featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akdeniz Üniversitesi Besin Mühendisliği Kısmı tarafınca, iki yıl devam eden emek harcama sonucu Türkiye‘de, yeşil ve siyah çayın peşinden oolong çayı üretildi.

Besin Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feramuz Özdemir’in hazırladığı, “Türk Çayından Oolong Çayı Üretimi ve Ürün Özellikleri Üzerine Sürgün Süreci ve Oksidasyon Derecesinin Önemi” projesi, TÜBİTAK tarafınca kabul edildi.

Özdemir başkanlığında, ÇAYKUR’dan da araştırmacıların yer almış olduğu 5 kişilik ekip, Rize‘de iki yıl devam eden emek harcama sonunda oolong çayı üretimi gerçekleştirmiş oldu. Çay, renk ve aromasıyla dikkati çekiyor.

Prof. Dr. Özdemir, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, Türk halkının 400 senedir siyah çay içtiğini söylemiş oldu.

Türkiye’de çay üretimine 1940’lı yılların başlangıcında geçildiğini vurgulayan Özdemir, 3 bin 300 gram senelik şahıs başı tüketimle dünyada en fazla çay tüketen ülkelerden birisi olduğumuzu dile getirdi.

Dünyada yaygın olarak üretilen ve tüketilen çayın yüzde 80’inin siyah çay, yüzde 18’inin yeşil, yüzde 2’ye yakın bölümünün ise oolong çayı bulunduğunu özetleyen Özdemir, “Siyah, yeşil ve oolong çayı da aynı bitkiden üretilir. Bir tek işlem farklılıkları vardır. Türkiye’de ilkin siyah çay tanındı. 2004’ten bu yana da yeşil çay üretiliyor. Çayın ana vatanı olan Çin’de bunların haricinde oolong çayı var. Oolong çayı son yıllarda batı dünyasında tanınmaya, tercih edilmeye ve sağlıkla ilgili kullanılmaya başlandı. Değişik bir aromaya haiz olduğundan pazarda hızla yer almaya başladı.” diye konuştu.

“Kilogramı 80-100 lira”

Dünya literatürünü tarayarak Türkiye’de de oolong çayı üretilmesi için proje hazırladıklarına aktaran Özdemir, şu şekilde devam etti:

“Rize’de iki yıl devam eden emek harcama sonunda Türkiye’de ilk kez oolong çayını ürettik. Ne siyah ne yeşil, aradaki çay oolong. Yeşil çay benzer biçimde oolong çayının da kanseri önlemeye, zayıflamaya destek olduğu, kalp hastalıklarına iyi geldiği birçok bilimsel çalışmayla ortaya konuldu. Günde üç, dört bardak içerseniz obeziteye karşı savaşım etmiş olmuş olursunuz. Siyah çayın kilogramı 35-40 liradan satılırken, oolong çayını 80-100 liradan pazarlayabilirsiniz. Butik çay evlerinde fiyatı daha yüksek.”

Ürettikleri çayı deneyenlerin, tat ve aromasını beğendiklerini ifade eden Özdemir, ÇAYKUR ve 200’e yakın çay firmasından Türkiye’de oolong çayı üreteceklere bilimsel ve teknolojik destek sağlayacaklarını sözlerine ekledi.