ARASINDAKİ TARTIŞMA

Rusya’nın 2014’te Ukrayna topraklarındaki Kırım’ı ilhak etmesinden beri NATO ile Rusya ilişkileri gergin. Kuzey İttifakı, Doğu Avrupa’daki askeri varlığını artırıp, bölgeye 4 bin asker daha konuşlandırdı. bu, iki Almanya’nın birleşmesinden beri NATO’nun Rusya’yı caydırmaya yönelik olarak attığı en büyük adım olmuştu.

Rusya ise NATO’nun hamlelerini ‘provokatif’ olarak yorumluyor.

İngiltere’de eski çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlenmesinden de Rusya sorumlu tutulurken, NATO ülkeleri Rusya diplomatlarını hudut dışı etti.