Rize Ayder ve Uzungöl e Alternatif Gezim Merkezleri Oluşturulacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayder ve Uzungöl’e alternatif gezim merkezleri oluşturulacak

Doğu Karadeniz’de son yıllarda sayıları 4.5 milyonu aşan yerli-yabancı gezgin rakamı, inşaatı devam eden havalimanları ve Yeşil Yol’la beraber daha da artması umut ediliyor. Bölgeye olan mevcut talebi karşılayamaz hale gelen dünyaca meşhur Ayder Yaylası ile Uzungöl’e alternatif yeni bölgeler için başlatılan arayış tamamlandı. Rize’de, Ayder benzeri 11 yayla ile Trabzon’da Uzungöl benzeri suni göllerin de yer alacağı 3 yeni gezim merkezi oluşturulacak. Belirlenen yeni yerlerde kaçak ve gelişigüzel yapılaşmanın önlenmesi için ilk olarak ‘Koruma İmar Planı’ hazırlığı başlatıldı.

Doğu Karadeniz’e son yıllarda başta Ortadoğu olmak suretiyle çeşitli ülkelerden yılda 4.5 milyon dolayında yerli-yabancı gezgin geliyor. Bölge, bilhassa yazları yoğunlaşan ilgiyi karşılayamaz hale geldi. Trabzon Havalimanı’nın yanı sıra Ordu-Giresun Havalimanı’nın hizmete girmesi, Rize-Artvin ve Gümüşhane-Bayburt Salyazı Havalimanları inşaatlarının da tamamlanacak olması, Yeşil Yol’un da bitirilmesiyle bölgeye yerli ve yabancı turistlerin ilgisini daha da artacağı öngörülüyor. Bölgede, mevcut talebi karşılayamaz hale gelen Rize’nin dünyaca meşhur Ayder Yaylası ile Trabzon’daki Uzungöl gezim merkezlerine alternatif yeni yer arayışları tamamlandı.

11 YENİ AYDER

Rize’nin dünyaca meşhur Ayder Yaylası’na alternatif olarak; Gürcüdüzü, Deremezra, Handüzü, Anzer-Kabahor-Meles ve Aşağı Kantarlı yaylaları ile Çat, Sivrikaya ve Çataldere köyleri, Ağaran şelalesi ile Andon ve Kaplıca köyü içmeleri olarak belirlendi. Rize’de, Ayder benzeri 11 yaylada gezim merkezi oluşturulacak. Rize’de belirlenen yeni gezim merkezleri için kaçak ve gelişigüzel yapılaşmanın önlenmesi için ‘Koruma İmar Planı’ emek harcaması başlatıldı. Ayder Yaylası ise TOKİ öncülüğünde yürütülecek emek verme ile kentsel dönüşüme doğal olarak tutulacak. Kentsel dönüşümle yapı yoğunluğu azaltılacak yaylada dikey yerine yatay taş ahşap yöre mimarisi uygulanacak. TOKİ, Ayder projesinde sona yaklaşıyor.

3 YENİ UZUNGÖL

Trabzon’un Çaykara İlçesi’ndeki dünyaca meşhur Uzungöl’ün benzeri 3 yeni doğa gezim merkezi oluşturulması için harekete geçildi. Alternatif bölgeler mera, arkeolojik sit ile ulaşım ve öteki özellikleri bakımından detaylı araştırıldı. Uzungöl’e alternatif gezim merkezi olarak kabul edilen yerlerin başlangıcında Tonya ilçesinde 1300 metre yüksekliğindeki Kadıralak Yaylası geliyor. Her yıl nisan ayında yaylada açan mavi yıldız çiçeği ile maviye bürünen yayla bilhassa foto safari meraklılarının akınına uğruyor. Kadıralak Yaylası’nın yanı sıra Hıdırnebi, Kadırga ve Çakırgöl yaylaları da listede yer ediniyor. Yeni gezim merkezlerinde ‘yap-işlet-devret’ modeli ile yeni tesisler kurulacak, Devlet Su İşleri tarafınca ise yaylalarda suni göller oluşturulacak.

RİZE VALİSİ ÇEBER AYDER’DE SIKIŞIKLIK MEDENİ OLMAYAN FAALİYETE DÖNÜŞTÜ

Rize Valisi Kemal Çeber, Ayder Yaylası’nda yaşanmış olan yoğunluğu azaltmak için hayata geçirilmesi planlanan ’11 Ayder Projesi’nin doğayı koruyarak ve mahalli halkın imkanlarını kısıtlamadan hayata geçirilebileceğini söylemiş oldu. Vali Çeber, ‘Ayder’de yaşanmış olan sıkışıklık pek de uygar olmayan bir gezim faaliyetine dönüştü. Bu yoğunluğu öteki alanlara yayabilmek için meydana getirilen bir çalışmanın sonucunda bu şekilde bir projenin ortaya çıktığını düşünüyorum. Başta o bölgenin gerçek sahipleri ile beraber tüm bileşenlerin buna katkı sağlayarak bu projenin planlanabileceğini düşünüyorum. Burada mühim olan hususlar; doğayı korumak ve mahalli halkın maksimum yaralanma imkanını kısıtlamamaktır. Bizlere emanet olarak kalan bu yaylaları, evlatlarımızı ve torunlara olması gerektiği benzer biçimde bırakacak bir korumacılığı planlarken, en efektif sayıda yerli ve yabancı turisti buraya çekerek en iyi kazancı iyi mi sağlarız diye düşünmeliyiz. Bunun da bütüncül bir bakış açısıyla mümkün olacağını düşünüyorum. Alana bütünüyle tepeden bakacağız. Nerede kayak turizmi, nerede termal gezim, nerede gençlik kampları, nerede trekking yapılacağını iyi bir halde kararlaştırmamız gerekiyor. Şehrin bu konudaki bileşenleriyle ve işin uzmanı olan insanlarla konuşup, tartışıp, projelendirerek en iyi neticeleri almamız lazımö dedi.

TRABZON VALİSİ USTAOĞLU TRABZON CAZİBE MERKEZİ

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da Trabzon’un bölgenin albeni merkezi bulunduğunu belirterek, Son yıllarda bölgemiz başta gezim potansiyeliyle beraber her geçen gün daha da çekim merkezi olma yolunda güçleniyor. Trabzon için bir vizyon oluşturmak adına en mühim başlıkların üst esnasında endüstri sektörü ve gezim gelmektedir. Endüstri ve gezim hem birbirine en yakın hem de marka olan bu şehre en fazlaca katkıları olan sektörlerdir. diye konuştu.

AYDER YAYLASI

Ayder Yaylası, Çamlıhemşin İlçesi’nin 19 kilometre cenup doğusunda, bin 350 metre yükseklikte yer ediniyor. Fırtına Deresi süresince benzeri olmayan tabiat güzellikleri izlenerek erişilen Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleleri, bölgesel mimarideki evleri, çiçekleri ve bu çiçeklerden elde edilmiş balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar’a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bulunuyor. Yazları yerli ve yabancı turistler 55 aşama sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmal, iç, hanım ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yaylada trekking, cip safari, foto safari, kampçılık, dağcılık benzer biçimde birçok gezim aktivitesi de yapılıyor.

UZUNGÖL TURİZM MERKEZİ

Çaykara İlçesi’ne 20 kilometre mesafede, bin 250 metre yükseklikte yer edinen ve benzeri olmayan naturel güzellikleri ile Doğu Karadeniz’in gözde gezim merkezi olan Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 500 bin metrekare alana haiz olan göl, alabalık ve sazan balığına ev sahipliği yapıyor. Uzungöl’ün 10 kilometre güneyinde 3 bin metre yükseklikteki Holdizon Dağları’nda, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabiliyor, yırtıcı tabiat şartlarında yaban yaşamı izlenebiliyor. Son yıllarda otel, barıncak ve iş yeri sayısının her geçen gün artışına bağlı olarak ortaya çıkan bayındır kirliği problemi ile tartışılan Uzungöl’de kentsel dönüşüm projesi gündeme geldi.