Rizeli hukukçudan İmar Barışı uyarısı: Mağdur eden tarafları da var

Rizeli hukukçudan İmar Barışı uyarısı: Mağdur eden tarafları da var
Rizeli hukukçudan İmar Barışı uyarısı: Mağdur eden tarafları da var
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aytekin KALENDER/RİZE, – RİZE’li hukukçu Ümit Peçe, İmar Barışı’nın genel anlamda yardımsever bir dilekçe olduğunuancak kanunun hemen şimdi netlik kazanmayan ve vatandaşları zor durumda bırakan konularınında olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak aşina 18 Mayıs 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren imar yasası ile ilgili Avukat Ümit Peçe açıklamada bulundu. Peçe, İmar Barışı’nın yardımcı ve uygun bir düzenleme olduğunu belirterek, “Bu sahiden çok güzel ve yerinde bir düzenlemedir. Türkiye’de birçok tescil dışı yapının olduğunu biliyoruz. böylece imar barışı koskocoman bir fırsat ancak yasa çok çabuk ve detaylıca düşünülmeden gündeme getirildi.” dedi.

Peçe ‘İmar Barışı’nın yeni bir dilekçe olduğundan üstünde netlik kazanmayan noktaların bulunduğunu belirtirken bu konuda en fazla karşılaştıkları sorunlar hakkında şunları söyledi:

“Bir apartmanda egemen bir birim sahibi kendi binasını olmak istiyor ancak diğerleri buna yanaşmıyor. Bu durumda o birey bütün yapı üzerinden harcı yatırması gerekiyor. Daha sonrada icra marifetiyle o kişilerden tahsil etmesi gerekiyor. Bu koşul kişi için bir külfettir ve bunun altına girecek olan vatandaş fazla azdır. Yaptığımız araştırmalara kadar bir apartmanın tamamı üzerinden bu harcın yatırılmasının maliyeti en düşük 24-25 bin TL tutuyor. Bakanlığın bu konuda derhal bir egzersiz yapması gerekiyor. Bu çalışmada şu şekilde olmalı; eğer benim dairem 100 metrekare ise bunun üzerinden yatırılmasının ön görülmesi gerekiyor. Tüm yapı üzerinden yatırıldığı zaman herkes birbiri ile sonuçta komşu ve birbirlerini icraya atamak sonradan tahsil etmek çok dürüst bir yaklaşımda olmaz.”