Mesane tümörü nedir? Mesane tümörü belirtileri nelerdir? Mesane tümörü tedavisi nasıl olur?

Mesane tümörü nedir? Mesane tümörü belirtileri nelerdir? Mesane tümörü tedavisi nasıl olur?
Mesane tümörü nedir? Mesane tümörü belirtileri nelerdir? Mesane tümörü tedavisi nasıl olur?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı iş kollarında kullanılan kimyasalların da, ortaya çıkmasında etkili olduğu hastalığın tedavisinde erken teşhis manâlı rol oynuyor. Memorial Dicle Hastanesi Bevliye Bölümü ’nden Op. Dr. Zülfü Sertkaya, mesane kanserini haber veren belirtilerin önemi ve hastalığın tedavisi hakkında veri verdi.

RISK ERKEKLERDE DAHA POZITIF

Mesane tümörü, idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve fena huylu “tümör”lara verilen addır. Erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün % 90 ’ı kötü huyludur ve geri kalan % 10 ’luk kısmını ise iyi huylu tümörler oluşturur. Kadınlarda mesane tümörü daha fena seyirli olma eğilimindedir.

SİGARA MESANE KANSERİNİ TETİKLİYOR

Mesane tümörünün görülme yaşı ortalama 50 olarak kabul edilse de Türkiye gibi sigara tüketiminin fazla fazla olduğu ülkelerde, bu rahatsızlık çok daha erken yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Yoğun sigara kullanımına tabi olarak mesane kanseri günümüzde bundan böyle 20 ’li yaşlarda bile risk oluşturacak duruma gelmiştir.

BAZI MESLEK KOLLARINDA ÇALIŞANLAR DENETLEME ALTINDA OLMALI

Badana, tekstil, kauçuk, deri ve kimya sektöründe çalışanlar, kuaför ve lastikçiler mesane tümörü vakalarının % 10-15 ’ini oluşturmaktadır. Bu sanayi sektörlerinde kullanılan bazı kimyasallar, mesane tümörü oluşumuna neden olmaktadır. Bunların yanı sıra; radyasyon tedavileri, hatalı uygulanan diyetler, kronik idrar yolu enfeksiyonları ve “şistomiyaziz” adı verilen paraziter enfeksiyonlar mesane tümörü için tehlike faktörleri olarak sıralanabilir.

VÜCUTTAKİ ŞARTLARIN DEĞIŞMESI ÖNEMSENMELİ

Mesane tümörü erken evrede bile semptom vererek, özellikle idrarda görülen kanla kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak bu dikkat çekici, taş ve böbrek sorunları gibi öyle çok hastalığın da göstergesi olabileceğinden, altta yatan nedenin iyi araştırılması gerekir. Mesane tümörünü haber veren en sık belirtiler şöyledir:

İdrarda kan görülmesi (Hematüri). Kanama genelde ağrısız olarak ortaya çıkar.

İdrara çıkma alışkanlığının değişmesi

Sırtın bir bölümünde sancı

İştah kaybı

Sebepsiz kilo kaybı

Vücutta iltihaplanma… Bu durumdan azami mide ve bacaklar etkilenir.

Halsizlik ve dermansızlık şehvetli

Anemi

TEDAVİDE AMELİYAT ALTIN STANDART

Mesane kanserinin teşhis ve tedavisinin birincil adımı, altın standart olarak kabul edilen cerrahidir. Ilk Olarak, kapalı yolla yapılan mesane tümörünün çıkartılması (TUR ameliyatı) keza tanı ve evrelemeyi sağlar hem de tedavinin ilk basamağıdır. sonradan hastalığın evre ve derecelerine tabi olarak ileri tedaviler planlanır. Kasa nüfuz etmemiş tümörlerde kapalı olarak ot gibi yaşama çıkartılması ve mesane içine verilecek ilaçlar en etkin çare yöntemidir. Ur eğer kasa yayılmışsa, hastalığın ve hastanın durumuna tarafından “radikal sistektomi” adı bahşedilen cerrahi usul etkin bir çare seçeneğidir.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ VE DÜZENLI PEŞINE DÜŞÜP TAKIP GEREKLI

Hastalar, tedavi ardından sigara kullanıyorsa mutlaka bırakmalıdır. Meyve ve sebzeden zengin bir gıda düzeni oluşturulmalı, riske yol açabilecek herhangi bir meslek kolunda çalışan şahısların de bu yaşam düzenini değiştirmesi gerekmektedir. Çare sonrası asgari 5 sene boyunca düzenli takip aşağıda almak yaşamsal tartı taşımaktadır.