Hamilelikte diş eti sorunu bebeği etkiler mi? Hamilelikte diş tedavisi yapılır mı?

Hamilelikte diş eti sorunu bebeği etkiler mi? Hamilelikte diş tedavisi yapılır mı?
Hamilelikte diş eti sorunu bebeği etkiler mi? Hamilelikte diş tedavisi yapılır mı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DİŞ ETİ PROBLEMLERİ BEBEĞİ ETKİLİYOR

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Kadınların en çok diş kaybı yaşadığı hamilelik döneminde meydana gelen diş ve diş eti problemleri, bebeğin düşük ağırlıkta doğma olasılığını da artırıyor” diyerek anne adaylarını uyarıyor

Planlanan hamileliklerde, hamilelik öncesinde mutlaka ağız ve diş sağlığı kontrolünden geçilmesi gerektiğini, teşhis edilen sorunların da en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.

HAMILELIK ÖNCESİNDE KONTROLE GİDİN

Gebelik döneminde yaşanacak ağız ve diş sağlığı problemleri anne adayını olduğu değin, bebeğin sağlığını da yakından ilgilendiriyor. Dolayısıyla dişçi kontrolleri hamilelik döneminde daha da kayda değer ışık halkası geliyor. Anne adayının özel bir durumu ya da bir hastalığı yahut hamilelik döneminde diş tedavisi, diş çekimi gibi işlemlerin yapılmasında sakınca yoktur.

Hamilelik sırasında yaşanan hormonal değişimler diş eti hastalıkları ilk kez edinmek üzere, diş çürüklerine ve diğer böylece çok ağız sağlığı problemlerine etraf hazırlıyor. Kadınların en çok diş kaybı yaşadığı hamilelik döneminde meydana gelen diş ve diş eti problemleri, bebeğin düşük ağırlıkta doğma olasılığını da artırıyor.

AĞIZ BOL SUYLA ÇALKALANMALI

Hamilelikte yaşanan hormonal değişimlerle birlikte anne adayının tükürüğündeki asit miktarında artma meydana geliyor. Tekrar gebelik döneminde yaşanan kusmalarda da diş ve diş etleri yoğun biçimde aside maruz kalıyor.

Hormonal değişimler, gebelik öncesinde var olan diş eti problemlerini daha da alevleniyor. Ağız gargaraları ya da ılık tuz su ile gargara yapılarak diş etleri rahatlatılmalı, kusma oluyorsa, hemen ağız bol suyla çalkalanmalıdır. Kusmadan hemencecik daha sonra yok, yarım saat daha sonra dişler fırçalanmalıdır.

KANAMADAN KORKMAYIN

Dişler fırçalanırken zaman zaman kanamalar meydana gelebilir. Dişlerinin kanadığı görebilen bazı anne adayları paniğe kapılarak diş fırçalamaya ara veriyor. Fırçalanmayan dişlerin üzerinde biriken bakteriler; diş etlerinde şişmeye ve kızarmaya sebep olabilir. Günde iki kere diş fırçası ve diş ipi kullanıp etkili diş bakımı yapılarak, plak birikimi engellenmelidir.