Mevsim değişikliklerinde bağışıklığımızı güçlendiren besinler!

Mevsim değişikliklerinde bağışıklığımızı güçlendiren besinler!
Mevsim değişikliklerinde bağışıklığımızı güçlendiren besinler!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilirkişi Diyetisyen Şebnem Kandıralı Şimşek, bağışıklığı güçlendiren besinleri şöyle sıraladı:

Mantar: İçerdiği selenyum ile beyaz kan hücrelerine hastalığı temizleyen sitokinlerin üretiminde takviye eder. Antimikrobiyal bir lif olan beta glukanı içerir, süper kahraman olarak ödev yapan hücreleri aktive edip, enfeksiyonları yok eder.

Sarımsak: Sarımsak gibi enerjik kokuya sahip besinler içerdikleri antimikrobiyal bir kimyasal olan allisin doğruca hastalıklarla mücadelede etkilidir. Yapılan bir çalışmada allisin suplemanı alan bireylerde %46 oranında daha eksik soğuk algınlığı görülmüş ve iyileşme sürecinin daha süratli olduğu kaydedilmiştir. Günde 2 diş sarımsak tüketimi önerilir.

Yabani somon: Yapılan bir çalışmada D vitamini seviyeleri düşük olan bireylerde solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin yaklaşık %40 daha artı olduğu saptanmıştır. D vitamini seviyelerini somonla arttırın. 100 gramlık bir somon 360IU D vitamini içerir, günlük 800-1000 IU D vitamini alımı öğüt edilir.

Akarsu: Yapılan bir çalışmada günde beş kadeh siyah nehir tüketimi içerdiği theanine bir uçtan bir uca 2 hafta sonunda vücudun bağışıklık sistemini 4 katına çıkardığı saptanmıştır. Akarsu aynı zamanda kateşin, epigallokateşin gibi bağımsızlık radikallere karşı savaşan kimyasallar içerir. Günde 1 ila 3 kadeh arası siyah, yeşil ya da beyaz nehir için.

Yoğurt: Sindirim sistemi en büyük bağışıklık sistemi organlarından biridir. Yoğurt gibi fermente besinlerde bulunan prebiyotik ve probiyotiklerden varlıklı beslenerek rahatsızlık yapan mikropları uzak yakalamak gerekiyor. Günde en az 1 porsiyon tüketimi bağışıklık sistemi fonksiyonlarını arttıracaktır.

Bitter çikolata: Yüksek dozda kakao T yardımcı hücreleri destekler, enfeksiyonlara aleyhinde savaşmak için bağışıklık sisteminin yeteneğini arttırır. Sağlıklı diyetlerde bitter çikolataya her zaman yer vardır.

İstiridye: İçerdiği çinko bağışıklık sistemi üstünde hayati rol oynar. Çinko soğuk algınlığı veya gribe neden olan bakteri ve virüslere aleyhinde savaşmak için beyaz kan hücrelerini bir araya getirip, örgütler. Bir orta irtifa istiridye gün içinde almanız gereken nerdeyse tüm çinko ihtiyacını karşılar. 6 adam başına genel olarak bir porsiyon miktarı günlük ihtiyacın 5 katı kadar çinko içerir.

Badem: Kalp dostu badem bağışıklığı arttırıcı bir antioksidan olan E vitaminini içerir, solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşısında savaşır. Günlük E vitamini alımı için 1 porsiyon bademden daha fazlasına ihtiyaç vardır bu yüzden zenginleştirilmiş tahıllar, gündöndü tohumu, buğday tohumu ya da şalgamın yeşil yaprakları gibi besinlerde tüketilmelidir.

Çilek: Yapılan incelemeler kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini alımının rahatsızlık oluşumunu engellemediği ama içerdiği C vitamini ile grip ya da soğuk algınlığının süresini ve şiddetini kısaltabildiği yönündedir. 1 su bardağı çilek jurnal C vitamini ihtiyacının %160 ’ını karşılar. 10 tane çilek 1 büyük yükseklik portakaldan daha pozitif C vitamini içerir, kalorisi de daha düşüktür.

Tatlı patates: İçerdiği beta karoten vücudun savunma sistemlerini geliştirir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin çoğaltma ve gelişmesinde etkili olup, zararlı toksinleri nötralize eder. Tatlı patates ve havuç, bal kabağı, yumurta sarısı ve kavun öteki sarı/turuncu besinler en iyi beta karoten kaynaklarıdır.

Zencefil: Doğal bir ağrı kesici ve alev düşürücü olup, hafif bir düzeltici etkiye sahiptir. İçerdiği bir kimyasal ile soğuk algınlığına niçin olan yaygın olarak görülen rhinovirüsler ile savaşır. Çaylarda rendelenmiş taze zencefil veya kök zencefil kullanılabilir.

Bal:
Boğaz ağrılarını yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bir uçtan bir uca virüs, bakteri ve mantar gibi enfeksiyonlarla savaşır. Karabuğday balı en yüksek antioksidan seviyelere sahiptir.”

İHA