Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz
Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Tatile çıkarken başınıza gelebilecek en büyük yıkımlardan biri uçağı kaçırmak olsa gerek. Onlarca kez kendime sordum, “Havalimanına ne değin erken gelmeliyim? En tecrübeli gezginlerin bile uçak kovalamaca oynadığı çoğu hikâyesi vardır. Sonuçta, orada olmanız gereken saate karar verirken dikkat etmeniz gereken düzinelerce etmen var. Giden uçağın ardından çaresizce bakıp el sallamak istemiyorsanız, 3-2-1 kuralını uygulayın.

İÇ UÇUŞLARDA 2, ULUSLARARASI UÇUŞLARDA 3 SAAT KURALI

Uluslararası yapılan incelemeler, havalimanına ne dek erkeniz gelmen gerektiği konusunda sizi riske atmayacak bir saatte anlaşmaya varılmış sonuca ulaştı. Buna tarafından şehirlerarası bir uçuşun için son 2, milletlerarası uçuşun için ise asgari 3 saat erken gelmenizi öneriyorlar. Tabii bu saatler havayolu şirketiniz, chek-in işlemleriniz, bayram seyranda, bavul teslim ve araba parkı törenleriniz vb durumlarda istikrarsızlık gösteriyor.

AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ

Bütün takır bir çanta hazırlamakla işiniz bitmiyor. Vizeyi kapmış olmanızda bir yere dek. Uçak kaçtıktan sonradan o tatilin tadı mı kalır? Her nereye gidecek olursanız olun, önce kendinize birkaç soruluk sınav yapın: Büyük bir havalimanı mı? Yani güvenlikten kapıya geçmesi uzun zaman alacak mı? Bugün yoğunlaştırma ihtimali var mı, bayram mı seyran mı? Küçük çocuğunuz ve yaşlı akrabalarınızla seyahat etmek sizi ne değin yavaşlatır?

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

HAVAYOLU ŞİRKETİNİZ NE DİYOR: TÜRK HAVA YOLLARI

Ve en önemlisi havayolu şirketiniz uçuşunuzdan kaç saat önce orada olmanızı istiyor? Burada, nerede olduğunuz ve ne kadar büyük bir havalimanında olduğunuzun yanında, havayolunun size sağladığı kolaylıklar da devreye giriyor.  Misal verecek olursak; Türkiye ’nin bayrak taşıyıcı firması Türk Hava Yolları, seyahat edenlerin çoğunun uluslararası uçuşlardan en az 60 dakika önce check-in yapmasını ister. THY Check-in işlemleriniz için iç hat seferlerinde uçuş saatinden asgari bir saat önce, dış hat seferlerinde uçuş saatinden en düşük iki saat önce havalimanında olmanız tatmin edici diyor. Natürel burada THY ’nin hatasız hizmet hızı ve dakikliği de işinizi epeyce hızlandırıyor.

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

AYRINTILARA DIKKAT EDİN

Zaman için daha ikna edici mi bir nedene mi ihtiyacınız var? Birçok süre, daha küçük havalimanları sınırlı bir kadroya sahip olur. Uzun kuyruklarda ter içinde geri sayım yapmamanız için ebatlarını küçümsemeyin. Yurtiçi veya yurtdışında uçuyor olsanız da, check-in yaparak kafadan en düşük 20 dakika vakit kazandırır. Çevrimiçi olarak check-in yaptıysanız veya sadece el bagajınız varsa, bu süreyi kayda değer ölçüde azaltabilirsiniz. Uçağa alımların kalkıştan 45 dakika önce başladığını ve kalkıştan yaklaşık 15 dakika önce kapandığını unutmayın.

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

YOĞUN ZAMANLARI GÖZDEN KAÇIRMA, HERKES BAYRAM BEKLİYOR

Bir sonraki uçuşunuz için ne zaman yola çıkmanız gerektiğine karar vermeden önce havalimanınızın yoğun zamanını teftiş etmekten vazgeçmeyin. Keza, bir park yeri arıyor ya da bir çanta teslim ediyorsanız daha artı süre ayırıp, havalimanını ve terminalin ne değin büyük olduğunu bildiğinize de kesin olmalısınız.

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz