Bakan Çavuşoğlu, Vilnius’taki bir parkta yer alan şehitliğe çelenk bırakıp dua etti.
sonra Litvanyalı 20 konsey üyesinin, ülkenin bağımsızlık bildirgesini imzaladığı ve halihazırda müze olarak kullanılan “House of Signatories” binasını gezen Çavuşoğlu, buradaki haysiyet defterini imzaladı.
Çavuşoğlu, deftere yazdığı mesajında, Vilnius’a ikinci ziyareti münasebetiyle bu tarihi binada bulunmaktan övünç duyduğunu belirterek, Türkiye’nin, Litvanya’nın işgalini ve ilhakını tanımayan az sayıdaki ülkeler arasında yer aldığını hatırlattı.
Türkiye’nin, Litvanya’nın 1991’de bağımsızlığını kazanmasının arkasında bu ülkeyle diplomatik ilişkilerin kurulması için öncülük eden ülkelerden biri olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, ülkesinin Litvanya’nın NATO üyeliğini enerjik bir şekilde desteklediğinin altını çizdi.
Bakan Çavuşoğlu, “Bu tarihi geçmişle, kesintiye uğramamış dostluğumuzun devam ettiğini görmekten tatmin duyuyorum. Söz konusu ziyaretin, meslek birliğimizi kuvvetlendirmek ve derinleştirmek için bize yeni fırsatlar sağlayacağına kanaat getirdim.” ifadelerini kullandı.
LİTVANYA’DAKİ TÜRK MEZARLIĞI
Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yer alan Vingis Park’ta üstünde haç, siyon yıldızı ve ay yıldız bulunan mezarlar uyarı çekiyor.
Birinci Dünya Savaşı’nda ölen Alman, Macar ve Avusturyalı askerlere ait olduğu söylenen mezarların bir kısmında Yahudiler, bir kısmında ise Hristiyan askerler yatıyor. Mezarlıkta sekiz tane de Türk askerinin kabri var. Bunların mezar taşında ise ay yıldız bulunuyor.
Vingis Parkı, Vilnius’un en büyük parkı. 1710 yılında baş bildiren veba salgınında hastalığa yakalananları tecrit için kullanılmış. Birinci Dünya Savaşı esnasında ise park Alman, Macar, Avusturyalı ve Türk askerlerine atama edilmiş. Mezarların da o dönemden kaldığı bildiriliyor. Uzmanlar, Galiçya Cephesi’nin Kuzey Kolu’nda savaşan üç yüz Osmanlı askeri olduğunu söylüyor. Cephede yaralanan 10 Osmanlı askeri, Almanların kontrolündeki Litvanya’ya götürülüyor. Askerlerin sekiz parça başına burada hayatını kaybediyor. Almanlar, bu askerleri İslami usullere göre defnedip mezarlarına ay yıldız koyuyorlar. Savaştan sonraki yıllarda ise bu mezarların tahrip edildiği biliniyor.
Litvanya’ya götürülen 10 askerden ikisinin akibeti ise bilinmiyor.
Sovyetlerin hakimiyeti sırasında parktaki kabir taşları sökülerek çocuklar için oyun alanı üretilmiş. 2001’de ise Almanlar, parkta geniş çaplı bir onarım yaparak bugünkü durumuna getirmişler.
Mezarlıklar geniş bir alanda düzensiz bir şekilde bulunuyor. Her yıl 1 ve 2 Kasım tarihlerinde ahali mezarlığı ziyaret ederek mumlar yakıyor.