Ayder Yaylası nı 8 ayda yarım milyon gezgin ziyaret etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayder Yaylası’nı 8 ayda yarım milyon gezgin ziyaret etti

RİZERize‘nin dünyaca meşhur gezim merkezi Ayder Yaylası 2019 yılının ilk 8 ayında toplamda 574 bin 550 kişiyi ağırladı.

Doğu Karadeniz’in incisi olarak malum, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bin 350 rakımdaki Ayder Yaylası 2019 senesinde gezgin akınına uğradı. Tabiat Koruma ve Ulusal Parklar 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kaçkar Dağları Ulusal Parkları’na bağlı Ayder’in yanı sıra Badara, Gito, Huser, Pokut, Elevit, Amlakit, Kavron benzer biçimde yaylalarda da turistler doyasıya eğlenerek 2019 senesinde yeşilin ve tabiatın tadını çıkarttı. Kış aylarında a yazları olduğu benzer biçimde rağbet gören Ayder Yaylası’na Ocak ayında 17 bin 400, Şubat ayında 6 bin, Mart ayında ise 9 bin 300 şahıs kışın tadını çıkarttı. Hava şartlarının değişmesi ve sıcaklıkların birazcık daha artmasıyla ise yaylalara olan rağbet birazcık daha arttı. Nisan ayı içinde 21 bin 700 kişinin ziyaret etmiş olduğu Kaçkar Dağları Ulusal Parkları’na bağlı Ayder’i Mayıs ayında ise 32 bin 50 şahıs ziyaret etti.

Yaz mevsiminin gelmesiyle ve eğitim ve öğretime verilen ara sebebiyle bölgeye gelen ziyaretçi sayısı katlanarak arttı. Mayıs ayında 32 bin 50 şahıs olan ziyaretçi sayısı Haziran ayında 3 katına kadar çıktı. Öyle ki Haziran ayında Ayder yaylasını da kapsayan Kaçkar Dağları Ulusal Parkları’nı toplamda 90 bin 300 şahıs ziyaret etti.

2019 senesinde Ayder Yaylası ve içinde barındığı Kaçkar Dağları Ulusal Parkları’nı Temmuz ayında 199 bin 700 şahıs ziyaret ederek senenin gezgin üstün derecesi egale edildi. Ağustos ayında ise 198 bin 700 kişinin geldiği bölge böylelikle 8 ayda toplamda 574 bin 550 kişiyi ağırlamış oldu.

1 Haziran ve 9 Haziran tarihleri içinde Çamlıhemşin’e bağlı Ayder yaylası, Çinçiva olarak malum Şenyuva’yı, Zilkale, Pokut, Gito, Heser, Avusor, Badara yaylarını on binlerce şahıs ziyaret etti. Tabiat Koruma ve Ulusal Parklar 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kaçkar Dağları Ulusal Parkları’na doğrusu Ayder Yaylası ve Zilkale’ye ise 80 bin 612 şahıs biletli giriş gerçekleştirmiş oldu.

Gezgin Sayısının artmasıyla çirkinlikte artmıştı

Doğu Karadeniz’in incisi Ayder’e gelen gezgin sayısın artmasını fırsata çevirmek isteyen bölge halkı, festival alanının çeşitli yerlerinde salıncaklar kurmaya başlamıştı. Fotoğraf çektirmenin 15 lira ile 50 liranın içinde değişmiş olduğu salıncaklar ilk olarak Rize Valisi Kemal Çeber’in dikkatini çekti. Çeber yapmış olduğu açıklamada görüntü kirliliğine sebep olan salıncaklar mevzusunda Ayder’in bağlı olduğu Çamlıhemşin Belediyesinin gereğini yapması icap ettiğinin altını çizmişti.

Bakan Kurum son noktayı koydu, salıncaklar kaldırıldı

1-2 salıncakla süregelen serüvenin önü alınamayınca bölgeyi incelemeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, salıncak kirliliğine dikkat çekerek “Buranın kıymetini aşağıya çekecek şeylere müsaade edemeyiz” dedi. Ziyaretin arkasından çıkan kararla 1 Eylül itibariyle salıncaklar için kaldırılma sonucu alındı. 1 Eylül günü sabahın ilk ışıklarıyla bölgeye giren yetkililer salıncakları birer birer sökmeye başladı. Salıncakları güçlendirmek isminde dökülen betonlar kırılarak yerini tekrardan toprağa bıraktı.

Ayder’de kentsel dönüşüm başlıyor

İhalesi tamamlanan bin 700 araçlı otopark ile ilk kazmanın vurulacağı Ayder’de kentsel dönüşüm yıl sonuna kadar başlıyor. Mevzu hakkında izahat icra eden Rize Valisi Kemal Çeber “Yurttaşlarımız hemen hemen alanda bir şey göremediler fakat bu işin bürokrasisi, hukuku ve tekniği anlamında neredeyse işin sonuna geldik ve kısa süre içinde otopark için ilk kazmayı vuracağız. İhalesi yapılmış oldu Ankara’da. 1700 araçlı bir otopark Ayder’in girişinde doğaya çevreye son aşama duyarlı bir yapı olacak şekilde başlıyoruz. Kısa zamanda temelini atacağız. Ondan sonrasında kısa zamanda etaplar halinde ilk olarak kaplıcalar denen alanda yeni otel binamız ve oraya taşıyacağımız işletmeler sonrada gene etaplar halinde topyekün düzenlemeyi kapsayacak şekilde dönüşüm faaliyeti devam edecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dönüşümün Takip edeni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projeyi yakından takip ettiğinin altını çizen Vali Çeber, “Ayder projesi sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat talimatıyla yürüyen bir proje. Biz Ayder’i yeniden eski örneksiz haline olabildiğince yaklaştıracak şekilde olmasına çaba ettiğimiz projeyi hassasiyetle takip ediyoruz ve otoparkla birlikte inşallah bu yıl sonuna kadar çalışmalara başlıyoruz” ifadelerini kullandı.