Yılmaz: Yabancıya oturma iznini noterde verelim

Yılmaz: Yabancıya oturma iznini noterde verelim
Yılmaz: Yabancıya oturma iznini noterde verelim
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda satışlarıyla adından sıkça söz ettiren gayrimenkul sektörü, tanıdık olmayan yatırımcıların da radarına girdi.

TÜİK verilerine göre; konut satışları bu yılın birincil yarısında yabancılara ev satışı geçen yılın aynı dönemine tarafından yüzde 23,1 artışla 11 bin 816’ya vardı.

“YABANCIYA KONUT SATIŞINDA REKOR KIRARIZ”

Yabancıların Türkiye’den ev alımıyla ilgili ilgili yorumlama yapan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Bilhassa Irak ve Suudi Arabistan ilk önce almak üzere Körfez ülkelerinden fazla sayıda yatırımcı Türkiye pazarıyla yakından ilgileniyor. Aynı şekilde Rusya ve İran ’dan da fazla ciddi bir istek gözlemliyoruz. Natürel bunda son dönemde dövizde yaşanan yükselişin de payı var. Yılın kalanında da bu ilginin devam etmesi durumunda, yabancıya konut satmak rakamının 25 bini aşacağını ve bu alanda yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum.” dedi.

YABANCIYA OTURMA İZNİNİ NOTERDE VERELİM”

Ayrıca Yılmaz, “Bugün dünyada OECD ülkeleri içinde azami konut satışını gerçekleştiren ülke olan ABD ’de geçtiğimiz sene 284 bin adet ev yabancıya satıldı. Bu konutlar sayesinde ABD, 153 milyar dolarlık gelirin sahibi oldu. Yine aynı şekilde İspanya ’da geçen sene yabancılara satılan konut sayısı 50 bin adet civarında. Bu her 9 konuttan 1 ’inin yabancıya satıldığı anlamına geliyor. İngiltere ’de de bu oran fazla aynı seviyelerde. Türkiye’de ise geçen sene 1,4 milyon ev satışı gerçekleşti. Bunun sadece 22 binini yabancıya satabildik. Yani her 65 konuttan sadece birinin satışı yabancılara yapıldı. Elde ettiğimiz kazanç ise 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu tablo gösteriyor ki yabancıya konut satışında Türkiye daha rekabetçi edinmek zorunda. Bu rakamı artıracak proje ve düzenlemeleri hızlıca hayata devretmek zorundayız. Bugün, oturum izni için gereken yatırım tutarını 100 bin dolara çeksek; yabancıya oturum iznini de noterde versek, ülkemize fazla ciddi bir ihracat geliri ve katma layık oluştururuz.” diye konuştu.