GÜBRETAŞ, endüstriyel kenevir bitkisi için hususi bir taban gübresi geliştirdi.
GÜBRETAŞ, son dönemde Türkiye’de üretim alanı genişletilmesine izin verilmesiyle gündeme gelen ıslah edilmiş endüstriyel kenevir bitkisi için hususi bir taban gübresi geliştirdi.
GÜBRETAŞ’tan meydana getirilen açıklamaya bakılırsa, ziraat sektöründe öncülük etmiş olduğu Ar-Ge çalışmalarıyla da adından söz ettiren GÜBRETAŞ, 2006’dan beri yürüttüğü Türkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi’nde elde etmiş olduğu verilere bakılırsa “bitkiye ve bölgeye hususi” gübre çeşitleri geliştirerek tarımda verimlilik artışına katkı sağlamaya devam ediyor.
Bilgili tarımsal üretimi yaygınlaştırmak için gerçekleştirdiği ziraatçi eğitim toplantıları, tarımsal danışmanlık hizmetleri ve model üretim alanlarıyla tarımda verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi için çalışan GÜBRETAŞ, bunların yanı sıra sektöre öncülük eden yenilikçi ürünler geliştirmeyi sürdürüyor.
GÜBRETAŞ, son dönemde sıkça gündeme gelen ve 19 ilde üretiminin yaygınlaştırılmasına ruhsat verilen endüstriyel kenevir tarımında dengeli besleme sağlayacak formül için bir süredir yapmış olduğu Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak birim alandan en yüksek verim elde eden hususi bir gübreyi daha sektöre kazandırdı.
K-EXPERT markasıyla pazara sunulacak
Kenevir bitkisinin gıda maddesi gereksinimleri ve Türkiye topraklarının nebat gıda maddesi varlığı dikkate alınarak geliştirilen taban gübresi, 12.16.12+12(SO3)+0,2 B formülasyonuna haiz. GÜBRETAŞ’ın endüstriyel kenevir yetiştiriciliği için geliştirdiği bu hususi taban gübresi, K-EXPERT markasıyla pazara sunulacak.
Bununla beraber Türkiye’nin mühim yeraltı zenginliklerinden bor elementi de içeren gübre, kenevir tarımında gereksinim duyulan nebat gıda elementlerini doğru oranda karşılayarak yüksek verim artışı sağlıyor.
Islah edilmiş kenevir bitkisinin lif yada tohumu, ilaç sanayisinden kağıda, tekstilden inşaata kadar birçok sektörde mühim yere haiz olmasına karşın son yıllarda Türkiye’deki üretimi oldukça azalmıştı. Eylül 2016’da piyasaya çıkan yönetmelikle 19 ilde kontrollü şekilde izin verilen kenevir yetiştiriciliğinin gelecek yıllarda yine artması ve öteki endüstri sektörlerine girdi olarak katkı sağlaması umut ediliyor.
“Tarımsal üretimin değişik endüstri sektörlerine katkısı için mühim bir adım”
Açıklamada görüşlerine yer verilen GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, ziraat alanında yüksek verim artışı elde eden bitkiye ve bölgeye hususi gübrelerle katma kıymet üretmeye devam ettiklerini belirterek, “Sahadaki uzman ziraat mühendislerimiz ile deneyimli Ar-Ge ekibimizin ortak çabaları sonucu ortaya çıkan, endüstriyel kenevir tarımına uygun hususi gübreyle, tarımsal üretimin değişik endüstri sektörlerine katkısı için Türkiye’nin ulusal kaynaklarının kullanılması açısından mühim bir adım atmış olmaktayız.” ifadesini kullandı.
Geliştirdikleri bu hususi gübreyle lif ve tohum amaçlı ıslah edilmiş kenevir yetiştiriciliğinde maksimum verim ve kalite sağlanacağını aktaran Yumaklı, şunları kaydetti: “Kenevir, dengeli besleme ile yüksek verim ve üstün kaliteli ürün hasadına olanak veren bir bitkidir. Ekibimizin yapmış olduğu araştırmaya bakılırsa, klasik gübrelerle meydana getirilen beslemede, yüksek tohum verimi ve kaliteli lif üretimi için bitkinin tükettiği potasyumun tamamen göz ardı edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Kenevir bitkisinin sıhhatli gelişimi için lüzumlu gıda maddelerini dengeli olarak bünyesinde bulunduran yeni ürünümüz ise azot, fosfor, potasyum ve kükürtün yanı sıra ülkemizin mühim yeraltı zenginliklerinden bor da içermektedir. Bu hususi ürünümüz, dengeli deseni ile kenevir haricinde pek fazlaca nebat için de önerilebilecek bir başlangıç gübresidir.”
Yalnız yeni bir ürün geliştirmekle kalmadıklarını, bunun bilgili tarımla yaygınlaşması için de çalıştıklarını vurgulayan Yumaklı, “Ek olarak GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendisleri, üreticilerin endüstriyel kenevir bitkisini dengeli bir halde beslemesi için besleme programı da oluşturdu. Verimlilik artışı sağlayacak bu nebat besleme programını eğitim toplantıları, mobil uygulamamız EGP (Etkili Gübreleme Programları) ve basılı dokümanlar vesilesiyle üreticilere anlatacağız.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye, ıslah edilmiş kenevir üretiminde dünyada 17. sırada”
İbrahim Yumaklı, ıslah edilmiş endüstriyel kenevirin; lif yada tohumu ile ilaç, kağıtçılık, inşaat ve tekstil benzer biçimde değişik birçok sektörde ham madde olarak kullanılabilen mühim bir endüstriyel girdi olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulunmuş oldu: “FAO verilerine bakılırsa, Türkiye’nin 1960’lı yıllarda 200 bin dekar üstünde olan kenevir ekim alanları, seneler itibarıyla azalmış ve TÜİK’in verilerine bakılırsa, 2018 senesinde vatanımızda kenevir tarımı bir tek Samsun’un bir ilçesindeki 100 dekarlık alanda yapılmış. Yerli ve ulusal endüstri sektörüne katma kıymet sağlayabilecek böylesine mühim bir tarımsal bitkinin üretiminin yine artırılması mühim. Nitekim 2016 senesinde Türkiye’nin 19 ilinde, ıslah edilmiş endüstriyel kenevirin kontrollü şekilde yetiştirmesiyle ilgili bir yönetmelik yayımlandı. Ikimiz de sektörün gereksinimlerini göz önünde bulundurarak dünyadaki kenevir üretiminde 17. sırada bulunan Türkiye’nin bu alandaki verimliliğinin hususi gübre kullanımıyla artırılmasını hedefliyoruz. öteki tarımsal ürünlerde örnekleriyle ortaya koyduğumuz benzer biçimde, kenevir tarımında da vatanımızda dekar başına 100-110 kilogram olan lif veriminin, dünya averajı olan 230 kilogram/dekar üstüne çıkarılmasına katkı vereceğiz.
Kenevir, tohumu ve lifi için yetiştirilmektedir. Ülkemizde kenevir bitkisinin kullanım alanlarının yaygınlaştırılması, kenevirin lif bitkisi hususi durumunun daha verimli kullanımıyla alakalıdır. Özellikle kağıt üretimindeki dışa bağımlılığı azaltmak ve istihdama katkı sağlamak amacıyla fazlaca mühim bir hamledir. Kağıt sektörünün tüm gereksinimleri karşılanmakla beraber öteki alanlarda da ham madde imkanıyla endüstri yatırımları gelecektir. Kenevirin üretim sonrası sanayisinin yaygın olmaması başlangıç için bir engeldir. Lif bitkilerinde pamuk dışındaki tüm türlerde endüstri yaygın değildir. Fakat bu tarımsal üründeki artış sonrasında istihdam ve endüstriyel kalkınmada ciddi kazançlar olması beklenmektedir. Bilgili tarımsal üretim yardımıyla ıslah edilmiş endüstriyel kenevirde yine üretim yaygınlığı ve verim artışı sağlandığında, bu bitkinin lif ve tohum formundaki çıktıları başta ilaç, kağıtçılık, inşaat ve tekstil sektörleri olmak suretiyle biyobozunur polimer, hayvan yemi ve altlığı, yağlar ve yakıt benzer biçimde kullanım alanlarına da endüstri ham maddesi olarak yerli üretim için mühim girdi sağlanacaktır.”
“Şirketimiz, bor ürünü ve bor içeren gübrelerle ziraat sektörüne katkı sağlamakta”
GÜBRETAŞ Genel Müdürü Yumaklı, son dönemde gündeme gelen “borlu gübre” mevzusunda GÜBRETAŞ’ın oldukça derin bir tecrübeye haiz bulunduğunu belirterek, “Bor içeren gübreler yeni bir buluş benzer biçimde sunuluyor fakat sektör lideri şirketimiz, senelerdir bor ürünü ve bor içeren gübrelerle ziraat sektörüne katkı sağlamaktadır. Sıvı-toz gübre üretimine başladığımız 1994’ten bu yana klasik gübrelerin haricinde hususi ürünler de geliştirdik. Özellikle son 20 yılda damla sulama ve yapraktan kullanılan gübrelerimiz içinde toprağın ve bitkinin ihtiyacına bakılırsa bor içeren ürünler bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Kimyevi gübre üretiminde yerli girdilerin daha çok kullanılmasına yönelik Ar-Ge çalışmalarını senelerdir sürdürdüklerini aktaran Yumaklı, GÜBRETAŞ’ın bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin mühim yeraltı zenginliklerinden bor elementini içeren nebat besleme ürünlerinin sayısını artırdığına dikkati çekti.
Yumaklı, şunları kaydetti: “Bor içeren 10’dan fazla gübrenin yer almış olduğu ürün portföyümüze kenevir gübresiyle bir yenisini ekledik. Türkiye’nin toprak yapısı ve bitkilerin gıda maddesi ihtiyacını dikkate alarak gelişim döneminde bor elementine gerekseme duyan ayçiçeği, şeker pancarı ve fındık tarımı için geliştirdiğimiz ALTIN ÇİÇEK–S, SÜPER PANCAR–S, ÇOTANAK FERTİL ve SÜPER ÇOTANAK benzer biçimde bitkiye ve bölgeye hususi taban gübreleri bor elementli olarak üretilmektedir. Bunların yanı sıra GÜBRETAŞ’ın ürün portföyündeki DERMİN, BOR, BOR-8, COMBİ, COMBİ PLUS ve MİCRO benzer biçimde bitkilerin damlama sulama ve yapraktan beslenmesinde kullanılan değişik oranlarda bor içeren ürünler de yer almıştır.”
Tarımda bor kullanımıyla ilgili mühim bir noktaya da dikkati çeken Yumaklı, “Bor, nebat tarafınca oldukça düşük dozda tüketilmektedir. Sadece tesirleri tüketilen bu düşük miktara kıyasla oldukça ehemmiyet taşımaktadır. Bor elementinin bitkiler üstündeki tesiri fazlaca ani ve keskin olabilmektedir. Noksanlık ve toksisite aralığı oldukça dar olan bor elementinin dikkatli kullanılması ve ihtiyacın üstünde aşırı kullanımlardan hassasiyetle kaçınılması gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.