Londra’dan tatil için geldi, sokaklarda çöp topladı

Londra'dan tatil için geldi, sokaklarda çöp topladı
Londra'dan tatil için geldi, sokaklarda çöp topladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aytekin KALENDER/RİZE, – İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da yaşamış ve tatil için memleketi Rize’ye gelen, kentin eski belediye başkanlarından Ekrem Orhon’un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu (71), sokak ve sokaklara rasgele atılan çöpleri görünce harekete geçti. Sosyal medyadan çağrı yapıp temizlik kampanyası başlatan Dervişoğlu, arasında vali ve belediye başkanın da yer aldığı gönüllülerle sokak ve sokaklarda çöp topladı.
Rize eski Belediye Başkanı Ekrem Orhon’un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu, tatil için Londra memleketine geldi. Kentin sokak ve sokaklarına tesadüfen atılan çöpleri görebilen Dervişoğlu, Rize Valiliği ve Belediye Başkanlığı’na durumu bildirdi, sosyal medyadan çağrı yaparak temizlik kampanyası başlattı. Kampanya kısa sürede akustik buldu. Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Reşat Kasap, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı, Şehir Konseyi Başkanı Sadullah Köse, Ebruli Hayat ve Sanat Derneği Başkanı Hülya Cerrahoğlu, Başkan Yardımcısı Dilek Kansız’ın da destek verdiği gönüllüler valilik önünde bir araya geldi. Buradan çöp toplamaya başlayan gönüllüler, Atatürk ve Osman Karavin caddeleri baştan başa temizlik yaptı. Çöp toplama etkinliği Tuzcuoğlu Memişağa Parkı’nda sona erdi.
‘TEMİZ ÇEVREDE YAŞAMAYA LAYIK İNSANLARIZ’
Her sene yaz aylarını çok sevdiği memleketinde geçirdiğini anlatan Çayhan Orhon Dervişoğlu, “Maalesef canım gibi sevdiğim Rize’nin sokaklarını fazla pak görmüyorum. Bir araştırma şirketi göre en temiz havası olan il seçilen ilimizin maalesef yerleri kirli. ‘Haydi biz bir farkındalık yapalım’ dedik ve eldivenleri giyip yerdeki çöpleri toplamaya başladık. Valimiz, Belediye Başkanımız, sivil toplum örgütü temsilcileri çağrımızla daima beraber sokağa indik. Çoğu iş yeri, kahvehane, lokantanın önünde durarak yerdeki çöpleri, sigara izmaritlerini topladık ve onlara mesaj verdik. Birçok vatandaşımızla sohbet ederek ‘Biz temizliyoruz, lütfen siz de temiz tutun’ dedik. Biz temiz bir çevrede yaşamaya değerinde insanlarız. Herkes mis gibi tertemiz evlerde yaşıyor fakat sokakların her yerini çöp tenekesi gibi görüyoruz. Azıcık uyarı çekmeye çalıştık. Vatandaşlardan birçoğu da eldiven içinden gelerek onlar da bu etkinliğimize katıldı” dedi.
Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap da çöp toplama etkinliğiyle farkındalık oluşturmaya çalışıldığını belirterek, “Memleketimize turistlik amaçlı gelen misafirlerimize şehrimizi pak bir şekilde sunmalıyız. Bu hedef ile bütün vatandaşlarımızı jurnal hayatları içerisinde çevre temizliği konusunda daha sağduyu olmaya ziyafet ediyorum” diye konuştu.
Çevre temizliği konusunda sağduyu vatandaşlarla böyle bir organizasyon içinde olduğunu açıklayan Vali Erdoğan Bektaş ise “Havası, suyu, her şeyi ile pak bir şehirde yaşamak için ilk önce kirletmememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.