İlkel teleferikte akıma kapılan genç kız, toprağa verildi

İlkel teleferikte akıma kapılan genç kız, toprağa verildi
İlkel teleferikte akıma kapılan genç kız, toprağa verildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aytekin KALENDER/RİZE, – RİZE ’de, ‘varangel’ olarak aşina ve siklet taşımada kullanılan ilkel teleferikte elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Ayşe Kork (19) gözyaşları arasında toprağa verildi. Rize Cihaz Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, 11 yılda, 10 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanması ve sakat kalmasına neden olan, sayıları 15 bini bulan teleferiklerin yüzde 95 ’inin standart dışı olduğunu açıkladı, can ve mülk güvenliği açısından tehlike yaratıcı ilkel teleferiklerin teftiş altına alınması gerektiğini söyledi.    
Olay, dün akşam saatlerinde Küçükçayır köyünde meydana geldi. Bölgede ‘varangel’ olarak aşina ve tartı taşımada kullanılan ilkel teleferikle yüklerini içeren Ayşe Kork, teleferiğin metal aksanını tuttuğu sırada sözde elektrik akımına kapıldı. Çevredekilerin yardımıyla kurtarılan genç kız ambulansla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ayşe Kork, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 
HOCA ELDE ETMEK İSTİYORDU
Liseden mezun olan ve bu sene girdiği üniversite sınavından 350 puan alıp, öğretmenlik tercihinde bulunan Ayşe Kork’un ölümü büyük endişe yarattı. Genç kız için öğlen vakti Küçükçayır köyünde cenaze namazı kılındı. Cenazede baba Hasan ile anne Hanife Kork, gözyaşlarını tutamadı. Kılınan cenaze namazının arkasında Ayşe Kork ’un cenazesi benzer köyde toprağa verildi.
Olayda hayatını kaybeden Ayşe Kork ’un akrabası Asaf Memişoğlu, teleferikle dere bahçesine gübre çektikleri sırada olayın yaşandığını belirterek “Hava yağmurluydu. O sırada çelik tele dokundu. Çelik sırma telde firari elektrik vardı. Akıma kapıldı. Çok üzgünüz “ dedi.
Bayram Kork da “Köyümüzde arazi engebeli. Siklet taşımacılığında teleferikleri kullanıyoruz. Ama birçoğu standarda uygun yok. Vatandaşların ve devletin bu konuda önlem alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI: YÜZDE 95 ’İ STANDARDA UYGUN DEĞİL
Rize Cihaz Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, il genelinde 15 bine ulaşan ilkel teleferiklerin ölümlü ve yaralamalı fazla sayıda kazaya neden olduğunu belirtti. Teleferiklerin herhangi bir sahibi olmaması ve gelişi güzel herkes tarafından kullanılmasının kazalara davetiye çıkardığını açıklayan Bıçakçı, “Son 11 yılda 10 ölüm, yüzlerce yaralanma meydana geldi. Bu teleferiklerin ilk kez bir sahibi olması gerekli. Teleferiklerin kabinlerinin mutlaka kapalı alanlara alınması, elektrik tesisatlarının yalıtılması ve çarpmaya aleyhinde topraklanmasının yapılması lazım. Tartı nakliye platformlarının korumalı olması, altlarından geçerken kişilere hasar vermemesi gerekli. aber verilmeden teleferikten tartma geliyor eller sıkışabiliyor, parmaklar kopabiliyor. Yükün bir yerden bir yere taşınması aşamasında, mutlaka iletişime geçilmesi gerekli. Sırma teller teknik olarak hesaplanmadığı için, istenilen yükleri taşımaya elverişli değil. Nakliye aşamasında, elektrik motorlarını ve kayış kasnak sistemlerinin olduğu noktalarda koruyucular koyulmuyor. Buralarda uzuv kopmaları meydana gelebiliyor.  Kullanılan elektrik tesisatı yalıtımlı yok, topraklaması yapılmamış. Teleferikleirn yüzde 95’i standarda yerinde yok” dedi.
‘TELEFERİKLERİN SAHİBİ OLMALI ’
Teleferiklerin bir sahibinin olması gerektiğine vurgu yapan Bıçakçı, şöyle devam etti:
“Teleferik sahipleri diyecek oysa ‘Bu benim kontrolümde olacak ve kimse bunu gelişi hoş kullanmayacak ’. Mutlaka ve mutlaka koruyucu donanımlara sahip olması gerekli. Kullanmadığı durumlarda da çocukların bu alanlara girmemeleri lazım. Çocuklar düğmeye basıp gönder çalıştırabiliyorlar. Bunları yaptığımız takdirde bu kazaların önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz. Teleferikleri başta senede bir defa denetim edilmesi gerekli. uygunsuz teleferiklerin kullanımdan kaldırılması, uygulamadan kaldırılması gerekli. Vatandaşlarımıza bu konuda destek de verilebilir. Mülki idareler bedensel ve manevi yönlerden bunların kontrol edilmesinde destek verebilir. Biz Makine Mühendisleri Odası olarak her türlü desteğe hazırız.”