Gözler Uygunluk Düzenlemesinde! Emekliye 355 Lira Zam Yapılacak

Gözler Uygunluk Düzenlemesinde! Emekliye 355 Lira Zam Yapılacak
Gözler Uygunluk Düzenlemesinde! Emekliye 355 Lira Zam Yapılacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayram ikramiyeleri ve yüzde 9.17 maaş zammıyla sevinen emeklilerin derhal gözü intibakta. Türkiye Emekliler Derneği tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınan uyma düzenlemesi yapılırsa emeklilere 355 liraya varan zam yolunu açılacak.

BAYRAM İKRAMİYESİ BÖLGE EMEKLİLERE SON 10 AYIN EN YÜKSEK ZAMMI YAPILDI

Yılda 2 kez biner lira bayram ikramiyesiyle muradına eren emeklilerin maaşına bu ay da son 10 yılın en yüksek zammı yansıtıldı. Zam oranı; SSK ve Tahvil-Kur emeklilerinde yüzde 9.17, memur emeklilerinde ise yüzde 8.65 oldu. Birincil ikramiyelerini haziranda alan emekliler ikinci ikramiyelerini de bu ay Kurban Bayramı öncesinde ceplerine koydu. Hem takriben 7.5 milyon emekli de maaşlarını bayram öncesi alarak bayramı paralı geçirdi.

UYMA DÜZENLEMESİ YAPILIRSA 5 MİLYON KİŞİNİN MAAŞI ARTACAK

Milyonlarca emeklinin derhal gözü intibakta. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, adaptasyon beklentisi içinde. Bu konuda müjde bekleyen emekliler, ümit verici. Uyarlama konusunda Anayasa Mahkemesi adres olarak TBMM’yi adres göstermiş, Türkiye Emekliler Derneği de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımıştı. Eğer adaptasyon düzenlemesi yapılırsa, yaklaşık 5 milyon kişinin maaşında çoğalma yaşanacak. Düzenleme, her emekliye ayrı yansıyacak.

2000’DEN SONRADAN EMEKLİ OLANLARIN MAAŞI BAŞTAN HESAPLANACAK

2000 yılı ve ardından emekli olanların maaşı her yerde hesaplanacak. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine kadar farklı zamlar laf konusu olacak. Birincil intibakta 2000 yılı öncesinde emekli olan takriben 2 milyon SSK’lının maaşında 50 lira ile 355 lira arasında çoğaltma olmuştu. Yeni intibakta da artışın bu seviyelerde olabileceği belirtiliyor.

UYGUNLUK ZAMMI NEDİR?

Arapça kökenli olan Intibak, armoni ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar bölge emekliler aralarında denge temin etmek nedeniyle uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin başlıca alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı benzer olmasına karşın, öbür tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşdeğer olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması “uyarlama” olarak adlandırılıyor.