Köy evini müzeye dönüştürdü

Köy evini müzeye dönüştürdü
Köy evini müzeye dönüştürdü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu ’nun Cide ilçesinde ikamet eden Teyfik Er, dedesinden emanet kalan ve daha sonra kendisinin evlerin tavan aralarından topladığı yüzyıllık mutfak, tarım ve müzik aletleri başta edinmek üzere 100 ila 250 yıllık farklı alanlara yönlendirilmiş tarihi objelerle, köy evini adeta müzeye dönüştürdü.

KÜLTÜR ODASI

Kastamonu ’nun Cide ilçesine emrindeki Çamdibi köyünde yaşayan Teyfik Er dedesinden itimat kalan ve sonradan kendisinin evlerin tavan aralarından, odunluklardan topladığı asırlık mutfak, tarım ve müzik aletleri öncelikle elde etmek üzere 100 ila 250 takvim değişik tarihi objelerle köy evinin odasını adeta Kültür Odası ’na dönüştürdü.

12 yaşında dedesinin emanetleriyle eski objelere merak salan Er, deden kalma köy evlerinin tavan aralarında unutulan, odunluklara atılan eski eserleri toplamaya başladı.

ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK ALAKA GÖRÜYOR

Bulduğu eski objeleri orijinalliğini bozmadan temizleyerek odasında sergileyen Teyfik Er, 120 dolayındaki tarihi obje sayısını 500 ’e çıkarmaya çalışıyor. Er, tarihi 100 ile 300 yıl arasında değişen objeleri, köydeki ahşap evinin odasını neredeyse kültür evine dönüştürerek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

150 sene öncesinden günümüze değin yer alan fotoğraf makineleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait antikalar, kahve cezveleri, teraziler, saatler, radyolar, savaş başlıkları, yöresel çarık, kömürlü ütü, şamdanlar, taş plaklar, bakır ev gereçleri, testiler, dokumacılık ve kalaycılıkta kullanılan aletler ve yüzlerce antika niteliğindeki objelerin sergilendiği ev yöreyi ziyarete gelenlerin büyük ilgisini görüyor.

Köy evini müzeye dönüştürdü

“HEDEFİM BUNLARIN SAYISINI 100’E ÇIKARTMAK”

Odasında televizyon zeka bulundurmayan antika eser meraklısı Teyfik Er, gününün çoğunu eski eserleri ile geçiriyor. 12 yaşında dedesinin de telkiniyle hobi olarak başladığı eski malzemelere zamanla ilgisinin arttığını, antika eşyaları toplamaya başladığını söyleyen Er, “Eski eşyaları 1-2 toplamaya başladıktan sonra beni bir merak sardığı. Gelenler artık topladığım eşyaları sormaya başladılar. 1-2 topluyorum derken odamda 100 ’ün üstünde antika eser oluştu. Daha da topluyorum. hemen odamda 100 yıldan başlayan, 250 yıllık antika var. Benim hedefim bunların sayısını 500 ’e çıkartmak. Eşyaları eşten dostan, eski tavan aralarından, odunluklardan toplamaya devam ediyorum. hemen bunları bulmak mümkün değil. Zaten bunların birçoğu günümüzde bilinmiyor.” dedi.

Köy evini müzeye dönüştürdü

Köy evini müzeye dönüştürdü