Kış Lastiği Uygulaması Yarın Başlıyor! Kurala Uymayana 885 Lira Cinayet Kesilecek

Kış Lastiği Uygulaması Yarın Başlıyor! Kurala Uymayana 885 Lira Cinayet Kesilecek
Kış Lastiği Uygulaması Yarın Başlıyor! Kurala Uymayana 885 Lira Cinayet Kesilecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği gezgin ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın kayıtlı dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor. Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının hudut kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak ve 1 Nisan 2019’a kadar devam edecek. Kurala uymayan vasıta sahiplerine uygulanan 715 liralık cinayet, Define ve Maliye Bakanlığı kadar açıklanan yüzde 23,73’lük her yerde değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla 885 liraya çıkarılacak.

LASTİK OTELİ FAYDALANMA ÜCRETLERİ

Laf konusu zorunluluk dolayısıyla yapılacak kış lastiği değişimi, binek araçlar için lastik ebatlarına tarafından 50-60 lira karşılığında yapılıyor. Lastik değişimi yapılan yerlerde yer alan “lastik otelleri”ni seçim eden araç sahiplerinin 1 Nisan 2019’a değin ödeyecekleri ücret ise 100 lira ile 110 lira aralarında değişiyor.

TİCARİ ARAÇLARA ZORUNLU

Tartı ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ama can ve mal güvenliğiyle tehlikesiz gezi için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması yük taşıyor. Laf konusu uygulamayla, kış şartlarına tarafından önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olması önlenmeye çalışılıyor.

KIŞ LASTİKLERİ ENGEBELI ZEMİNLERDE DAHA İYİ YOL TUTUYOR

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, nemli, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek emniyet sağlıyor. Araç lastiklerinin raf ömrü uygun saklama koşullarında 10 sene iken, kullanımdaki vasıta lastiklerinin ömrü ise 3-5 sene aralarında değişiyor.