Karanlık Gökyüzü Parkı kuruluyor

Karanlık Gökyüzü Parkı kuruluyor
Karanlık Gökyüzü Parkı kuruluyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin belirtilmiş çoğu zirvesinde alınan ölçümler alındı. Bu ölçümler sonucunda gökyüzü gözlemlerinin yapılabileceği en karanlık noktanın, Isparta’nın Yenişarbademli ilçesindeki 1700 rakımlı Melikler Yaylası olduğu saptandı. Türkiye’de ilk olacak Karanlık Gökyüzü Parkı’nın kurulması için çalışmalara hazırlanılıyor.

BIRÇOK DAĞLIK ALANDA ÖLÇÜM YAPTILAR

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ethem Deva ve ekibi uzay gözlemlerinin yapılabileceği yer bulmak için şimdiye dek Türkiye’nin birçok dağlık alanında ölçümler gerçekleştirdi. sayısızca yapılan çeşit çeşit kentte ölçümler sonucu uzay gözlemlerinin yapılabileceği en karanlık noktanın, Isparta’ya 110 kilometre uzaklıktaki Beyşehir Gölü’nün batısında, Toros Dağlarının kuzey uzantısı olan Anamas Dağları ile bütünleşen Yenişarbademli ilçesindeki 1700 metre yükseklikteki Melikler Yaylası olduğu belirlendi.

“22,04 RAKAMI EN KARANLIK DEĞERDİR”

Uludağ’dan, Kuş Adası Davutlar’a değin çoğu yerde ölçüm aldığını söyleyen Prof. Dr. Ethem Deva, “Ama en karanlığı Melikler Yaylası idi. Geçen yıl ölçtüğümüz 22,04 kadir. Astronomide biz parlaklığı kadir cinsinden ölçeriz. Kadir cinsi tersinedir, ne değin karanlıksa rakam böylece büyüktür. 22,04 rakamı en karanlık değerdir. İki ölçüm yaptık ve iki ölçümün ortalaması da 22,04’tü. Bu yılki etkinlikte yeniden ölçeceğiz” dedi.

“ILK KARANLIK PARK PROJESİ YAPILABİLİR”

En kısa zamanda çalışmalara başlamak istediklerini dile getiren Derman, “Burada herkesin gözlem yapabileceği ufak bungalov tipi evlerin olacağı bir yer olsun istiyoruz. Karanlık Gökyüzü Parkı fazla önemli ve Türkiye’de yok. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde var. Dolayısıyla ilk adımı atmak istiyoruz ama birilerinin muavin olması gerekiyor. Belediye, Ulusal Parklar, Orman Müdürlüğü, hep birlikte Türkiye’nin birincil karanlık park projesi yapılabilir” diye konuştu.

Karanlık Gökyüzü Parkı kuruluyor

EN YERINDE YER MELİKLER YAYLASI OLDU

Prof. Dr. Ethem Deva ve azimli ekibini ilçeye davet eden Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, “Kar kalktıktan sonra Melikler Yaylası’na gidip denetleme ettik ve ‘burası yerinde olabilir’ dendi. Geçen sene yaklaşık 200 karakter grupla gelindi. Orada gözlem ve gökyüzü fotoğrafları çekimleri yapıldı, bununla birlikte karanlık ölçümünü de yaptılar. Belli bir bedel bulundu. Birincil ölçümde hatta inanamadılar ve ikinci bir ölçüm daha yaptılar. Benzer değeri bulunca Türkiye’nin en karanlık ölçülmüş noktası Melikler Yaylası çıkmıştır” açıklamasında bulundu.

Karanlık Gökyüzü Parkı kuruluyor

1700 METRE YÜKSEKLİKTE OLACAK

Türkiye’nin birincil Karanlık Gökyüzü Parkı yapılması için Ethem Derman ve ekibinin bölgeye proje hazırladığını aktaran Erdem, “1700 metre yükseklikte, en yakın yerleşim Yenişarbademli 18 kilometre, ama çok yoğun ışık yok. Bin 100 abonemiz var lakin mesken olarak dağların gerisinde, sapada kalıyor. 1180 metre rakımlı. Birazcık Beyşehir’in ışık yoğunluğu var. Beyşehir Gölü olduğu için etkileyen tek nokta orası. Beyşehir’in ışıkları etkilemese, ola ki dünyanın en karanlık noktası olacak” diye söyledi

ŞENLİKLER DÜZENLENECEK

Türkiye’nin ölçüm yapılmış en karanlık noktası olarak belirlenen Melikler Yaylası’nda bu sene Yenişarbademli Belediyesi ile Prof. Dr. Ethem Derman ve ekibi göre gökyüzü şenliği de düzenleniyor. 9 Ağustos Perşembe günü başlayan şenlikler, 12 Ağustos’ta sona erecek. Gökyüzü şenliğini 12 Ağustos’taki Perseid Göktaşı Yağmuru dönemine de eşit getirdiklerini belirten Prof. Dr. Derman, gökyüzü şenliğine de bine yakın katılım beklediklerini söyledi. Bu dönemde gökyüzünde çıplak gözle görülebilecek bütün gezegenlerin izlenebileceğini bildiren Prof. Dr. Deva, 12 Ağustos’taki Perseid meteor yağmurunun, Ay gökyüzünde görülmeyeceğinden daha iyi izlenebileceğini vurguladı.