Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüyü alıkoymak için bu önerilere kulak verin

Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüyü alıkoymak için bu önerilere kulak verin
Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüyü alıkoymak için bu önerilere kulak verin
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllara dek yetişkinlerin hastalığı olarak aşina reflü, günümüzde bundan böyle çocukların da kapısını sık çalan bir hastalık haline geldi. Mide içeriğinin ağza ya da yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan şikayetler reflü olarak adlandırılırken, belirtileri çok farklı şikayetlerle kendini gösteriyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Vildan Ertekin “Reflü belirtileri fazla geniş bir yelpazede yer alır. Kolay olarak ağza yenilen gıdaların gelmesinden, hayatı tehdit eden solunum durmalarına (apne) değin değişebilir. Görülme sıklığı hayatın ilk üç ayında başlar, bebeklerin en az yarısında günde bir yediklerinin ağza gelmesi şikayeti vardır. Dördüncü ayda görülme sıklığı yüzde 60-70 ile en yüksek değere ulaşır. Birinci yılda yüzde 95 ’i iyileşirken daha nadir görülen patolojik reflü 300 çocuktan birinde laf konusu olmaktadır” diyor. Prof. Dr. Vildan Ertekin, çocuklarda reflünün belirtilerini anlattı, ebeveynlere reflüye karşısında 5 etkili öneride bulundu…

GECE BESLENMESİNİ KALDIRIN

Özellikle ülkemizde çok sık görülen bir hatalı, gece beslenmesi. Gece beslenmesine 6 aydan sonradan gereklilik duyulmadığından gece sütü vermekten vazgeçin, yatmadan en az 2 saat önce yemek yedirmeye son vermiş olun. Huysuz halde çocuğunuzda reflü hastalığına neden olabilirsiniz. Diğer Taraftan bu hastalara birçok defa hatalı tanı, hatta astım tanısı konulduğundan uzun süreli yersiz ilaçlara başlanabiliyor.

BU BESİNLERDEN UZAKTA TUTUN

Çocuk ve bebeklerde besin ve hayat tarzı değişikliği yapılması koşul. Bilhassa çikolata ve baharatlı yiyecekler tükettirmeyin. Yağlı hazır gıdalardan kaçının. Kafeinli ve asitli içeceklerden, paketli ambalajlı tüm yiyeceklerden uzakta tutun. Oysa günümüzde minik yaştaki çocuklara bile asitli içecekler devretmek gibi bir yanlışa düşülebiliyor. Bütün bu gıda ve içecekler reflü hastalığı ile birlikte çocuklarda bundan böyle çağımızın en korkulan kabusuna şişmanlığa ve önemli sağlık durumu sorunlarına niçin olabiliyor.

PORSİYONLARI AZALTIN

Anneler çocuklarının tabaklarına kimi vakit midesinin alacağı ölçüden daha pozitif yemek koyup, bunu bitirmesini bekleyebiliyor. Ama dinç olan, tabağa koyulan gıda miktarının azaltılması, az eksik ve sık sık beslenmeye özen gösterilmesi. Çünkü çocukların midesi büyüklerle kıyaslandığında çok ufak olduğundan reflüye yol açabiliyor.

ÇOK SIKI VE GIZLI GİYİNMEYİN

Cazibeli kıyafetler kimi vakit dinç olup olmadığına bakılmaksızın sadece görüntüsüne aldanarak alınıp bebeklere ve çocuklara giydirilebiliyor. Ancak özellikle fazla sıkı ve rahat kıyafetlerden kaçınmak gerekiyor. Zira bu kıyafetler çocuklarda mideye bası yaparak reflünün şiddetini artırıyor.

İDEAL KİLOYA UYARI EDİN

Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Vildan Ertekin ”Günümüzde şişman çocuğun çok sağlıklı olduğu algısı çok yaygın. Aslında fazla kilo bütün hastalıklar için tehlike oluşturmaktadır.Bilhassa de reflü açısından fazla manâlı bir tehlike faktörüdür. Sağlıklı ve dengeli besin ile çocukların kilo alımı önlenmeli, artı tartılı çocuklar yine sağlıklı şekilde zayıflatılmalıdır” diyor.

ÇOCUKLARDA REFLÜ BELİRTİLERİNE UYARI!

Ağızdan salya akması
Tükürme ve kusma, kanlı kusma
Besinlere umursamazlık, inleme, iştahsızlık, rahatsızlık
Çok sık gece uyanmaları
Kilo kaybı veya eksik kilo alımı
Ağız kokusu, dişlerde çürük
Hıçkırık
Sık gece uyanmaları
Karın ağrısı
Zirve kısalığı
Yutma güçlüğü
Tekrarlayan akciğer iltihabı
Uzun süren bir türlü geçmeyen öksürük
Ses kısıklığı
Kulak iltihabı, sinüzit
Tekrarlayan zatürre atakları