Kurbanlık fiyatlarında son koşul

Kurbanlık fiyatlarında son koşul
Kurbanlık fiyatlarında son koşul
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban fiyatları da netleşmeye başladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, bu yılki kurbanlık fiyatlarına ve üreticilerin beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BÜYÜKBAŞ 5-20 BİN TL, KÜÇÜKBAŞ 750 TL-3 BİN TL

Kurbanlık fiyatlarının illere ve bölgelere tarafından farklılık gösterdiğine göze çarpan eden Bayraktar, Kurban Bayramı sürecinde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira, canlı tartma fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 ile 28 lira aralarında olacağının varsayım edildiğini belirtti.

CANLI KİLOGRAM FİYATLARI

Bayraktar, canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatlarının, İstanbul’un Avrupa yakasında 19-23 lira, Anadolu yakasında 23-25 lira, Ankara’da 18-22 lira, İzmir’de 17-22 lira, küçükbaş hayvan fiyatlarının ise canlı kilogram olarak, İstanbul’un Avrupa yakasında 24-26, Anadolu yakasında 25-28, Ankara’da 18-20, İzmir’de 22-26 lira düzeyinde seyrettiğini aktardı.

FİYATLAR ARTTI

Ülke ortalamasında fiyatların geçen yıla kadar büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında arttığını gösteren Bayraktar, “Tarım ve Orman Bakanlığımızdan yapılan açıklamada, şu an itibarıyla kurbanlık vasfı içeren 1 milyon 200 bini büyükbaş, 3 milyon 800 bini küçükbaş elde etmek üzere toplam 5 milyon baş hayvanımız olduğu açıklama edilmektedir. Bu demektir fakat Kurban Bayramı’nda geçen yıl kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısını karşılayabilecek sayıda ve nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu şart vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir.” diye konuştu.

ÜRETİCİNİN ELİNDE HAYVAN KALIRSA ESK ALACAK

Bayraktar, üreticinin elinde satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumunun (ESK) bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata almasının üreticinin sıkıntıya girmesini önleyeceğini belirterek, “Bunun için yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize karşın belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir.” ifadesini kullandı.