Oyuncak, Tv ve İnşaat Malzemeleri İthalatında Ek Gümrük Vergisi Alınacak

Oyuncak, Televizyon ve İnşaat Malzemeleri İthalatında Ek Gümrük Vergisi Alınacak
Oyuncak, Televizyon ve İnşaat Malzemeleri İthalatında Ek Gümrük Vergisi Alınacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İthalat Rejimi Sonucuna Ilave Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna nazaran, aralarında oyuncak, tv, kağıt ve kartonlarla bijuteri, banyo ve inşaat malzemeleri şeklinde ürünlerin bulunmuş olduğu değişik alanlara yönlendirilmiş eşyaların ithalatında yüzde 10-30 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Bu kapsamda hesaplanan toplam aidat oranı Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanun’da gösterilen hadlerin yüzde 50 artırılmış düzeyini aşamayacak. Aşması durumunda söz mevzusu kanunda gösterilen hadlerin yüzde 50 artırılmış düzeyi uygulanacak.

ILAVE GÜMRÜK VERGİSİ ALINACAK

Türkiye ve Avrupa Topluluğu içinde imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasınca bağımsızlık dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden tane edinmek amacıyla ihracatçı tarafınca düzenlenen doküman (A.TR) ile ithal edilen AB ya da Türk menşeli olmayan eşyalardan ilave gümrük vergisi alınacak. Kararların uygulanmasında eşyanın menşeinin doğru ifade edilmesinden ithalatçı mesuliyet sahibi tutulacak.

45 GÜN İÇERİSİNDE KAYIT EDİLMESİ GEREKİYOR

Bu kararların yayımı tarihinden ilkin Türkiye’ye sevk edilmek suretiyle, taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi üretilmiş eşyanın ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin bu kararın yayımı tarihinden ondan sonra en geç 45 gün içinde kayit edilmesi halinde bu karar hükümleri uygulanmayacak.

Ekonomiye sağladıkları katkı maddesi ve yarattıkları istihdam dikkate alınarak yerli üreticilerin ithalat baskısına karşısında korunması sebebiyle internasyonal alanda ve ikili anlaşmalardan doğan yükümlülükler de göz önünde bulundurularak söz mevzusu eşya gruplarında gümrük vergisi uygulamasına başlandığı açıklandı.