Kış hastalıklarından korunmak için ne yapmalı?

Kış hastalıklarından korunmak için ne yapmalı?
Kış hastalıklarından korunmak için ne yapmalı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte; günlerin kısalması, gecelerin uzaması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi ve uyuşuk yaşam mevsim hastalıklarına zemin hazırlıyor. Vücut kışın daha az enerji harcıyor, besin alışkanlıkları değiştiğinden kilo alımı artıyor ve bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu şart, hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Perhiz Bölümü ’nden Bilirkişi Beslenme Uzmanı Açlık Tay, kış aylarında hastalıklardan korunma önerilerinde bulundu.

HASTA OLMADAN C VİTAMİNİ TAKVİYESİ

Kış aylarında soğuktan etkilenen karoser gribal enfeksiyonlara meyilli ülkü gelmektedir. böylece hasta olmadan gerekli önlemleri elde etmek ve C vitamininden varlıklı beslemek gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler, kış aylarının uzun gecelerinde sofradan eksik edilmemesi gereken besinlerdir. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini artırır, hastalıklara aleyhinde koruyucu rol üstlenir.

KIŞIN SIVI TÜKETİMİNE DIKKAT

Kış aylarında istikrarsız ihtiyacı öyle akla gelmediğinden yeterince su tüketilmemekte ve gövde yeterli akışkan alamamaktadır. Kış aylarında da vücudun istikrarsız gereksinimini dengede tutmak adına günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Metabolizmanın susamış bırakılması vücuttaki toksik maddelerin atılımına engel olduğu gibi yağ oranını da artırmaktadır. Yeterince su tüketmemek, kilo alımını hızlandırır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ SAĞLAMLAŞTIRMAK VE HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN…

1.Balık, kışın sofralardan beceriksiz edilmemesi gereken gıda grubundandır. İçerdiği omega3 yağ asidinden nedeniyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en düşük 2 gün balık tüketilmelidir.

2.D vitamini değerleri kış aylarında güneşli günlerin azalmasına yan olarak düşebilir. Fakat havanın hoş olduğu güneşli soğuk kış günlerinde de yürüyüşler yapılarak güneş ışınlarından yararlanılabilir.

3.Soğuk havada gövde ısısı genel olarak düşer. Bunu dengede tutabilmek için uyumlu ve yeterli miktarda su tüketilmelidir. Çay ve kahve yerine ise C vitamini yönünden varlıklı ıhlamur, kuşburnu, nane limon, ada çayı gibi içecekleri seçim edilmelidir.0

4.Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir edilen çerez tarzı yiyecek ve tatlı tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yağlı kuru yemişlerin leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Bilhassa kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzakta durulmalıdır ve tatlı gereksinimi, haftada en çok iki defa sütlü tatlı ile karşılanabilir.

5.Sarımsak ve soğan doğal antibiyotiktir. Kış aylarında tüketilmesi, bağışıklık sistemi güçlendirir.

6.Sebze ve meyve bakımından varlıklı kış sofraları hazırlanmalıdır. Bilhassa yeşil yapraklı sebzeler, ayrıca vitamin ayrıca de mineraller açısından kuvvetli içerik yapılarıyla, hastalıklara aleyhinde koruyucudur.

7.Çinko eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Bilhassa kırmızı ve beyaz et çinko bakımından en varlıklı beslenme kaynaklarıdır.

8.Kış aylarında bağışıklık sistemi, savunma hücreleri aracılığıyla çalışmaktadır. Savunma hücrelerindeki düşüş de beden için bezginlik oluşturmaktadır. Gerginlik, depresyon, aşırı bitkinlik, mutsuzluk savunma sistemini düşürür. böylece özellikle kapalı havaların baskın olduğu kış mevsiminde stres kontrolü fazla önemlidir. Kronik stresin yol açacağı bunalım bağışıklık sistemini zayıflattığından, depresyon belirtileri ayrım edildiği anda uzman yardımı alınmalıdır.