Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi’nde RTEÜ Öğretim Görevlisi Hasan Örücü’nün moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferanstaki konuşmasına baba ocağı Rize’de olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek başlayan Albayrak, bugünkü neslin son yüzyıl içinde en kritik nesil olduğunu belirterek bu yüzyılın kaderinin bugünlerde, bu aylarda ve bu yıllarda şekilleneceğini savundu.
Toplumun temel dinamiğini oluşturan genç neslin içinden geçilen süreci iyi okumak zorunda olduğunu ifade eden Albayrak, “Fikir sahibi olmak zorundayız. Fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olmak lazım. Bilgiye erişim çok kolay. Ancak bir tehlikesi var. Nasıl bilgiye sahip olacağız? Doğru bilgiye sahip olmamız lazım. Birileri bizi gaza getirebilir. Kaynağı belli mi? Gezi olayında bu yaşandı. ’Güvenlik güçleri tarayarak insanları öldürüyor’ dediler. İnsanları sokağa döktüler. O dönemde Türkiye ile aynı kayığa eş zamanlı binen bir ülke daha vardı.Kimdi o ülke?. Brezilya o kayığa bindi ve o kayıkla ülkesini, ekonomisini, liderlerini kaybederek içler acısı bir durumda çıktı. Biz o konuda şanslıyız. İçinde bulunduğumuz üniversitesinin adını taşıyan güçlü bir liderle bilgi kirliliğine dayalı gündemleri ve tüm korku salmaya çalışanlara karşı dimdik durdu” dedi.
“Bugün Cumhurbaşkanını sadece vatana ihanet suçundan yargılayabilirsiniz”
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve 1982 Anayasasından aldığı güçle cumhurbaşkanı olan bir kişinin sınırsız yetkisi ve sıfır sorumluluğu olduğuna değinen Bakan Albayrak, “Bugün Cumhurbaşkanını sadece vatana ihanet suçundan yargılayabilirsiniz. Öyle zannediliyor. Ondan da yargılayamazsınız. Niye? TCK’da vatana ihanet suçunun tanımı yok. Tanımı olan bir suç olmadığı için neye göre yargılayacaksınız. Cumhurbaşkanını bu yasa geçerse meclisi fesih edecek deniyor. Yalana bak. Ne güzel yalan. Yalandan kim ölmüş. Bugün yalan yarın yalan. Esas bugün Cumhurbaşkanının meclisi fesih etme yetkisi var. Bu çok önemli. 16 Nisan gelecek. Cumhurbaşkanı her şeyi fesih edecek. Yalan. Eğer bugünkü anayasa ile hareket edersek bu doğru. Ama 16 Nisan’ da bu paket geçerse Cumhurbaşkanının meclisi fesih etme yetkisi tek bir şarta bağlı. Kendisini de fesih edecek. Sen eğer Cumhurbaşkanı olarak meclisi fesih edersen senin görevinde biter. Karşılıklı fesih. Kafana estiği gibi meclisi fesih edemezsin. Meclisin görevi, yetkisi, denetimi esas 16 Nisan referandumu geçerse hakiki olması gereken konumuna oturacak. Yasama ve denetim. Bugün meclis denetleniyor. Doğru değil. Bugünkü parlamenter sistemde hükümetler denetlenmiyor. Niye? Siz yürütmeyi kurabilmeniz için meclis çoğunluğuna sahip olmanız lazım. Yürütme erkini elinizde tuttuğunuz da mecliste elinizde olduğu için denetim olarak bugün daha zayıf. Ama yarın çok basit. Belediye başkanı seçiminin aynısı. Bir kaç farkla. Belediye seçimleri için sandığa gidiyoruz. Belediye meclisini seçiyoruz, başkan seçiyoruz. Belediye meclisi görevini yapıyor. Belediye başkanı da ben 5 yıl seçildim diyor. Ekibini tanıyan var mı? Sorumlu başkan olarak ekibimi kuruyorum ve 5 yıl boyunca icraatımı gerçekleştiriyorum. 5 yıl sonra halkın karşısına çıkıyorum halk icraatlardan memnunsa bir daha belediye başkanını seçiyor. Değilse hadi güle güle. İşte farklardan biri bu. Belediye başkanını kaç defa seçiyorsunuz. Sınırı yok. Çeyrek asır başkanlık yapan başkanlar var. Bu sistemde Cumhurbaşkanı kaç defa seçiliyor. farklardan biri de bu” diye konuştu.
Bakan Albayrak, daha sonra katılımcı öğrencilerin sorularını yanıtladı