Bir akbil ile metrobüs rotanız

Bir akbil ile metrobüs rotanız
Bir akbil ile metrobüs rotanız
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Ülkemizin her şehri, her köşesi şüphesiz tüm dünyayı kıskandıracak güzellikte. Türkiye ’nin 81 ilinin biricik incisi İstanbul ’un kıymetini ne vakit anlayacağız bakalım; Paris ’deri, Roma ’dan sıra gelmiyor fakat… Gözümüz defalarca dışında.

METROBÜSLE İSTANBUL TURUNA NE DERSİNİZ

Sadece Türkiye ’nin değil, dünyanın göz bebeğidir İstanbul. Karış karış gezseniz de ne toprağı biter, ne tarihi. Bir seyahate çıkacağımız vakit hoş bir bavul hazırlayıp, fotoğraf makinemizle yollara düşüyoruz. Aynı şeyi evden çıkıp İstanbul ’u keşfetmek için yapalım diğer taraftan, hem de metrobüsle. Bu güzel şehirden mahrum kalmış Ankaralılara, Bayburtlulara bir kılavuz olalım.

Trafiğe girmeden, hazırlanmış havalar da ısınmışken, akbilinizle birlikte yola çıkıyoruz ve sizin için seçtiğimiz rotaya dürüst uzun bir sörfe başlıyoruz.

MÜZE KART AL

300 ’ü aşkın Müze ve Örenyerine ücretsiz ziyaret imkanı karşılayan, alındığı tarihten itibaren 1 sene geçerli Müzekart’ını hala almadıysan, bugüne kadar yaptığın müze masraflarına ast. O müze senin bu müze benim diye karış karış gezeceksin İstanbul’u. Fiyatları oldukça yerinde. İnternet adresinden online olarak ulaşabilirsin.

Bir akbil ile metrobüs rotanız

BİR AKBİL, 45 DURAK

45 durak sayısıyla İstanbul’un bir ucundan diğerine seyahat yaparken, dilediğiniz istasyonda durarak lüzum aktarmayla, gerekse doğrudan doğruya çoğu semte ulaşabilirsiniz. Haberde gözünüz Sultanahmet’i, Eminönü’nü, Ayasofya’yı arayacak fakat hayır; bulamayacaksınız. O rota çok yakında bir diğer yazımıza konu olacak.

İşte sizler için seçtiğimiz rotalar…

Planladığınız seyahatin akbil giderini hesaplayıp, aktarmaları düştükten sonra ”Lütfen kartı yerleştiriniz” ve akbilinizi doldurup yola düşünüz.

Bir akbil ile metrobüs rotanız

SÖĞÜTLÜÇEŞME DURAĞI

Bir İstanbul klasiği Kadiköy’deyiz. Hepinizin tek seferde olsa bir yolu düşmüştür İstanbul’a. En popüler yerlerden biri olan Kadiköy’ü güzel yapan tarihi eserleri yok, harikulade Moda sahili. Haydarpaşa Garı’nın önünde serilen vapurların ve martıların huzurunda bir fotoğraf bırakın. Olağanüstü çikolatacıların yol boyunca sizlere eşlik edeceği bir istikamet boyunca ilerlerken uzun bir yürüyüş bandına ulaşıyorsunuz. Sahil kısmına girişte yer alan butik çaycılarda, deniz manzarasına aleyhinde bir çay molası verip soluğu Caddebostan’da alın. Burada çimlere serilmiş, spor yapan, köpeğini gezdiren, piknik yapan ya da bisiklet süren insanlarla keyifli zaman geçirebilirsiniz. Metrobüs rotanızdan uzaklaşmış sayılmazsınız; Fenerbahçe Stadı’nın hemencecik yanına olan istasyona vardıysanız park gezimizin arkasından İstanbul turumuza devam ediyoruz.

Bir akbil ile metrobüs rotanız

15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ

O KADAR ülke gezdiniz, şu boğaz manzarasının güzelliği hangi şehirde var… İstanbul ’da yaşayıp da köprüden geçerken mest olmayan var mı acaba? Metrobüs rotamızdaki birincil durağımız Ortaköy ve Beylerbeyi ’ni çerçeveleyen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü. Osmanlı padişahlarının sayfiye mekânı ve yabancı devlet başkan veya hükümdarlarının ağırlanacağı bir devlet misafir evi olarak düşünülerek devrin padişahı Sultan Abdülaziz ’in (1861-1876) isteği üzerine yapı edilen Beylerbeyi Sarayı ’nı hala ziyaret etmediyseniz aşk olsun size. Salon tavanları Osmanlı armalı bayraklı Osmanlı askeri gemi resimleri ile süslenen sarayı köprü altına inerek zahmetsizce ziyaret edebilirsiniz.

Bir akbil ile metrobüs rotanız

ŞİŞLİ- MECİDİYEKÖY

Geniş ve uzun temas yolları, meşhur viyadüğü ve meslek merkezlerinin kalbinin attığı Büyükdere Caddesi ile popüler bir kafe ve alışveriş turizmi sunuyor. Sokak baştan başa uzun yürüyüşler yapıp birazcık istasyondan uzaklaşın. Arnavut kaldırımlı rahat sokaklardaki  butik kafeler dikkatinizi çekecek. Bu sokaktaki dürümcülerin eli çok lezzetli. Ara ara alışveriş merkezleri ve ünlü markaların olduğu dükkanları göreceksiniz. dahası alışveriş merkezi var. Taksim, Beyoğlu, Eminönü, Ortaköy, Beşiktaş ve Etiler… Hepsine fazla yaklaştınız. Seçeceğiniz bir mekanda kahve molasının peşinde ufak bir alışverişle kendinizi taçlandırın ve yola devam edelim.

Bir akbil ile metrobüs rotanız

AYVANSARAY

Şehirdeki çingene loncası bu semtte bulunuyor. Çingene yerleşimleri: Ayvansaray ’dan Balat ’a içten uzanan sahil yolunda yer alıyor. Vaktiyle küçük çapta bir tersane yer alan semtte, günümüzde de kıyıda ve hatta bir takım ara sokaklarda motorlar, kayıklar ve sandallar görülür. Hazret-i Cabir Camisi Sultan II. Beyazıt döneminde, 1490 yılında bu kiliseyi camiye dönüştürdü. Balat ’da görmeniz gereken efsane bir cadde kültürü var. Renkli yapıları ve tarihi eserleriyle yürüyüş yapacağınız Cibali, Fener ve Balat turu fantastik olacak.

Bir akbil ile metrobüs rotanız

Son zamanlarda açılan mekanlarla parlayarak bir cazibe merkezine gelen Cibali ’den Fener ’e dürüst bu arada, Bizans kilisesi olarak inşa edilen ve 15. yüzyılın sonlarına içten camiye dönüştüren Gül Camii ’nin tarihi mutasyon serüvenine tanık oluyorsunuz. İstanbul ’un tarihi hamamlarından olan Ufak Mustafa Paşa Hamamı ’nı da rotanıza dahil edebilirsiniz. Balat geziniz esnasında size Cennet Mahallesi dizisini andıran merdivenli yokuş sokaklarla karşılaşacaksınız. Rengârenk bir gösterme eşliğinde şahane fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bir akbil ile metrobüs rotanız(Gül Camii)

EDİRNEKAPI

İstanbul ’un sur kapılarından birinde iniyoruz; Edirnekapı durağı. Edirnekapı ’da gezilecek yerlerin başında Mihrimah Sultan Camii geliyor. Büyük mimar Mimar Sinan ’ın eşsiz eser, semt gezisi için hatasız bir açılış. Üç ayrı inancın mimarisini avuçlayan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii, bize nadir kalanlardan ahşap sinagoglardan İştipol ve Bizans yadigârı Kariye Müzesi ’ni ağırlıyor.

Bir akbil ile metrobüs rotanız(Mihrimah Sultan Camii)

ZEYTİNBURNU

Yedikule Zindanları, Kara Surları, Kazlıçeşme Fatih Camii, Balıklı Rum Kilisesi, Balıklı Ayazması, Yenikapı Mevlevihanesi Topkapı kültür parkı, panorama 1453 gibi tarihi yapılara konut sahipliği yapan Zeytinburnu’ndaki bu eserleri Müzekartınızla girip görebilirsiniz. Metrobüs uzaklık olarak buralara biraz uzakta kalıyor ama transfer yapacağınız birçok toplu nakliye arabulucu ile en fazla 10 dakika içinde bu surlara ulaşabilirsiniz. ya da tabana güç, yürüyüverin.

Yedikule Zindanları Osmanlı döneminde sadece hapishane ve idam mahkumları için kullanılmıştı. Bu zindanlarda çoğu siyasi mahkumda idam edilmiş ve başları Marmara denizinin sularına gönderilmişti. İstanbul’a başta geliyorsanız, bu manzaranın hikayesini taşlarında bile hissedeceksiniz.

Bir akbil ile metrobüs rotanız(Yedikule Zindanları)

ÜÇ BOYUTLU İSTANBUL: PANORAMA 1453

Bilhassa Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde, zamanda seyahat yapmadan da İstanbul ’un fethine şahit olup, iliklerinize dek hissedeceğiniz bu destanı yaşamak olası. Helezoni merdivenlerden aşağıda inerken İstanbul ’un fethine dışarı giden yolda bu heyecana peyderpey hazırlanıyorsunuz. İçeri girdiğiniz andan itibaren sizleri Bizans dönemi İstanbul resimleri ve o dönemin İstanbul ’unu anlatan yazılar karşılıyor. Merdivenleri tırmandıkça fetih ruhuna daha çok yaklaşıyor, üç boyutlu simgelerin büyüsüne kapılıyorsunuz.

Bir akbil ile metrobüs rotanız(Panorama 1453)

BAKIRKÖY FLORYA

İstanbul Avrupa yakasında Florya’da yer alan İstanbul Akvaryum; hacmi,  yeni tür teknolojisi, içinde barındırdığı balık türleri, canlı çeşidi, yağmur ormanı, yolculuk güzergâhı ve seyahat güzergâhlarındaki aktiviteleriyle dünya çapında kayda değer bir konuma sahip bir akvaryum olup, İstanbul’un bilhassa çocuklu aileler için en popüler gezilecek yerlerinden birisi. Şehrin önemli tematik parklarından diyelim.

Bir akbil ile metrobüs rotanız

Metrobüsten inip ara sokaklara karışmaya başladığınızda deniz kenarına kurulan şaşalı kafeleri seveceksiniz. Manzarası açık bir bakış açısıyla sunan kafelerden sıkılıp, eğer hazırlıklı gittiyseniz küçük plajlarında bir deniz molası verip yüzebilirsiniz.

Bir akbil ile metrobüs rotanız