Reflü nedir? Reflü şikayetini artıran ve azaltan yiyecekler nelerdir?

Reflü nedir? Reflü şikayetini artıran ve azaltan yiyecekler nelerdir?
Reflü nedir? Reflü şikayetini artıran ve azaltan yiyecekler nelerdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

REFLÜ ŞİKAYETLERİNİ AZALTAN 7 ALIŞKANLIK

Mide ve bağırsak sistemini etkileyen stresin yanı sıra gıda alışkanlıkları da reflü ataklarını tetikleyebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü ’nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü şikayetlerini azaltan ve reflü hastalarının yaşam kalitesini artıran önerilerde bulundu.

STRES VE BESLENME YINE BAŞROLDE!

Reflü, mide içeriğinin, yukarıya dürüst yemek yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bunun sonucunda da midedeki asit ve pepsin yani midede proteinlerin sindirimine yardım eden madde, yemek yemek borusunun daha aşağı ucunu tahriş etmekte ve yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelmektedir. Stresli iş ve hayat koşullarının yanı sıra çağdaş şehir halkı hayatıyla birlikte geleneksel yemek tarzı da şekil değiştirmiştir. Ev yemeklerinin artan bir şekilde daha eksik tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, nehir, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda kayda değer etkenlerdir.

KAYDA DEĞER SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Reflü hastalarında ağıza acı su gelmesi, göğüs ağrısı, midede ekşime, yutma güçlüğü, öksürük ve ses kısıklığı gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlar görülmektedir. Hastalığın tedavi edilmediği ve şikayetlerin denetleme altına alınmadığı durumlarda gece mide içeriğinin solunum yollarına kaçması ile ani uyanmalar, akciğer iltihabı gibi kayda değer sorunlar da ortaya çıkabilir. Keza mide içeriğinin yemek borusunu tahriş etmesine yan olarak reflü sorunu olanlarda özofagus kanseri riski de bulunmaktadır.

IÇTEN BESLENME ŞİKAYETLERİ AZALTIR

Reflü sorunu olan şahısların beslenme düzenleri, şikayetlerin kontrol altına alınması sağlar ve hastalığın, vücutta bambaşka organlara hasar vermesini kayda değer oranda engeller.

REFLÜDE TÜKETİLMEMESİ ÖNERİLEN YIYECEK VE İÇECEKLER:

-Kahve
-Çikolata
-Baharatlar
-Gazlı içecekler
-Sigara ve içki
-Soğan ve sarımsak
-Yağda kızartılmış yiyecekler
-Salça
-Domates
-Ekşili yiyecekler

REFLÜ ŞİKAYETLERİNİ AZALTAN GIDA VE İÇECEKLER:

-Liften varlıklı gıdalar
-Elma
-Muz
-Brokoli
-Havuç
-Fasulye
-Kantaron yağı
-Papatya çayı
-Peynir

REFLÜ ŞİKAYETLERİNİ AZALTAN ALIŞKANLIKLAR KAZANIN

Tabağınızdaki porsiyonları küçültün: Reflü şikayetlerini azaltan yiyecekler seçim edilmeli ve midenin gereğinden fazla doldurulmamalıdır. Bu koşul, yiyeceklerin kolayca geriye kaçmasına sebep olmaktadır. Yemek Yemek yedikten daha sonra uyumayın: Yemek Yemek yedikten sonradan en düşük iki saat dek yatar pozisyonda olmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü bu şekilde mide ile yemek borusu aralarında olan açı kaybolmaktadır. Süratli yemek yemeyin: Her lokmayı uzun uzun çiğnemek reflü hastaları için önemlidir. Ayrıca ayaküstü yok, oturarak yemek yemek de etkin bir korunma sağlar. Yastık yüksekliğiniz 30 cm olsun: Gece boyu mide sıvısının geriye kaçışını alıkoymak için başın mide seviyesinden yüksekte tutulması gerekir. Kilo verin: Pozitif kilo sorunu olan reflü hastalarının şikayetleri hem daha sık ayrıca de daha şiddetli olmaktadır. böylece mutlaka ideal kiloda olmaya özen gösterilmelidir. Bol ve sık su için: Suyu gün boyu sık aralıklarla yudumlayarak harcamak, şikayetleri azaltıcı bir etkiye sahiptir. Hareket edin: Akşam yemeği sonrası 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler, sakinleştirici özelliktedir ve hastalar için son derece faydalıdır.