Michael Jackson kimdir

Michael Jackson kimdir
Michael Jackson kimdir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel bir yetenek olarak doğan ve aslında böyle olduğunu tüm dünyaya kanıtlayan, mükemmel sesi ve kendine özgü dansıyla ayda yürüyen adam, Michael Jackson.

Çocuk yaşlarında yeteneğini gözler önüne sermeyi becerdi. Babasının müziğe duyduğu aşk, bütün çocuklarında filizlendi. Fakat en fazla Michael ’da hayat buldu. Michael, bütün dünyanın tanıdığı biri olduğuna, o bundan böyle Pop ’un kralıydı…

Her ne dek çocukluğunu yaşayamamış almak hayatında büyük bir eksiklik oluştursa da ya da adı en zayıf olduğu yerden skandallara karışsa da Michael, sadece döneminin yok, bütün zamanların efsane sanatçısı olarak adını altın harflerle yazdırdı.

Bir insanı hoşuna gitmek ya da hoşlanmamak bireysel bir tercih elbet. Fakat Michael Jackson denildiğinde akan suların duruşu çoğu şeyin açıklama ediliş şekli gibi sanki…

Michael Jackson kimdir

Çocukluğu ve müzik

Michael, 29 Ağustos 1958 ’de Amerika ’nın Indiana eyaletinde Katherine ve Joseph çiftinin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldiğinde ona Michael Joseph Jackson adı verildi. Babası Joseph fabrika işçisiydi. Bir yana da müziğe mükemmel bir tutkuyla bağlıydı. Gitar çalarak manâsız zamanlarını değerlendirirdi. Joseph ’in toplamda 9 çocuğu oldu ve onlara müziğe aşık olmayı öğretti.

Müzik ailenin ruhunu yücelten en temel olguydu hayatlarında. 60 ’lı yılların başında baba Joseph, oğulları “Jackie, Jermaine ve Tito” ile “The Jacksons” adlı müzik grubunu kurdu. sonra “The Jacksons” kulüplerde şarkı söylemeye ve yarışmalara katılmaya başladı.

Michael diğer kardeşlerine göre müziğe alaka duymaya çok erken yaşlarda başladı ve babası yeteneğini keşfetmişti. Özellikle solo performansları muhteşemdi. Bu yüzden 1963 ’te henüz 6 yaşındayken kardeşi Marlon ile birlikte gruba dahil edildi. Grubun adı da “The Jacksons 5” olarak değişti.

Müzik Michael ’in hayatına eğitimi ve işi bir arada getirmişti. Hayatı artık en ince ayrıntısına kadar müzik üzerine kurulacaktı.

Michael Jackson kimdir

The Jackson 5 yükseliyor

Grup Michael ’in bilhassa solo performanslarından besleniyordu. Çünkü çok özel bir ses ve dans yeteneği vardı. 1968 ’e değin The Jackson 5 acemi olarak çalışmalarına devam etti. Gece kulüpleri ve barlarda çıkıyorlardı.

Sonra bir gün Harlem – New York ’taki Apollo Tiyatrosu ’nda düzenlenen yarışmaya katıldılar ve birinci oldular. O dönem en ünlü R&B plak şirketi Motown ’du ve The Jackson 5, şirketin kurucusu Berry Gordy ’nin ilgisini çekmişti.

Grup 1968 ’de Motown ile uzlaşma imzaladı ve Kaliforniya ’ya taşındı. Yükselişi fazlasıyla hızlıydı.

Michael Jackson kimdir

Birincil albümleri

Motown plak şirketi anlaşmaları doğrultusunda albümleri çıkarmaya başladı. Menajerleri ise, Suzanne de Passe idi. Ilk dört teklileri, “I Want You Back, ABC, The Love You Save ve I ’ll Be There” listelerde bir numara olmuştu. The Jackson 5 çabucak kendisinin ötesinde bir üne kavuşuyordu. 70 ’lerin başına Zenci pop ve Soul vokal gruplarının dünya çapındaki temsilcisiydi.

Tüm bu ün, bu yükseliş gerçekte Michael ’e bağlıydı. Michael, müziği içinde biriktirmiş de dansıyla harmanlayıp insanlara sunuyor gibiydi. Dinç sesi ve kendine özgü dansı grubu ilk sıralara içeren en büyük etkendi. İşte bu durum bir zaman sonradan Michael ’i kendi kulvarında yalnız koşmaya itecek, grubundan öbür Michael Jackson olarak tanınacaktı.

1971 – 1976 yılları arasında hala grubuna alt kalıp Motown ile uzlaşma yaparak solo albümler çıkardı. “Got To Be There, Ben, Music and Me ve Forever Michael” adlı solo albümleri ile kişisel kariyerine süratli bir başlangıç yaptı.

Michael Jackson kimdir

The Jackson 5 çizgi film

1971 ’de, grup zirvedeyken, Walt Disney Pictures çizgi filmini yaptı. Çizgi filmin de yayınlanması ile Jackson kardeşlerin ünü tüm dünyada yankılanmıştı.

1972 ’de dünyaya açılan konserlerine İngiltere ’den başladılar. Nereye giderlerse kapalı gişe çıkıyorlardı sahneye. The Jackson 5, sınır tanımıyordu.

Michael Jackson kimdir

Plak şirketi değişikliği

Her şey aslında mükemmel gidiyorken 1973 ’deri daha sonra grubun satışlarında bir düşüş yaşanmaya başladı. Matown bu konudan oldukça rahatsızdı ve kontrolü ele almak istedi. Bundan sonradan yalnızca şirketin seçtiği şarkıları söylemeleri konusunda baskı yapıyordu. The Jackson 5, daha pozitif katlanmak istemedi. 1976 ’da şirketten bölünme kararı aldı. Yeni sözleşmesini de “Epic Records” ile yaptı.

Ama bu şirket değişikliği esnasında kardeşlerden Jarmaine Motown ’da kaldı. Çünkü şirketin sahibi Berry Gordy ’nin kızı ile evliydi. Grup isim hakkını da kaybetti. Jackson kardeşler, ayrılan kardeş Jarmaine ’nin yerine en küçük kardeşleri Randy ’i gruba aldı ve grubun adı yeniden “The Jacksons” oldu.

Michael Jackson kimdir

The Jacksons için yeni dönem

Grup yenilenince kariyer süreci de yenilendi. Artık “The Jacksons” olarak yeni bir sayfa açmışlardı. Michael ise, zirveyi zorluyordu.

The Jacksons, kısa zamanda kendini toparladı. 1976 – 1984 yılları aralarında daha fazla kendi parçalarından yaptıkları albümleri ve teklileri ile kariyerlerini oluşturdular. Epic Records ’tan 6 albüm çıkardılar, ama en fazla sevileni 1978 “Destiny” oldu. Bu, The Jacksons ’un en başarılı albümlerinden biriydi.

“Destiny”, Michael için de hem tartma kazanmıştı. Çünkü bu albümde çoğu şarkı Michael Jackson imzası taşıyordu ve dünya çapında alkış toplamıştı. İşte Michael bu albümle anladı fakat, yetenekleri şarkı bildirmek ve dans etmekle sınırlı değildi. “Destiny” iki milyondan fazla sattı ve özellikle Michael Jackson ’un ününe ün kattı.

Michael Jackson kimdir

Michael müzikal filmde

Michael, şan basamaklarında süratli adımlar atarken farklı lezzetleri de tattı. 1978 ’de “The Witz” adlı müzikalde “korkuluğu” canlandırıyordu. “The Witz”, “Oz Büyücüsü” hikayesinden uyarlanmıştı. O dönem aşk yaşadıkları iddia edilen Diana Ross de bu müzikaldeydi.

Bu müzikal Michael ’in hayatında bir değerdi. Çünkü bu sırada müzikalde yer alacak şarkıları aranje eden Quincy Jones ile tanıştı. Bu tanışma Michael ’in gelecekti başarısı için hoş bir adımdı. Hakiki bir adım daha atıp film devam ederken bir ortaklık kurdular. Birlikte Michael ’in bağımsız ilk solo albümünü yapacaklardı.

Michael Jackson kimdir

Ilk egemen solo albüm

Michael ’in ilk bağımsız solo albümü “Off The Wall”, Epic Records ’tan çıktı ve yapımcılığını üstlenen ad de, Quincy Jones idi. Bu albüm dünya çapında ses getiren tüm şarkıları içeriyordu. En hit şarkılardan “Don ’t Stop ‘Til You Get Enough, Of The Wall, Rock With You, She ’s Out Of My Life” albümün satış rakamalrının yükselmesinde kuşkusuz büyük rol oynamış ve Michael,  pop müziğin idolü haline getirmişlerdi.

Bu gözle görülse de manevi bir kazanımdı. diğer taraftan fiziksel ödüller vardı elbet. Michael, 1980 ’de American Music Awards göre 3 dalda da ödüle layık görüldü: “En İyi Soul / R&B Albüm – Of The Wall, En İyi Soul  / R&B Erkek Sanatkâr – Michael Jackson, En İyi Soul / R&B Şarkı – Don ’t Stop ‘Til You Get Enough”.

Bunlar daha başlangıçtı. 1980 Şubat ’ında birincil Grammy ödülünü, “En İyi R&B Erkek Vokal” dalında “Don ’t Stop ‘Til You Get Enough” şarkısıyla aldı.

Bu değin ödüle layık görülecek değin dünya çapındaki bir beğeninin özel bir sebebi vardı sahiden. Quincy normalde bir jazz müzisyeniydi ve albümlerde başlıca altyapıya bu müzik türünü yerleştirirdi. Lakin bu albümde bununla yetinmemiş, Michael ’in yeteneğini keşfetmişti. İşte bu yüzden albümün altyapısını düzenlerken disco ve funky tarzı ritimleri de kullandı. Böylece Michael Jackson ’a özel bir müzik türünün ortaya çıkmasını sağlamıştı.

Bu özel müzik ona beraberinde özel bir ün getirdi. Bundan sonradan Michael ’den laf edilirken “pop idolü” sözcüğü kullanılacaktı.

Michael, solo albümünün başarısına sevinirken kardeşleriyle çalışmaya da devam etti. 1980 ’de “The Jacksons” ile “Triump” adlı albümü yaptı. Besteleri ve sözleriyle tüm ilgi yine Michael ’in üstünde toplanmıştı. Özellikle “Can You Feel It” şarkısına çekilen klip çok beğenildi. Michael dans yeteneği ile bir kere daha herkesi büyülemişti. Bir gün dans türleri arasına girecek oluşu bu günlerden belliydi.

Michael Jackson kimdir

Dönüm noktası albüm

1982, Michael için bir dönüm noktasıydı. Çünkü neredeyse bugün adını andığımızda aklımıza gelen şarkıların olduğu albümü çıkarmıştı. Yapımcılığını üstlenen isim, dostluğunu pekiştirdiği Quincy idi ve “Thriller” adını verdiği albüm yeniden Epic Records ’tan çıktı.

Albüm arka arkaya tekli halinde piyasaya sürüldü ve ayrıcalıksız her şarkısı hit oldu. “Beat It, Wanna Be Starting Something, Billie Jean” gibi bugün de bildiğimiz şarkılarıyla satmak rekorları kırdı.

Şarkıların beğenileceği şüphesizdi, bir de bunun yanına dört hit şarkısı için kısa film tadında acayip klipler çekti. Bu klipler ile kendine özgü olduğunu ve işlerini her zaman bu şekilde yapacağını kanıtlamıştı. Hatta bir ilk de yaşanıyordu; MTV ilk önce “Billie Jean” bir siyahımsı şarkıcının klibini yayınlamıştı.

Özellikle fantastik bir konuyla kurgulanan “Thriller” şarkısına çekilen 13 dakikalık klibi ile kelimenin bütün anlamıyla patlama yaptı. Klibi Michael Jackson dansıyla az daha bir şölene dönüşüyordu. Fazla beğenilmesinin arkasında klip VHS formatında piyasaya sürüldü ve böyle Michael bir satış rekoru daha kırdı.

Michael Jackson kimdir

Moonwalk

Motown ’un 25. Kuruluş yıldönümünde “The Jacksons” olarak “Billie Jean”i seslendirdiler. Michael şarkıyı söylerken tekrar dans ediyordu ve yaptığı “moonwalk” hareketi oldukça ilgi çekmişti. Klibindeki koreografi ile de az daha ilham kaynağıydı. Bugünden sonra “moonwalk” Michael Jackson imzası özelliğinde dans tarihine yazıldı.

“Thriller” albümü ile 37 hafta zirvedeydi. Haliyle bu başarı ödülleri de beraberinde getirdi.

1984 ’te Michael Jackson Grammy ödülleri için bütün 12 dalda aday gösterildi ve bunlardan 8 tanesini alarak geceden ayrıldı. Ödüllerden 7 adam başına “Thriller” albümü, 1 her birine de 1982 ’de söylediği “Someone In The Dark” içindi.  Keza o gece, bir gecede en fazla ödül alan sanatçı ünvanını da kazanmış oldu.

“Thriller” 1984 ’te Micahael Jackson ’a “8 Amerikan Müzik Ödülü, 4 Amerikan Video Ödülü, 3 MTV Video Müzik Ödülü ve Üstün Başarı Ödülü” kazandırdı.

Michael Jackson kimdir

Şanssız kaza

Michael, ödüllere doyamadığı dönemde şöhretin beraberinde getirdiği reklam tekliflerinden birini değerlendirmişti. Kardeşleriyle birlikte Pepsi ’nin reklamları için anlaşma imzaladı. Ama çekimde, reklam filminin bir parçası olan havai fişek gösterisi esnasında Michael ’in saçları ateş aldı ve cildinde önemli hasarlar oluştu.

Michael başına gelenlerin sebebinin ihmalkarlık olduğunu düşünüyordu ve şirketi sorumluluk sahibi tutuyordu. Bu sebepten tazminat davası açtı ve dava lehine sonuçlandı. Michael davadan kazandığı dudak uçuklatan rakamı tedavisinin yapıldığı hastaneye bağışladı.

Michael Jackson kimdir

Michael Jackson ’a övgüler

“Thiller” albümünün sarhoşluğu devam ededursun Michael kardeşleriyle “Victory” adını verdikleri bir albüm çıkardı. Jackson kardeşlerin en başarılı albümlerinden biri daha piyasadaydı ve bu albümde de Michael ’e ait birçok şarkı vardı. hiç kuşkusuz, hepsi hit olacaktı.

“Victory” ile 5 aylık bir turneye çıktılar. Michael, turneden gelecek kazancın tamamını bağışlayacaklarını duyurmuştu. Michael ’e bu davranışına karşılık bir jest yapıldı; Hollywood Yıldızlar geçidine “Michael Jackson” adı da eklendi. Turneden elde edilen kazanç ise 5 milyon doları bulmuştu.

1985 ’te Michael, “Beat It” şarkısını televizyon ve diğer yayın organlarında alkollü otomobil kullanımına karşı yürütülen kampanyalarda kullanılması için bağışladı. Bunun jesti olarak da dönemin devlet başkanı Ronald Reagan kadar Beyaz Saray ’a ziyafet edildi.

Bundan sonraki yıllarda da Michael, çoğu sosyal mesuliyet projesinde öncü oldu. “USA for Africa” kampanyasında Afrika ’daki özlem için “Lionel Richie” ile “We Are The World” şarkısını yazdı. Bu şarkı dünya çapında en çok satmak yapan tekli olma özelliğini bugün bile taşıyor ve keza “Tina Turner, Ray Charles, Bob Dylan” gibi bir çok meşhur isim tarafından da seslendirildi. aynı zamanda Michael ve Lionel ’e Grammy ödülü de kazandırdı.

Her yükümlülük projesinin sonunda bir yerden teşekkürünü alıyordu. Fakat eleştirileceği zamanlar da uzakta değildi.

Michael Jackson kimdir

Michael Jackson ’a eleştiriler

1985, Michael için övücü olduğu kadar, eleştirileriyle de yakasındaydı. “Beatles” grubunun 200 ’den fazla şarkısının telif hakkına sahip olan ATV Müzik ’in büyük bir hissesini satın alışı hakkında büyük tartışmalara sebep oldu. En sert tepkiyi müzayedeyi düzenleyen yakın arkadaşı, söz yazarı Paul McCartney ’den gördü. Bu durum dostluklarını sarsmakla kalmamış, birlikte yazdığı şarkıların da sonunu getirmişti.

Bu tartışmalar maalesef burada bitmedi. Bir Takım basın mensupları artık Michael ’den küçümseyen bir tavırla bahsediyordu. Uzun zaman yaşamak için Elephant Man ’ın kemiklerini satın almaya çalıştığından, ilginç tavırlarından bahsederken artık adını kullanmak yerine onu “Wacko Jacko” gibi bir lakapla anıyorlardı.

Michael Jackson kimdir

Yeni albüm

Dengeler hayatın içinde sürekli değişiyordu sonuçta. Bir gün övülürken öteki bir gün yerilmek herzamanki olabiliyordu. Michael de hayatına devam etti ve yeni albümler yaptı.

1987 ’de tekrar aynı yapımcı ve plak şirketiyle çalışarak “Bad” albümünü çıkardı. Bu albüm, Amerikan Müzik tarihinde beş şarkısı da; “Bad, The Way You Make Me Feel, Man In The Mirror, Dirty Diana ve I Just Can ’t Stop Loving You”, Amerikan Müzik listesinde zirveye yerleşen birincil albümdü.

2008 ’deki son bilgiye göre albüm, Amerika ’da 8 milyon, dünya çapında da 30 milyon kopya sattı.

Michael Jackson kimdir

Michael ’in estetik ameliyatları

“Bad” albümünün tanıtımından daha sonra, Michael Pepsi sponsorluğunda 16 aylık uzun bir turneye çıktı. Bu ilk solo Michale Jackson turnesiydi ve toplamda 123 konser verdi. Bir yana da Pepsi reklamları ile ekranlardaydı.

Turne bitiminde Michael, “Bad” şarksı için “Martin Scorsese”in yönetmen koltuğuna oturmasıyla kısa film tadında bir klip daha çekti. 18 dakikalık videoda şarkıdan daha ön planda olan şey ise Michael Jackson ’un yeni görüntüsüydü. Michael Jackson ’un artık yeni bir rengi vardı.

Medya, Michael Jackson ’un siyahımsı olmaktan utandığı için ten rengini rengini açmak istediğini yazdı. Hatta burun estetiği, alın kaldırma, dudak inceltme gibi daha diğer operasyonlar da geçirdiğinden bahsediyorlardı. Basında bütün bir sansasyon yaratan bu başkalaşım de klibin satışını negatif etkilemedi.

Michael estetik operasyonlar hakkında konuşmak yerine yazmayı tercih etti. 1988 ’de Moonwalk adını verdiği otobiyografisinde yalnızca iki estetik operasyon geçirdiğini, çenesindeki yaralardan dolayı da cildi için ayrıca cerrahi operasyon uygulandığını yazdı.

1980 ’li yıllarda, “Thriller” albümünün çıktığı zamanlarda, Michael ’in teninde değişiklikler olmaya başladı. Siyah olan teni alan bölge beyazlamaya başlamıştı. Michael, vitiligo hastalığına yakalanmıştı. Rahatsızlık en belirgin olarak yüzünde ve kaval kemiği bölgesinde kendini gösteriyordu. 1987 ’ye kadar bunu siyah makyaj ile kapatarak sakladı. Ama beyaz bölgeler giderek artıyordu. Bu sefer de beyaz makyaj uygulamaya başlandı. Fakat 1988 ’de bundan böyle makyaja lüzum duymayacak kadar beyazlamıştı, burnunun üstünde de bir kir vardı. Kaval kemiğinde ise büyük yaralar olmuştu.

Michael sonra yaptığı bir açıklamada bu hastalığın babasının ailesinde de görüldüğünü söyledi. Ama doktorlara kadar rahatsızlık kalıtsal değildi. Bazıları ise 1982 ’den itibaren Michael ’e bahşedilen ilaçların onu beyazlattığını iddia etti.

Michael Jackson kimdir

Müziğin kralı

1988 ’de yönetmen koltuğunda “Jerry Kramer ve Colin Chilvers”ın oturduğu ve Michael Jackson ’a “Kellie Parker, Brandon Adams ve Sean Lennon” eşlik etti. Şaşılacak bir sonuç yoktu, film beklenen ilgiyi görmüştü. Hatta VHS sürümleri bile bir milyon satışla rekor kırdı.

Bundan sonra Michael Jackson Pop, Rock ve Soul müziğin kralı duyuru edildi ve dünya çapında bir ünle idol haline geldi.

Michael Jackson kimdir

Geç yaşanan çocukluk

Son filmin başarısını da hanesine gururla yazmıştı. Ancak bir yandan da şöhretin fena yanlarından sıkılmıştı. Hakkında aralıksız türetilerek büyüyen dedikodular, peşini bırakmayan sorular, kameralar derken Michael, Hayvenhurst ’ta ailesiyle beraber yaşadığı evi terk etti.

Yaşamak için Neverland çiftliğini satın aldı. 2700 dönümlük alana kurulu bu çiftlikte gözlerden uzaktan yaşayabilecekti. Diğer Taraftan yaşayamadığı çocukluğu için de planları vardı. Bu koca çiftliği bir çocuğun içinde olmaktan mutlu olacağı bir yere çevirdi. Hayvanat bahçesi, lunapark, ufak bir göl…

Bu satırları yazarken İstanbul ’u da sel götürüyor giderken. Cümlelerimden cama vuran dolunun sesiyle ayrıldım. Halbuki ben Michael ’in o küçük gölde kağıttan gemiler yüzdürdüğünü düş ediyordum…

Michael Jackson kimdir

90 ’larda Michael Jackson

1991 ’de Michael, astronomik bir rakam üzerinden Sony şirketi ile anlaştı, sözleşmeleri 15 yıllıktı. Bu süreçte 6 albüm ve bundan başka film yapacaklardı. Michael Jackson ’a sağladığı gelir dudak uçuklatan cinstendi ve haliyle bu fazla konuşuldu.

Kasım 1991 ’de “Dangerous” adını verdiği yeni albümünü çıkardı.

90 ’lar Michael ’e yaramıştı. “Black and White” albümünün hit parçasıydı ve klibi durum oldu. Çünkü klibinde cinsellik, baskı ve ırkçılık gibi konulara değiniliyordu. Bilhassa son sahneler büyük ses getirmişti. Klibinin bu kadar büyük olay olması sebebiyle Michael, bir basın bülteni yayınladı ve derin üzüntülerini iletti. Sansasyon yaratan kısımları çıkarttı.

Cümlelerinden bir bölümde şöyle diyordu: “Ben yalnızca doğru almak isteyen, insanları mutlu etmeye çalışan biriyim. Tanrı ’nın bana ihsan ettiği yeteneğim aracılığıyla onlara birazcık olsun “kaçış duygusu” vermek amacım. Kalbim burada işte. Tüm yerine getirmek istediğim bu…”

Bunca olaydan daha sonra bile Michael Jackson gerçeği değişmedi ve albümün diğer parçaları; “Remember The Time, In The Closet, Jam” gibi şarkıları hit oldu. Hatta bir sonraki albümü “History”i çıkarana değin dünya çapında 22 milyon satış yaptı.

Michael Jackson kimdir

Michael Jackson ile bir akşam yemeği

1992 ’de MTV, kanalının ilk milletlerarası yarışmasını yayınlamaya başladı. Yarışmaya dünyanın her yerinden isteyen herkes katılabiliyordu ve ödül de Michael Jackson ile bir yemeğiydi. Müsabaka büyük ilgi görmüştü. Talihliler Michael ’in “In The Closet” şarkısının klip çekiminde toplandı.

1993 ’te de ABC kanalı, “The Jackson: An American Dream”i yayınladı. Program Jackson kardeşlerin gerçek hayat hikayelerinden bahsediyordu. Aslında de bir rüya reel hayatla buluşmuştu. İşte Jackson kardeşlerin bu değin sevilmesinin ardında yatan bu gerçeklikti.

Michael Jackson kimdir

Yılın Hümanisti: Michael Jackson

1993 ’te Michael Jackson bir sosyal sorumluluk projesine daha imza attı. “Heal The World Foundation” adında, amacı çocukların daha iyi ve eşit yaşam koşullarına sahip olmaları ve topluma yardımsever bir birey haline gelmelerini sağlamak olan bir fon kurdu.

Yardıma ve ilgiye fakir çocuklar, eğlenmeleri için Michael ’in Neverland çiftliğine getiriliyorlardı. Michael bir yana da bu fonun kazancını temin etmek için 67 konser verdi. 1993 Superbowl maçının devre arasında verdiği küçük konser ile 100 milyon kişiye ekranlarından ulaşarak o zamana kadar elde edilmiş en büyük izlenme rekorunu kırdı.

Bu başarıları da ödülsüz kalmadı: Şubat ’taki 35. Grammy ödülleri gecesinde “Yaşayan Efsane” ödülüne değer görüldü. Ayrıca Mart ’ta, Soul Train, onu “Yılın Hümanisti” ödülü ile gururlandırdı.

Michael Jackson kimdir

Albüm serisi

Michael bu kez seri albüm yapacaktı. “History: Past, Present and Future” adını verdiği yeni albümünün başlangıcı olan “History Begins”i Haziran 1995 ’te çıkardı. Albüm 15 eski hit parçasının cover edilmiş haliydi. Albümün birincil teklisi, kız kardeşi Janet Jackson ile birlikte söylediği “Scream”, büyük liste başarısı sağladı. Bu parçaya tüm zamanların en fiyatı yüksek videosu özelliğinde bir klip çekti.

Jackson kardeşler, bu şarkı ile MTV Video Müzik Ödülleri ’nde ayrı kategorilerde 3 ödül aldı.

Serinin ikinci bölümüne de “History Continues” adını verdi. Bu sefer 15 yeni şarkısı vardı.

Ödüller bir yandan, “They Don ’t Care About Us” şarkısındaki anti – semitik ifadelerden dolayı Yahudilerin tepkisini çekti. Albümden dördüncü tekli olarak çıkacağı süre sözleri düzenlemelerde müziğe uygun bir şekilde değiştirildi.

Michael Jackson kimdir

Michael Jackson evlendi

Michael Jackson Rock ’n Roll ’un kralı Elvis Presley ’in kızı, Lisa Mary ile büyük aşk yaşadı. 1994 ’ün sonlarında evlendiler. Michael, aşık bir adamdı. Disneyland ’daki balayında ikisinin de ayakları yerden kesilmişti. Gondola binip, binlerce sterlinlik oyuncaklar aldılar. Lisa ’nın deyimiyle Michael tutkulu bir aşıktı.

Bu dek aşktan mıdır agnostik bu izdivaç sadece 18 ay sürdü. Hiç çocukları olmadı.

Michael Jackson kimdir

İkinci evliliği

Bu evliliğin bitişinin üzerinden fazla geçmemişti ki, 1996 ’da “History” için dünya turnesine çıkan Michael, konserler devam ederken, nadiren zamanda, Sydney ’de Deborah Jeanne Rowe ile evlendi.

Bu evlilikten Prince Michael ı ve Prince Michael II adında iki erkek çocukları ve bundan başka Paris Michael adında bir kız çocukları oldu. Oysa Michael ’in bu evliliği de çok uzun sürmedi. Hatta çift 1999 ’da maceralı bir şekilde boşandı.

Michael Jackson çocuklarını yıllardan beri kameralardan maskeler veya dağıtılmış örtülerle sakladı. diğer taraftan olasılıkla hepimizin hatırladığı o sahne, Berlin ’de bulunduğu zamanlarda küçük oğlunu balkondan sallamasıyla hafızalara kazındı ve büyük eleştiriler aldı. Asıl sansasyon boşanırken çocukların velayet davasıydı. Bu dava 2006 ’da sonuçlanacaktı. Mahkeme eşlerin çocukları üzerindeki haklarını sınırlandırma kararı aldı.

Eleştirilerin başlangıcı 1996 Brit Ödülleri gecesindeki sahnesine dayanıyordu. Çünkü Michael sahneye çıktığında “Earth Song” şarkısını beyazlar içinde etrafını saran birçok çocukla birlikte söyledi ve iki ağaç arasında kollarını açtığı bir figürü de oradaydı. Bu olay üzerine kendisini Mesih duyuru ettiği eleştirilerine maruz kaldı. O günden sonradan yaşanan her olaydan daha sonra eleştirilerin devamı da kesinlikle gelmişti.

Michael Jackson kimdir

En uzun klip

1997 ’de History albümünün hit parçalarını remixledi ve “Blood On The Floor: History In The Mix” adıyla çıkardı. Albüm tekrar büyük alaka gördü

Michael Jackson bu albümünü “Elton John”a ithaf etti. “Is It Scary ve Ghost” için Stephen King ile birlikte yazdığı ve Stan Winston tarafından yönetilen bir klip çekti. Bu klip 35 dakikalık süresiyle en uzun müzik videosuydu ve yeniden yargı ettiği ilgiyi gördü.

Michael Jackson kimdir

Milenyumda Michael Jackson

Her devrin adamı olup gerçi ilgisini katiyen yitirmeyen bir sanatkâr almak nasıl bir duyguydu acaba? Düşünüyorum da ben ipin ucunu 90 ’lardan yakaladım. Her 10 yılda bir tahsis değişti, lakin o hem but uydurdu ayrıca de her zaman kendine özgüydü.

Michael, 2001 ’de 13 ülkenin aniden pop müzik listesinin zirvesine oturacak “Invincible” adını verdiği albümünü çıkardı. Milenyumda “You Rock My World, Butterflies ve Cry” gibi hit şarkılarıyla kasırga olmuş dünyada esiyordu. Bunca başarıyı görünce dünyanın ötesine de ulaştığını düşünmeden edemiyor insan tabii.

Bu sırada müzik şirketi Sony ile anlaşmaları doluyordu ve gerçekte albüm çıkmadan önce Michael şirket sahibi Tommy Mottola ’yı uyarmıştı, sözleşmeyi yenilemeyecekti. Bu sebeple araları açıldı.

Yasal prosedür işleme girdi ve albümle ilgili tüm promosyonlar ve teklilerin satışı iptal edildi. Bundan sonrasında da olay artan bir şekilde çirkinleşti. Michael, Tommy ’nin Afrika kökenli Amerikan sanatçılara saygısız davrandığını ve şirketin siyahımsı artistleri çıkarları doğrultusunda kullandığını bahis etti. Sony ise bu iddiaları yalanladı. 15 takvim bir çalışma sonrasında ayrılık fazlasıyla yıpratıcı olmuştu.

Michael Jackson kimdir

Otuzuncu sene partisi

Michael Jackson, Eylül 2001 ’de solo kariyerinin otuzuncu yılı şerefine, Madison Square Garden ’de bir parti verdi. Partide yakın dostu Elizabeth Taylor, bir zamanların çocuk yıldızı Macaulay Culkin ve Chris Tucker de vardı. Geceye katılan “Usher, Withney Houston, Destiny ’s Child, Gloria Estefan, Shaggy” gibi ünlü isimler kimi zaman Michael Jackson ’un unutulmaz şarkılarını, kimi süre da kendi şarkıların söyleyerek geceyi renklendirdiler. Hatta N ’sync ve Britnry Spears, Michael Jackson ile düet yapma şansını yakaladı.

Gecede Jackson kardeşler olarak da bir misafir etme sundular. Bu gece Michael Jackson ’ın aslında de “King of Pop” ünvanını layıkıyla taşıdığının kanıtı oldu.

Michael Jackson kimdir

Çocuk istismarı iddiaları

Michael 2003 ’te “Resurrection” adını verdiği bir albüm çıkaracağını duyurdu. Hatta albümün promosyonunu da kısa bir filmle yaptı.

Lakin bir şeyler yanlış gidiyordu. Mart 2003 ’te “Xscape” şarkısının çıkacağını her mecradan duyurmasına karşın bilinmeyen sebeplerden nedeniyle bu çıkış iptal edildi. Ama yıl sonuna içten hit olan şarkılarından oluşan “Number Ones” albümünü CD ve DVD formatında, bundan başka Sony etiketiyle çıkardı. Bu albüm 8 milyondan artı sattı.

Bütün bunlar yaşanırken bir yana da Michael Jackson ’ın çocuk istismarcısı olduğu yönünde iddialar gündeme gelmişti ve tutuklandı. Bu olaylara aleyhinde üzüntüsünü şu sözlerle açıklıyordu: “Beni aslında tanıyan cümbür cemaat şunu iyi bilir ancak, çocuklar hayatımdaki her şeyden önce kazanç ve bir çocuğa asla zarar veremem”

Eski şarkılarını bir arada topladığı albüme yalnızca bir tane “One More Chance” adını verdiği yeni bir şarkı eklemişti. İşte bu şarkının klip çekimleri esnasında çocuk istismarı iddiaları nedeniyle ikinci defa tutuklandı. Oysa tekrar bağımsızlık bırakıldı.

Çocukluğunu hiç yaşayamamış biri olarak olasılıkla üzüntüsü fazla derindi. Bir açıklamasında şöyle bir tümce kullandı: “Yatağımı erkek çocuklarıyla paylaştım, ama bunda cinsel istikamet olmadı”

İddialar devam ederken bir haber daha duyuruldu; Michael dinini değiştirmiş ve Müslüman olmuştu. 2005 ’te ise bir camii yaptırdığı söylendi.

Hakkında yayınlanan haberler ne olursa olsun iddiaların ardı arkası kesilmedi. Ağustos 2004 ’te VH1 Müzik kanalı, Michael ’ın hayatını anlatan görsel bir biyografiyi “Man In The Mirror: The Michael Jackson Story” adıyla yayınladı. Garvin Arviso, yeniden gündeme gelen çocuk istismarı iddialarını tekrar gündeme getirmişti. Dönemin ünlü Rap şarkıcısı Eminem de “Just Lose It” şarkısıyla Garvin Arviso ’ya karşı gönderme yaptı. Bundan Böyle tartışmalar başını almış gidiyordu ama, Michael sessizliğini bozdu. Bir açıklama yapıp verdiği kararları hayata geçirdi.

Michael Jackson kimdir

 

Michael Jackson Bahreyn ’de

Haziran 2005 ’e değin hakkında gevşemiş 10 dava vardı. Michael, hakkında gevşemiş davaların hepsinden temize çıkma etti.

Kaliforniya, Santa Maria ’da çıktığı mahkemede aklandıktan daha sonra Prens Şeyh Salman bin Hamed Halife ’nin daveti üzerine Bahreyn ’e uçtu. Neverland çiftliğini satıp tamamen Bahreyn ’e yerleşiyordu. Avukatı Thomas Mesereau, bu bilgiyi doğrulamıştı. Michael yaşadıklarından sonra gerginlik ve zararlı alışkanlıklarına ast olarak çok pozitif kilo vermişti; bu mutsuzluk onu yiyip bitiriyordu. O da yaşamsal bir karar verip baskı anlarında onu yalnız bırakmayan dostlarının yanında taşınmayı tercih etti.

Bu onun için doğru bir karardı. Çünkü kısa sürede sağlığını toparladı ve yeni şarkılar yapmaya bile başladı. “I Have This Dream” şarkısını burada, Katrina Kasırgası mağdurları için yazdı mesela. Hatta şarkıyı “Snopp Dog, Jermaine Jackson, Ciara” gibi meşhur isimler hep birlikte seslendirdi. Oysa bilinmeyen sebeplerden şarkı yayınlanmadı.

Michael Jackson kimdir

Elmas ödülü

Michael, Nisan 2006 ’da İngiliz Müzik Yapımcısı Guy Holmes ile 2007 ’de çıkmasını planladığı albümü için, tek albümlük bir sözleşme yaptı.

Mayıs 2006 ’da, Tokyo ’da, MTV Japonya Lokasyonu ’nun düzenlediği Video Müzik Ödülleri gecesinde, 35. Grammy ’den daha sonra bir defa daha “Yaşamış Efsane” ödülüne değer görüldü. Bir yana da bu gece uzun bir aradan sonra Michael, ilk kez ekrana çıkmıştı.

8 dalda ödüle daha değer görülmüştü; ödüllerini Guiness Dünya Rekorları Londra ofisinde aldı. Keza 100 milyondan artı satışa ulaştığı için, Dünya Müzik Ödülleri ’nde “Elmas Ödül”ün sahibi de yine Michael Jackson idi.

Michael Jackson kimdir

Thriller 25

2008, Michael ’in en çok ses getiren albümü Thriller ’in 25. Senesiydi. Bu sebeple Şubat 2008 ’de 25. Yıla özel, “Thriller 25” adını verdiği albümünü çıkardı. Ilk “Thriller” albümündeki şarkılara ilave olarak, 8 şarkı daha vardı bu albümde.

Özel albümünün piyasaya çıkmasıyla çok eskiden ses getirmiş lakin hala sıcaklığını koruyan “Thriller, Beat It ve Billie Jean” kısa filmleri de DVD formatıyla baştan çıktı. “Thriller 25” albümü, bu nedenle Amerika ’da 2, Birleşik Krallık ’ta 3. Sıraya yerleşti.

Mart 2009 ’da Londra ’da bir basın açıklaması yaptı. Michael, 8 Temmuz ’da başlayarak Londra ’da 50 konser vereceğini ve bunların Londra için son konserler olacağını duyurdu. Oysa bu konserleri veremeyecekti…

Michael Jackson kimdir

Michael Jackson öldü

Michael, Los Angeles ’teki evinde yanında doktoru ve yardımcıları ile beraberdi. Londra ’da vereceği konser için hazırlıklar yapıyordu. Provalar sırasında azıcık istirahat etmek için odasına çekildi. Ama sabah saatlerinde pat diye fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı.

solunum yetmezliği yaşıyordu ve sonra bilinci kapanarak komaya girdi. Fakat müdahaleler çözüm vermiyordu Michael ’ın kalbi durmuştu. Michael Jackson, 25 Haziran 2009, saat 14:26 ’da, Los Angeles ’te kalbinin durması sonucunda hayata gözlerini kapadı.

Ölümünden sonra otopsisi yapıldı. Otopsi sonuçlarına göre Michael gayet sağlıklıydı. Ana ölüm nedeni ise, kullandığı kuvvetli duyu yitimi ilaçlarıydı.

Michael Jackson kimdir

Michael Jackson ’ı kutlama töreni

Michael, ölmeden 2 gün önce son provasını “Staples Center”de yapmıştı. 7 Temmuz 2009 ’da da kutlama töreninin burada yapılmasına karar verildi. Bütün ailesi ve çocukları oradaydı. Ünlü isimler de katılmıştı ve natürel ki hayranları onu yalnız bırakmadı. Ölümü de en az yaşamı kadar afilliydi. Bu merasim dünyada en fazla izlenen cenaze töreni ve TV olayı olarak tarihe geçecekti. Bütün ailesi onun için sahnedeydi.

Bu dek ünlü ve seviliyor olmanın getirdiği zorluklar, Michael öldükten sonra bile son bulmadı. Ölüm haberinin üzerinden çok geçmemişti fakat, onun hala yaşadığını bahis eden asılsız haberler geldi gündeme. Bir kısım hayranı buna inanmayı tercih etti. Ola Ki de çok sevdikleri Michael Jackson ’ın öldüğünü kabullenmek istemediklerindendir, kim bilir.

Şubat 2011 ’de Michael Jackson ’ın ölümüyle ilgili doktoruna dava da açıldı ve dava 8 Kasım ’da sonuçlandı. Ölümüne sebep verdiği gerekçesiyle Conrad Murray ’ın lisansı elinden alındı ve 4 yıl hapis cezası aldı. Çünkü, Conrad, Michael ’a ölümcül olabilecek düzeyde ve ameliyatlarda kullanılan anestetik ilacı zorunlu ekipmanı olmadan verip dahası üzerine onu alarmlı bir monitörle izlememişti. Sevgilisiyle telefonla konuşmak için dışarıda olduğu sırada Michael fenalaştı. Oysa bu sefer de hatalı birincil takviye uyguladı. Conrad, kasıtsız bir şekilde Michael ’ı öldürmüştü.

O Kadar ya da böyle Michael, bir şekilde öldü ve artık bu dünyada değil. Fakat sanki hala buralardaymış gibi hissediyor insan sesini duyunca… Ölümsüzlüğün formülü fiilen böyle bir şey olsa lüzum.

Bu dünyadan bir Michael Jackson geçti diyebilmenin gururu var içimde…

İyi ama…

Damla Karakuş

email protected

Not:

Biyografisini okumak istediğiniz kişileri lütfen bizimle paylaşın.