ABD medyası Türkiye kararına tepkili

ABD medyası Türkiye kararına tepkili
ABD medyası Türkiye kararına tepkili
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD medyası Trump’ın Türkiye’ye uyguladığı ilave vergiye yatırımcıları kuvvet duruma düşürdüğü için tepki gösterirken, New Yorker dergisi alınan bu kararın “yasal dayanağının olmadığı” ve “Amerikalı üreticileri zora soktuğunu” vurguladı.

VERGI KARARI TARTIŞILMAYA DEVAM EDİYOR

Amerika’nın, Türkiye’ye yönelik ilave çelik ve alüminyum vergisi kararı ABD’de tartışmalara sebep oluyor. Aldığı kararlar ile her seferinde Amerikan medyasını karşısına alan Trump bu defa de Türkiye’ye karşın ek çelik ve alüminyum aidat kararı Amerika’daki yatırımcıları zora soktuğu için tepki fark etti. Medyada alınan kararın “son dönemdeki Türk-Amerikan ilişkilerinin gidişatı” ile ilgili olduğunu belirtirken,Türkiye’de yargı süreci süren ABD’li din adamı Andrew Brunson konusuna vurgu yaparak farklı bir konu açtı.

YATIRIMCILARI ENDİŞELENDİRİYOR

Ülkenin önde gelen dergilerinden New Yorker’da “Trump’ın Türkiye’ye aidat kararı neden yatırımcıları endişelendiriyor” başlığı ile alınan ödenti kararının manâlı olmadığına vurgu yaptı. Devamında ise “Başkan Trump, herhangi bir geçerli nedeni olmamasına karşın Amerika’nın Türkiye’ye uyguladığı metal gümrük vergilerini 2 katına çıkaracağını açıkladı.” ifadeleri kullanıldı.

Eric Levitz imzalı makalede, bu kararın Brunson ile ilgili olduğu fakat verginin dürüst bir hücum olmadığı biçiminde yorumlandı. Yayınlanan yazıda, “Ama bu şart, yine de Trump’ın son ticari adımı için iyi bir gerekçe yok, çünkü bu adım yasal değil. Konuyu ulusal güvenlik gerekçesine bağlantı kurmak, Trump’ın ABD kanunlarını ve Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) kurallarını aşmasının yegane yoluydu.” değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD medyası Türkiye kararına tepkili

İKİLİ İLİŞKİLERE ZARAR VERİLİYOR

Beyaz Saray’ın konuyla ilgili açıklamasında söz konusu ek ödenti kararının “ABD’nin ulusal güvenliği” ile nasıl ilgili olduğunun izah edilmediğine dikkati çekildi.

Jurnal tirajı 500 bin olan Washington Post gazetesi de ABD hükümetinin Brunson konusunda elini güçlendirmek için her şeyi yaptığını fakat aldığı kararın ikili ilişkileri daha da kötüye götürdüğünü aktardı. Makalenin devamında Trump’ın aldığı kararın Amerikalı üreticilere zarar verdiğine ve üreticileri güçlendirmeyi vaat eden Trump yönetiminin bu kararının anlaşılamaz olduğuna muhabere edildi.