Nokia 5G’li Her Cihazdan 3,5 Dolar Kazanacak

Nokia 5G'li Her Cihazdan 3,5 Dolar Kazanacak
Nokia 5G'li Her Cihazdan 3,5 Dolar Kazanacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zeki telefon pazarında Apple ve Samsung arasındaki rekabet aleyhinde tutunamayan Nokia, 5G’nin hayatımıza girmesiyle deyim yerindeyse tek bir cihaz bile çıkarmasına lüzum kalmadan milyar dolarlar kazanacak. Nokia, dünya genelinde satılacak 5G’li her telefondan elinde bulundurduğu patentler baştan sona 3 euro (3,5 dolar) kazanç elde edecek.

GENİŞ BERAT PORTFÖYÜ BULUNUYOR

Zeki telefon pazarında yakalayamadığı başarıya karşın haberleşme teknolojilerinde ise halen zinde bir patent portföyüne sahip olan Nokia, yeni açıklanan 5G standartlarıyla birlikte patentleri üzerinden kazanç elde edebilecek. Açıklanan standartlara göre şirket markası ne olursa olsun, küresel ölçekte satılacak 5G’li cihazlardan 3 Euro berat geliri akacak.

5G standartlarının belirlenmiş olmasının arkasından Nokia, Ericsson, Qualcomm ve Huawei gibi şirketler, patentlerinin üreticiler kadar kullanılma ihtimali karşılığında belirledikleri ücretleri açıkladılar. Nokia, zeki telefonlarda kullanılacak patentleri karşılığında üreticilerden telefon başına değişmez 3 Euro’luk ücret talep edeceğini duyurdu.

AYGIT BAŞINA MINIMUM 21 DOLAR

Bir diğer manâlı imalatçı olan ABD’li Qualcomm da mobil cihazlar için geliştirdiği modem yongalarından kazanç elde edecek. Qualcomm’un hedefi üreticilerden cihaz ücretinin yüzde 2.75’i ila yüzde 3.25’i arasında bir gelir almak. Ancak bu sayı 13 doları aşmayacak. Ericsson ise cihaz başına 2.5 ile 5 dolar aralarında bir patent ücreti talep edecek.

Bütün üreticilerin patent talepleri toplandığında 5G’de Apple ve Google ilk önce elde etmek üzere telefon üreticileri için aygıt başı berat maliyeti 21 doların üstüne çıkıyor. Bu rakamın içerisinde 5G’ye yönelik olarak hemen şimdi bir patent ücreti duyurusu yapmayan Huawei’nin maliyeti de yer almıyor.

BIRINCIL YILINDA 100 MİLYON BARAJINI GEÇECEK

5G teknolojisini destekleyen ilk zeki telefon modellerinin 2019 yılının ikinci yarısında çıkmaya başlaması bekleniyor. Araştırma şirketlerinin yaptığı tahminlere göre 2020 yılında hayata geçmesi beklenen yenş nesil mobil irtibat teknolojisinin arkasında 2021 yılında dünya genelinde 110 milyon adet 5G’li telefonun satılacağı öngörülüyor.

İskandinav teknoloji şirketi Nokia’yı 2013 yılında 7.2 milyar dolar karşılığında satın bölge Microsoft, 2016 yılında Nokia’nın telefon bölümü ve isim haklarını Tayvan merkezli Foxconn’a 350 milyon dolara satmıştı. Nokia, 2017 yılı başında Finlandiya merkezli girişim HMD Global çatısı altında zeki telefon pazarına geri dönmüştü. (HABERTÜRK)