Resmi Gazete’de Yayımlandı Varlık Fonu Satışa Açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında piyasaya çıkan karara bakılırsa Türkiye Varlık Fonu, meydana getirilen değişiklikle ‘Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’ kapsamına alınarak satışa açıldı.

Türkiye Varlık Fonu, yatırım fonları tebliğine alınarak satışa açıldı. Karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer edinen Ana para Piyasası Kurulu (SPK) tebliğiyle, ‘Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde değişim yapılmış oldu. Meydana getirilen değişiklikle Türkiye Varlık Fonu, “Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği” kapsamına alındı.

SPK’nın değişikliğe ilişkin tebliğinde, “9/7/2013 tarihindeki ve 28702 sayılı Resmî Gazete’de piyasaya çıkan Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin (III-52.1) 15 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir” denildi.Değişiklikle, “Kurucu ve/yada yönetici tarafınca katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan ilkin kurucu ve/yada yönetici tarafınca fona ön ödeme tahsis edilebilir.”

Aynı Tebliğin 17. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi de, “Merkez Bankası, Gömü ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ve Türkiye Varlık Fonu tarafınca ihraç edilen para ve ana para piyasası araçları için bu fıkrada yer edinen sınırlamalar uygulanmaz. Sadece bu bent kapsamında tek bir varlığa meydana getirilen yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamaz” olarak değiştirildi.

Aynı bend değişim öncesi, “Merkez Bankası, Gömü Müsteşarlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları tarafınca ihraç edilen para ve ana para piyasası araçları için bu fıkrada yer edinen sınırlamalar uygulanmaz. Bu bent kapsamında tek bir varlığa meydana getirilen yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamaz” yolundaydı ve Türkiye Varlık Fonu’nu içermiyordu.

ORAN BELİRLEME YETKİSİ

SPK tebliğiyle, aynı tebliğin 24. maddesine aşağıdaki fıkra eklendi:”Kurul, fon türü bazında fon portföyüne alınacak varlık ve işlemlere ilişkin olarak bu tebliğde yer edinen oranlardan değişik asgari ve/yada azami oranlar belirleyebilir.”

Değişiklikte ek olarak, “Kurul, fon türü bazında yönetim tutarının üst sınırını belirleyebilir” hükmü yer aldı ve bildiri hükümlerini “Ana para Piyasası Kurulu”nun yürüteceği açıklandı.