Lingual diş teli nedir?

Lingual diş teli nedir?
Lingual diş teli nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dişlere takılan tellerin, bir takım üflemeli müzik aletlerinin çalınmasında engel oluşturduğunu söyleyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Arı Demirkaya, içten takılan tellerle yapılan lingual ortodontinin bu duruma çözüm getirdiğini açıkladı.

Üflemeli çalgılar veya nefesli sazlar, “üflemeye” dayalı müzik aletleridir. Bu nesil enstrümanların öğrenildiği yaşlar çoğunlukla, diş tellerinin en sık uygulandığı yaşlara denk gelir. En çok; trompet ve korno, daha az da trombon, bariton ve tuba gibi çalgıları çalanlar, üfleme tekniğini oturtmaya çalışırken diş yüzeylerine yapıştırılan teller yüzünden, ses kalitesini ve nefes sürelerindeki dayanıklılıklarını yitirirler. bununla beraber basınç yüzünden tellerin dudaklarda oluşturduğu yaralarla boğuşurlar. Çocuklar birkaç hafta içinde duruma düzen sağlayabilse de bir takım sorunlar devam eder. Dudaklar bere olmasın diye kullanılan mum kaplama, basınç yüzünden yerinde durmaz ya da aralara kaçar. Enstrümanın içinde fazla daha fazla nem birikir, çalarken çoğu kez temizlemek gerekir. Kişinin ağız parçasına, daha az basınç uygulayarak çalmanın yollarını öğrenilmesi icap edecektir. Nefes basıncını arttırmak için çok daha artı çalışılacaktır. Sadece braketlerin takıldığı zaman değil, çıkartıldıkları zaman da sıradan ses kalitesine dönmek için alışma dönemi bir hayli sürecektir.

LINGUAL TELLER DİŞLERİN İÇ YÜZEYİNE UYGULANIYOR

Bu cins sorunlarla boğuşmamak için uzmanlar, üflemeli müzik aletleri çalanlara lingual ortodontiyi öneriyorlar. Lingual ortodontide teller; dişlerin görünen dış yüzeylerine değil, iç yüzeylerine yapıştırılıyor. Böylece dudak ve dişler arasındaki ilişki hiç değişmeden, üflemeli çalgıların öğrenimi sürdürülebiliyor. Lingual teknik, geleneksel ortodontik tekniklerine tarafından daha artı itina ve ayrıntılı egzersiz gerektirir. Lingual tedavi, uzmanlaşmış olan ortodontisler kadar uygulanır. Lingual braketler, her yaşta uygulanabilir. Fakat lingual braketlerin kullanılabilmesi için dişlerin ve diş etlerinin dinç olması gerekir.