Mescit ve kiliseli kale ziyarete açılacak

Mescit ve kiliseli kale ziyarete açılacak
Mescit ve kiliseli kale ziyarete açılacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde geçmişi 5 bin yıl öncesine uzanan, savunma yapılarının yanı sıra mescit ve kilisesiyle dikkati çeken Kadıkalesi, kazı ve hazırlanan proje kapsamındaki çalışmaların tamamlanmasının gerisinde ziyarete açılacak.

KAZILAR YAPILIYOR

İlçe merkezine 8 kilometre mesafede yer alan ve antik ismi Anaia olan Kadıkalesi’nde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz başkanlığında yürütülen kazılarda bölgenin tarih öncesine ait çağdan ortaçağa değin höyük olarak kullanıldığı belirlendi.

BİZANS DÖNEMİNDE YAPILDI

Bizans döneminde yapılan kalenin uzun bir dönem akropol olarak kullanıldığı ve 5. yüzyılda yapı edilen kilisesinin ise 13’üncü yüzyılda psikoposluk olarak hizmet verdiği ortaya çıktı.

UZUN ZAMAN KULLANILMADI

1413 yılında Osmanlılara geçtikten daha sonra uzun bir dönem kullanılmayan kale, 1. Dünya Savaşı’nda siper olarak tekrar değerlendirildi. Bu süreçte askerlerin kullanımı için mescit yaptırılan kale, bu vesile ile yan yana iki ibadethaneyi bünyesinde barındırır hale geldi.

Mescit ve kiliseli kale ziyarete açılacak

ZİYARETE AÇILACAK

1. Dünya Savaşı’nda İtalyanlara karşı kayda değer savunmaların yapıldığı kalede fazla tabakalı olarak devam eden kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan yapı ve eserlerin ziyarete açılması için proje başlatıldı.