Japonya, Sinop’ta Oluşturacağı Nükleer Santralden Vazgeçebilir

Japonya, Sinop'ta Oluşturacağı Nükleer Santralden Vazgeçebilir
Japonya, Sinop'ta Oluşturacağı Nükleer Santralden Vazgeçebilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’nın daha yüksek standartlarda güvenlik önlemleri mecburiyeti ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı sebebiyle maliyeti büyüyen Sinop nükleer santral projesinden vazgeçmeyi değerlendirdiği belirtildi.

MALİYET İKİ KATINA ÇIKTI

Reuters’ın aktardığı habere göre, Japonya’nın liderliğinde ulus ve özel kurumların oluşturduğu bir konsorsiyum göre üstlenilen projenin maliyetinin birincil tahminlerin iki katına çıkarak takriben 5 trilyon yene (44 milyar dolar) yükseldiği bildirildi. Bu koşul, projenin ilk müteahhidi olan Mitsubishi Heavy Industries ve öteki ortaklarının projeyi sürdürmesini güçleştiriyor. Nikkei, maliyet artışının temel nedenlerinin 2011 yılında Japonya’daki Fukushima Daichi nükleer santralinde meydana gelen nükleer kazanın arkasından daha yüksek standartlarda emniyet önlemleri mecburiyeti ve Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı olduğunu yazdı.

İKİNCİ NÜKLEER SANTRAL OLACAKTI

Japon-Fransız konsorsiyumu Türkiye’nin ikinci nükleer santralini Sinop’a gerçekleştirmek için anlaşmıştı. Proje, Japonya’nın altyapı ihracı alanında model gördüğü bir girişim olarak görülüyordu.