Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır
Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Açtık haritayı, Türkiye ’nin bir şehri var ama gözümüz takıldı: Bir sonraki gezimiz niçin Erzincan olmasın? İç yakan türküleri, tulum peyniri, iri ve sert taneli üzümü, elması ve ketesi ile meşhur bir memleket görelim. Tarihi ipekli yolu güzergâhında yer alan kentin ‘bizim için de mutlaka bir sürprizi vardır ’ diyerek yola koyulduk. Tunç çağını tarih derslerinden hatırlayın; işte o topraklara geldik. Yıllar yıllar öncesinden bugüne saklanan bir kültür mirası; Hitit ’i, Urartu ’su, Med ’i, Pers ’i hepsi zamanında gelip, geçmiş. Anadolu ’nun bağrından sana batmış batmış bir seyahat rehberi getirdik.

Dümdüz bir şehir düşünün, çünkü: depremler sonucu şehir halkı her yenilendiğinde, kent planlaması en iyi şekilde düzenlenmiş. Etrafı dağlarla taraflı Erzincan ’da güneş geç doğar ve erken batar; yani şehir halkı de bir gotiktik var, karamsarlık var lakin bu rahatsız etmiyor. 1939 yılındaki depremin ardından her tarafta ayağa kalkan büyük kasaba öyle veya böyle insanı kendine çekiyor. Anadolu işte; hala bağında bahçesinde tarım yapan, ahırında hayvanını otlatan yurdum insanıyla dolu. Gezilmez mi…

DAIRESEL MİMARİSİYLE TERZİ BABA CAMİİ

Natürel şehir halkı merkezinden bahsetmiyorum. 3,4 katlı beton binalar ve standart bir şehir yaşamının hâkim olduğu merkezden sana bir şey çıkmaz. Ola Ki yer altı bakırcılar çarşısı ilgini çeker. Burada bakırdan konut eşyaları, mutfak eşyaları, kabartmalar, süsleme eşyaları, hediyelikler ve daha o kadar çok ürün kentteki bakırcılar tarafından dikkatle işlenir. Tekrar merkezde yer alan Terzi Baba Camii de dairesel mimarisiyle dikkat çekiyor. Merkez rehberin bitti, Anadolu’nun dağlarına dürüst devam…

Erzincan seyahat rehberi: 2 Günde ne yapılır

KEMALİYE

Kemaliye Erzincan ’ın diğer ilçelerinden egemen, benzersiz bir yer. Dağların arasından Kemaliye ’ye vardığınızda bir vaha çıkar karşınıza. Bir yanda Fırat ’a yansıyan boz dağlar, öteki yanda yeşillikler içerisinde ahşap evler. Safranbolu evlerini andıran meşhur Kemaliye evleri daha dakika bir kendini sevdiriyor.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

ERZİNCAN’DA RAFTİNG: NEDEN OLMASIN

Kemaliyenin yüksek kısımlarında hala işleyen bir değirmen, tarihi bir cami, kurudut ve ceviz karışımından oluşan “lök”ün üretildiği lökhane bulunuyor. Dünyanın ikinci büyük karanlık kanyonuna ev sahipliği yapması da bu bölgeyi özel yapan bir diğer niçin. Kanyonda Base Jump, Kano ve Rafting etkinliklerine katılabilirsin. Kültür meraklısı değilsen Erzincan’ın sana verebileceği en cezbedici sürprizi budur zaten; ya rafting, ya kayak. Irk paletleriyle dünyayı gezip yeni pistler deniyor. Sen de dene.

Rafting heyecanın Kemah ilçesine emrindeki Yüksek Dağ köyünde başlıyor, Acem oğlu boğazından, üç büyük kanyon geçiliyor ve şelaleler bölgesine ulaşılıyor. Soğuk sular mevkiinde ise bitiyor ve sudan çıkıyorsun.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

KIŞIN KAYMAYA GİDİLİR

Erzincan yöresi, hepimizin bildiği üzere soğuğu damar çatlatan, kara kış bir memleket. Neyse oysa hoş olan; nadir kayak pistlerinin varlığına sebep olmuş. Avrupa ’nın en büyük kayak merkezlerinden biri için o soğuğa rağmen gelecek fazla adam tanıyorum. Erzincan-Sivas karayolu üstünde, il merkezine 42 km. uzaklıktaki “Akbulut Kayak Tesisleri”nde, kayak yapmak epeyce neşeli. Bölgede yeteneğinize kadar uygun 5 tane kayak pisti var. Ergan Kayak Merkezi de farklı zorluk dereceleri ile Türkiye ’nin en uzun kayak pistine sahip. Kışa şimdiden hazırlansak diyorum… Erken rezervasyon cep kurtarır.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

YEDİGÖLLER

Kentteki mükemmel coğrafi ve mevsimsel koşullar doğa yürüyüşü, dağcılık ve kampçılık gibi doğal sporlarının da önünü açıyor. Esence, Yedigöller, Refahiye ve dumanlı ormanları kamp yapmaya kullanışlı doğa harikalarından bazıları. Erzincan ile Çayırlı arasındaki Keşiş Dağları ’nın zirvesinde bulunan Yedi Göller de, bölgeye gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin gözde mekânları arasında. Nasıl hoş Anadolu fotoğrafları çıkar buradan…

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır(Erzincan Yedigöller)

ALTINTEPE

Erzincan-Erzurum yolu üstünde şehir halkı merkezinden 15 km uzaklıkta yer alan Altıntepe, fazla sayıdaki tarihi eseri bünyesinde barındıran, Urartular’a ait tarihi bir höyük. Urartu dönemine ait olan ve yapılan kazılarda özellikle milattan önce 850-590 yıllarına ait yüzlerce tarihi eserin bulunduğu kale, damarlarında arkeolog kanı akanların ilgisini çekecek.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

GÜRLEVİK ŞELALESİ

Mama Hatun Külliyesi (Tercan ilçesi) Orta Çağ ’dan kalma bir yapı. Hemencecik yanında bir hamamı var. Sıcak bir kese iyi gider… Gürlevik Şelalesinin suyu Kalecik Köyü ’ndeki kayalıklardan dokuz bambaşka yerden kaynar ve bir akarsu yatağı vasıtası ile şelaleye değin ulaşır. Tekniğin bir önemi yok oysa, şu manzaraya bak!

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

ROMATİZMAYA BİREBİR: OTLUKBELİ

Otlukbeli gölü, çanağı ve oluşumu nedeniyle, dünya üstünde benzeri olmayan bir nitelik taşıyor. Gölün oluşumunu sağlayan set travertenden  oluşmuş. Ayrıca, bu traverten, alışılagelmiş kast kaynaklarından değil, maden sularıyla doymuş. Değişik hastalıklara birebir diyorlar; varsa sıkıntın, seni Otlukbeli’ne alalım.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

SODA CENNETİ: EKŞİSU

Bir diğer hap merkeziyle beraberiz. Buradaki kaplıca suyu 33 derece. Bu kaplıca suyunun banyo yapılarak kullanıldığında romatizma, damar sertliği, cilt hastalıkları ve kalp rahatsızlıklarına şifalı geldiği söyleniyor. Kaplıca bölümünde, 12 tane havuz var. Hatta, bunlar arasında “doğal jakuzi” olanı bile var, zamanınız varsa mutlaka gidin.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır