Emeklinin Ocak Zammı Yüzde 7,28 Olacak

Emeklinin Ocak Zammı Yüzde 7,28 Olacak
Emeklinin Ocak Zammı Yüzde 7,28 Olacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine tarafından emeklinin ocak zammı yüzde 7.28 olacak. SSK ve Bağ-Kur’lular 74 ile 356 lira arasında zam alırken bu sayı memur emeklisinde 700 liraya çıkacak.

EMEKLİLERİN OCAK AYINDA ALACAĞI ZAMLAR MUHAKKAK OLDU

Merkez Bankası’ın açıkladığı beklentiler doğrultusunda yapılan hesaplamalara tarafından emeklilerin Ocak ayında alacağı zamlar emin oldu. Merkez’in enflasyon tahminine göre, SSK ve Senet-Kur emeklilerinin ocak zammı yüzde 7.28 olacak. Maaşlar 74 ile 356 lira arasında artacak.

Beklenti anketindeki varsayım gerçekleşirse, memurlara ve memur emeklilerine temmuzdaki gibi ocakta da enflasyon farkı verilecek. Ocakta enflasyon farkı verilmesi için 2018’in ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 3.5’i aşması gerekiyor. Yüzde 7.28’lik varsayım gerçekleşirse memur ve memur emeklilerine yüzde 4’lük zamma ilaveten yüzde 3.28 ayrım oluşacak.

MAAŞLARDA 120 LİRA ile 700 LİRA ARASINDA ARTIŞ

Bu hesaba kadar memur ve emeklilerinin ocak zammı da yüzde 7.28 olacak ve maaşlarda 120 lira ile 700 lira aralarında çoğaltma yaşanacak. bu vesileyle SGK, bu ayın başında prim borcu yer alan Tahvil-Kur’lulardan yapılandırmaya başvurmayanların prim borçlarını sildi. Borcu silinenler için bu sayede emeklilik ve sağlıktan yararlanabilme yolu da açılmış oldu. SGK 1 Haziran itibarıyla prim borcu yer alan Senet–Kur’luların borçlarını silerken borçlulardan uygulama istemedi.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREBİLİR

Bono–Kur’lular emekli edinmek için zorunlu şartları tamamladıklarında emeklilik dilekçesi saptamak durumundalar. Kendi primlerini ödeyen kişiler oldukları için emekli dilekçesi verdiklerinde aylık bağlatabilmek için SGK’ya prim borcu yokluk şartı aranır. Emekli elde etmek için gerekli şartları sağlayan ama prim borcu için emekli dilekçesi veremeyen kişiler için borçların silinmiş olması emeklilik yolunu açmış oldu.

SONRADAN ÖDEME YAPILABİLİYOR

1 Haziran itibarıyla borcunu yapılandırmadığı için borçları ve çalışmaları silinenler isterlerse ileride bugünlerin primlerini ödeyerek bu süreleri emekliliklerine ekletebilirler. Bunun için yapılması gereken başvuru formu verip bu süreler için kendilerinin belirleyeceği seviyeden prim ödemek olacak. Keza bu durumdaki kişilerin vefatında yargı sahipleri de bu işlemi yapabilecek ve ölüm aylığına hak kazanabilecekler.