Emekli Edinmek İçin Primlerini Tamamlayamayanlar, SGK’dan Toplu Para Alabilirler

Emekli Edinmek İçin Primlerini Tamamlayamayanlar, SGK'dan Toplu Para Alabilirler
Emekli Edinmek İçin Primlerini Tamamlayamayanlar, SGK'dan Toplu Para Alabilirler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emeklilik için primlerini tamamlayamayan milyonlarca vatandaş var. Bu vatandaşların egzersiz imkanları da yahut ödedikleri primler boşuna gitmiyor. SGK bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Memurlarda ise bu şart kesenek iadesi şeklinde oluyor.

Toplu parayı alabilmek için 2 koşul gerekiyor:

1-Sigortalı olarak bir iş uygun çalışmıyor elde etmek veya kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.

2-Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani sene (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış edinmek.

Bu şartları taşıyanlar eğer zorunlu primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyorlar. Ancak primleri eksik ise ve tamamlama imkanı da yoksa paralarını geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Kanuni mirasçılarına vefat aylığı yani dul ve babasız maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.

GÜN DOLMAMIŞSA

Çalışanların emekli olabilmeleri için belirli gün sayısında prim ödemeleri gerekiyor. Bunun yanında yaş ve sene şartını da yerine getirmeleri lüzumlu. Bazı sigortalılar tatmin edici alıştırma imkanı bulamadıkları için gereken prim gününü dolduramıyor. Bu sigortalıların emekli olmaları için sistem askerlik, doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor.

NASIL BAŞVURULUR?

Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) dilekçe ile müracaat etmek gerekiyor. SGK, bu işlemi kendiliğinden yapmıyor. O yüzden mutlaka uygulama ile başvuruluyor. Kurum, durumu inceleyip şartları taşıdığınızda geri ödeme yapıyor.

Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi namına ödenen ayrıca işçi keza de patron primi, 2008’den sonradan ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağkurlular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri bütün primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve vefat sigortaları için olanlardan oluşuyor.

TEKRAR ÖDEME İMKANI

Sağlık için ödenen primler (GSS) ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor. Toplu para alanlarda emeklilik için her şey her yerde olmuyor. Paranızı aldıktan sonra çalışmaya başlarsanız, bu defa ‘ihya’ sistemi devreye giriyor. Parasını aldığınız prim günlerinizi tekrar ödeyerek mevcut primlerinize ekleyebiliyorsunuz. Bu ödemelerde SGK geçmişten bugüne değin geçen vakit için bir faiz işletmiyor. oysa yatırdığınız primler güncelleme katsayısına tarafından baştan belirlenip miktardaki düşüşler gideriliyor.

Kasım Ayı Enflasyon Rakamları AçıklandıKasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı İşte Enflasyon Rakamlarına Doların İlk Tepkisiİşte Enflasyon Rakamlarına Doların Birincil Tepkisi