Özel Okulların Kırtasiye ve Yemek Masrafları 10 Bin Lirayı Buluyor

Özel Okulların Kırtasiye ve Yemek Masrafları 10 Bin Lirayı Buluyor
Özel Okulların Kırtasiye ve Yemek Masrafları 10 Bin Lirayı Buluyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl özel okullarda eğitimden çok kırtasiye ve yemek ücretleri aileleri çileden çıkardı. Özel okulların eğitim ücretlerine geçen yıla tarafından yüzde 10-15 arası zam gelirken rakamlar bazı okullarda takvim 60 bin lirayı geçti. Kur sebebiyle özellikle ithal edilen yabancı dil kitaplarının yer aldığı kırtasiye kaleminde ise zamlar yüzde 40’a değin çıktı. Buna emrindeki olarak okul kıyafeti hariç asgari kırtasiye ücreti sıradan 2 bin lirayı buldu. Gıda fiyatlarına gelen zamlar da yemek yemek ücretlerini yükseltti. 4 yaş çocuk yuvası öğrencisinin yemek ücreti 5 bin lirayı geçti.

KIRTASİYE MASRAFI 2 BİN LİRA

Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, geçen sene bin 500 lira olan sıradan kırtasiye masrafının bu sene asgari 2 bin lira olduğunu, gelen zamların mecburen fiyatlara yansıtıldığını söyledi. Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil ise, kolay kırtasiye masraflarının 600 lirayı geçmediğini, ithal kitapların fiyatları yükselttiğini açıklama etti. Şendil, “Kurdaki büyüme aynen yansıtılsaydı geçen yıla göre yüzde 50 zam kaçınılmazdı fakat ayrıca tedarikçi hem aracı ayrıca de perakendeci azami fedakârlık gösterip fiyatları olabildiğince aşağıda tutmaya çalıştı” diye konuştu. Okulların anlaştığı kırtasiyelerde bazen rakamlar piyasanın 2-3 katı bile olabiliyor. Dolayısıyla velilerin cebinden daha çok para çıkıyor. Türkiye’de takriben 20 milyon öğrenci, 25 bin perakendeci kırtasiye var. Kırtasiye pazarının büyüklüğü ise takriben 20 milyar lira. Sektörün yüzde 70’i ithal ürünlerden oluşuyor. Kırtasiye firmaları sezon baştan başa mektep yöneticilerine ve öğretmenlere mahsul tanıtımı yapıyor. Bu şekilde her yıl belirlenen kırtasiye listelerine girebiliyorlar.

TÜM MASRAFLARLA ÖZEL MEKTEP FİYATI 80 BİN LİRAYA ULAŞIYOR

Bu yıl gelen zamlarla özel okul fiyatları da dudak uçuklattı. Fiyatlar 16 bin 500-62 bin lira aralarında değişirken bazı okullar tepki çekmemek namına rakamlarını ‘KDV hariç’ olarak bildiri etti. Rakamlar büyükşehirlerdeki okullarda katlandı. 60 bin liranın üstünde eğitim ücreti olan okulda bir öğrencinin yıllık eğitim maliyeti yemek, kıyafet, kırtasiye ve servis ile birlikte 80 bin liraya değin çıkıyor. Bir öğrencinin 5 yıllık eğitim masrafı ise öngörülen zamlarla 450 bin lirayı buluyor.