Muhtarın Girişimi Köylüye Gelir Deposu Oldu, Meşe Palamudundan Takvim 40 Bin Lira Kazanıyorlar

Muhtarın Girişimi Köylüye Gelir Kaynağı Oldu, Meşe Palamudundan Takvim 40 Bin Lira Kazanıyorlar
Muhtarın Girişimi Köylüye Gelir Kaynağı Oldu, Meşe Palamudundan Takvim 40 Bin Lira Kazanıyorlar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uşak’ın Banaz ilçesinde bir köy muhtarı, palamutların toplanması ve satışı için fabrikayla sözleşme imzalayarak, köyüne takvim averaj 40 bin liralık gelir kaynağı açtı. Yapınak, palamut taçlarınının kilosunu 50 kuruştan satın alıyor.

KÖY MUHTARI MEŞE ODUNU PALAMUDUNUN CILT SANAYİSİNDE KULLANILDIĞINI ÖĞRENİLDİ

Ahat köyü muhtarı Özhan Uğuz, üç yıl ilkin katılmış olduğu bir görüşmede meşe palamudunun Manisa’nın Salihli ilçesindeki bir tesiste, cilt sanayisinde kullanılmak suretiyle valeks maddesine dönüştürüldüğünü öğrendi.

3 YILDIR TOPLANAN PALAMUTLARIN TAÇLARINI FABRİKAYA SATIYORLAR

Köyü çevreleyen ormanlardaki palamutların toplanarak satışı için fabrikayla antak kalma imzalayan Uğuz, üç senedir köylülerin meşe odunu ormanlarından toplamış olduğu palamutların taçlarını fabrikaya satarak gelir elde etmelerini sağlamış oldu. Muhtar Özhan Uğuz, AA muhabirine, meşe palamudunun köylülere ilave kazanç kapısı bulunduğunu söylemiş oldu.

“BU YIL 80 TON PALAMUT TACI SATIŞI YAPTIK”

Sonbahar aylarında yere dökülen palamutların köylüler kadar toplanarak muhtarlığa getirildiğini buradan da fabrikaya nakledildiğini özetleyen Uğuz, şu şekilde konuştu:

“Köyümüzün çevresinde meşe ormanları yoğun. Vatandaşlar ziraat sezonunun bitmesiyle sonbaharda kazanç elde edemiyordu. Derhal hepimiz ailece ana kapi palamudu topluyor. Topladıkları palamutların içindeki pelitleri inek, koyun ve keçilere yem olarak veriyor, tacını ise bizlere getiriyorlar. Yapınak, palamut taçlarınının kilosunu 50 kuruştan satın alıyor. Bu yıl şu başlıca kadar 80 ton palamut tacının satışını yaptık.”

“BIRIKTIRMEK BİRKAÇ AY SÜRÜYOR”

Köylüler için palamut toplamanın iyi bir ek kazanç deposu yarattığını söyleyen Uğuz, “Birkaç ay sürüyor bu meslek. Palamut toplanmasa çürüyüp değil oluyor, köylüler toplayınca arazide bir cins temizlik de üretilmiş oluyor. Bu işten hepimiz mutlu.” ifadelerini kullandı.

“KÖYE KAZANÇ OLUYOR”

Köylülerden Kemal Sargın da ailecek palamut topladıklarını, o denli fazla köylünün evde oturmak yerine kendisi benzer biçimde arazide bu işi yaptığını belirterek, “Üç senedir bu işi yapıyoruz, köye gelir oluyor, hayvanlara da yem sağlıyoruz.” dedi.