Kalp krizi riski ne vakit daha yüksek olur?

Kalp krizi riski ne vakit daha yüksek olur?
Kalp krizi riski ne vakit daha yüksek olur?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KIŞ SABAHLARI KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertan Ökmen, “Kış mevsiminde kar yağışı sonrasında işe yetişme, araba camlarındaki karları arıtma ve süratli hareket edilmesi yürek krizini tetikleyebilir” açıklamasında bulundu.

Kış mevsiminde solunum yolu enfeksiyonların ve gribin daha sık görülmesi, kış aylarında daha pozitif kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, güneş ile daha eksik temas edilmesi sonucu bir takım hormonal şartların değişmesi, kapalı havaların oluşturduğu gerginlik gibi sebeplerin kış mevsiminde daha artı görüldüğünün altını çizen Anadolu Sağlık Durumu Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertan Ökmen, “Ancak kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının ola ki de en manâlı sebebi soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkidir. Soğuk havada vücut, mevcut ısısını gözetmek üzere cilde daha eksik kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda bilhassa cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olur” dedi.

KAR ARINDIRMAK TANSİYONU YÜKSELTEN ÖNEMLI BİR EGZERSİZDİR

Bilhassa sabah saatlerinin kan akışkanlığındaki değişim, hormonal faktörler, tansiyonun daha yüksek olması gibi pek çok faktörün etkisi ile yürek krizlerinin en sık görüldüğü saatler olarak bilindiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertan Ökmen, “Her yerin karlarla çizgili olduğu, güneşli, tazelik duygusal uyandıran beyaz kış sabahları özellikle aşina damar tıkanıklığı olan ve yürek hastalığı tehlike faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en güvenli olmayan zamanıdır” biçiminde konuştu.

Araştırmalara göre gece kar yağdıktan sonradan sabah dışarı çıkıp evinin önündeki veya arabasının camlarındaki karları temizleyen, işe yakalamak, trafiğe kalmamak acelesiyle çabucak hareket eden ve haberdar olmadan fiilen çok ağır bir egzersizi oldukça soğuk havada yapan kişilerde yürek krizi geliştiğinin saptandığını vurgulayan Prof. Dr. Ertan Ökmen, “Karların temizlenmesi için yolu başlamak veya arabanın karlı-buzlu camlarını arindirmak doğrusu tansiyonu da yükselten önemli bir egzersizdir” açıklamasında bulunarak risk faktörlerine sahip şahısların kışın yürek krizini önlemek için dikkat etmesi gerekenleri şöyle açıkladı:

• Kış sabahlarında çok daha özenli olun
• İlaçlarınızı uyumlu alın
• Bilhassa kar yağışının ertesi günü sabahında yapacağınız kar temizleme işini dinlenerek ağır ağır yapın, imkân varsa yapmayın.