Karain’e UNESCO düzenlemesi

Karain'e UNESCO düzenlemesi
Karain'e UNESCO düzenlemesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de tek neandertal insanların kalıntılarının bulunduğu, 1994’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Karain Mağarası’nın kalıcı listeye alınması için zorunlu düzenlemeler tamamlanıyor.

EN ESKİ MESKEN YERİ

Antalya şehir merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Katran Dağı’ndaki mağara, Anadolu’da en eski ikâmetgâh birimleri aralarında yer alıyor.

Neandertal insanların yaşadığı paleolitik çağdan Roma dönemine değin aralıksız iskan olarak kullanılan mağara, sarkıt, dikit ve büyük sütunlarla bezeli doğal oluşumlarıyla dikkati çekiyor.

İNSANLIĞA IŞIK TUTUYOR

Antalya-Burdur karayoluna bakan ve merdivenle tırmanılan 400 metre rakımlı tepedeki mağara, her mevsim turistlerin favori mekanları arasında yer alıyor. Bambaşka ülkelerden gelen turistler, doğal güzelliği kadar kültürel zenginliği yer alan mağarada saatlerce zaman geçiriyor.

Karain Mağarası’nda metrelerce derinliğe inen ziyaretçiler, 100 binlerce yılda oluşan sarkıt ve sütunları izliyor, yürüyüş yapıyor, fotoğraf çektiriyor.

Merhum Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten’in 1946’da keşfettiği ve bugüne değin yürütülen kazılarda birincil ırk olarak da tanıdık neantertal millet ile su aygırı, gergedan, aslan, fil gibi hayvanların kalıntılarının bulunduğu mağara, insanlık ve doğa tarihine de ışık tutuyor.

Karain'e UNESCO düzenlemesi

“UNESCO’DA YER ALACAKTIR”

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Karain Mağarası Kazı Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, Karain Mağarası’nın birincil insanların yaşadığı en eski ikâmetgâh yerlerinden olduğunu söyledi.

Mağarada 500 bin yıl öncesinden başlayan birincil iskan olduğunu aktaran Harun Taşkıran, “Bütün çağlarda hatta Roma dönemine kadar insanların bu mağarayı kesintisiz kullandığını biliyoruz. Girişindeki duvarlarında adak kitabeleri var. Burada bir dağ tanrıçasına tapınma olayı var.” dedi.

Karain'e UNESCO düzenlemesi